Οι Πάνω Αρόδες είναι ένα μικρό χωριό 23 χλμ βορειανατολικά της πόλης της Πάφου που βρίσκεται σε μια εντυπωσιακή θέση στο οροπέδιο της Λάονας. Το χωριό είναι κατάσπαρτο από αρχαιότητες και η ιστορία του ξεκινά από τα προϊστορικά χρόνια.
Σημείο κατατεθέν για τις Πάνω Αρόδες αποτελεί η εκκλησία του Αγίου Καλανδίωνα, η μοναδική στην Κύπρο που είναι αφιερωμένη στο συγκεκριμένο άγιο. Πρόκειται για μια καμαροσκέπαστη εκκλησία κτίσμα του 18ου αιώνα. Ο εσωτερικός της χώρος είναι ιδιαίτερα όμορφος και περιποιημένος. Αποτελείται από ένα ξυλόγλυπτο τέμπλο με εικόνες του Χριστού, της Παναγίας και αγίων της Ορθοδοξίας, ενώ φέρει και αγιογραφίες. Νοτιανατολικά του χωριού βρίσκεται και το αγίασμα του Αγίου. Νότια της εκκλησίας βρίσκεται μια λάρνακα στην οποία πιστεύεται πως τάφηκε ο άγιος Αγαπητικός. Στα βόρεια του ναού βρίσκεται μια άλλη λάρνακα στην οποία πιθανότατα τάφηκε ο άγιος Βαρλάαμ, ο οποίος αργότερα μετονομάστηκε από τους ντόπιους σε άγιο Μισητικό.
Ο Λεόντιος Μαχαιράς αναφέρει πως ο άγιος Καλανδίωνας, ο άγιος Αγάπιος και ο άγιος Βαρλάμ ήταν μεταξύ των τριακοσίων Αλαμάνων αγίων της Κύπρου, οι οποίοι κατά τις αραβικές επιδρομές εκδιώχθηκαν από τα μεγάλα κέντρα του μοναχισμού που ήταν η Παλαιστίνη και η Συρία. Οι τρεις άγιοι σύμφωνα με το χρονογράφο ασκήτεψαν στις Πάνω Αρόδες αφήνοντας τα ίχνη τους στο χωριό.
Συγκεκριμένα ο άγιος Καλανδίωνας υπήρξε αρχιεπίσκοπος Αντιοχείας. Όταν αρνήθηκε να υπογράψει το «ενωτικό» του αυτοκράτορα Ζήνωνα, που προνοούσε το συμβιβασμό των ορθοδόξων με τους μονοφυσίτες, εκδιώχθηκε από τον αυτοκράτορα σε μια περιοχή της Αιγύπτου. Κατά τα τέλη του 5ου αιώνα ήρθε στην Κύπρο διωγμένος από τους Σαρακηνούς και κατέφυγε στην κοινότητα των Αρόδων, όπου ασκήτεψε και πέρασε το υπόλοιπο της ζωής του. Η μνήμη του εορτάζεται στις 26 Απριλίου και αποτελεί τον πολιούχο άγιο των Αρόδων.
Ο άγιος Αγάπιος και ο άγιος Βαρλάμ υπήρξαν ακόμη δυο από τους τριακόσιους Αλαμάνους αγίους που έχουν συνδέσει το όνομα τους με την κοινότητα των Αρόδων. Για τις δυο λάρνακες, που βρίσκονται στην εκκλησία του Αγίου Καλανδίωνα, σώζεται μια ενδιαφέρουσα παράδοση που σίγουρα απέχει από την πραγματική χριστιανική πίστη. Σύμφωνα με αυτήν εάν κάποιος ήθελε να αγαπήσει ή να εκδικηθεί κάποιον θα έπρεπε να επισκεφτεί ανάλογα είτε το μνήμα του αγίου Αγαπητικού είτε το μνήμα του αγίου Μισητικού (Βαρλάμ) και να αποξέσει λίγη σκόνη από την ασβεστόπετρα του καλύμματος της λάρνακας. Τη σκόνη θα έπρεπε να την ρίξει μέσα στο νερό του προσώπου που επιθυμούσε να αγαπήσει ή να εκδικηθεί για να επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μια αντίστοιχη παράδοση αναφέρεται στην σπηλιά, όπου ασκήτεψε ο άγιος Αγαπητικός και που βρίσκεται στην περιοχή. Σύμφωνα με αυτήν οι ερωτευμένοι πρέπει να επισκεφτούν τη σπηλιά με απόλυτη μυστικότητα, να αφήσουν λίγα νομίσματα και να πάρουν λίγο χώμα που έπειτα θα το ρίξουν στο ποτό τους αγαπημένου τους.
Εκτός από τις δυο λάρνακες τον περίβολο της εκκλησίας κοσμούν οι τάφοι και το μνημείο των τεσσάρων αγωνιστών του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ με καταγωγή τις Αρόδες, μια παλιά μυλόπετρα, μια πετρόκτιστη βρύση και ένας μικρός παιχνιδότοπος που βρίσκεται κάτω από την σκιά πανύψηλων δέντρων.
(ΠΗΓΗ: BIGCYPRUS.COM.CY)