H Αμαλία Πικρίδου συγγραφέας και εκδότρια, αποτελεί την “ψυχή” και το “κλειδί” της μεγάλης ετήσιας εκδήλωσης για την απονομή των βραβείων του Παννελήνιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού “Χριστόδουλος και Μαρία Πετρίδη” που διοργανώνει το Πετρίδειο Ίδρυμα. Ο δικός της ρόλος αφορά κυρίως το μέρος της προβολής του διαγωνισμού στο εξωτερικό, της έκδοσης των βιβλίων και της παρουσίασης της εκδήλωσης. Προσθέτει, πως η διοργάνωση ενός διαγωνισμού αυτού του μεγέθους και η επιτυχία του αποτελεί προιόν άψογης συνεργασίας, σοβαρότητας και επαγγελματισμού.
Πως βλέπετε την προσφορά και ανάπτυξη του Πετριδείου Ιδρύματος στην κατεύθυνση της λογοτεχνίας και των γραμμάτων ;
Το Πετρίδειο Ίδρυμα είναι το μοναδικό Ίδρυμα στην Κύπρο το οποίο προσφέρει ουσιαστικά σε ένα ευρύ φάσμα στον τομέα της λογοτεχνίας και των γραμμάτων δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους συγγραφείς οι οποίοι γράφουν στην Ελληνική γλώσσα να παρουσιάσουν το έργο τους. Τα βραβευμένα έργα εκδίδονται από τις Εκδόσεις Ζωή και Τέχνη και παραδίδονται στους συγγραφείς. Μέρος της έκδοσης δωρίζεται στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη, στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Πάφου και στην Πετρίδειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Γεροσκήπου.
Ποιες είναι οι εκδηλώσεις που έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση με διοργανωτή το Πετρίδειο ;
Το Πετρίδειο Ίδρυμα διοργανώνει μεγάλη ετήσια εκδήλωση για την απονομή των βραβείων του Πανελλήνιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού “Χριστόδουλος και Μαρία Πετρίδη” ενώ υποστηρίζει και άλλες εκδηλώσεις που αφορούν τον τομέα των γραμμάτων.
Ποιος ο δικός σας ρόλος , αποτελείται το “κλειδί” των σχετικών εκδηλώσεων σε σχέση με τον Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Νουβέλας, Θεατρικού, Διηγημάτων και Παιδικής Λογοτεχνίας ;
Η διοργάνωση ενός διαγωνισμού αυτού του μεγέθους και η επιτυχία του αποτελεί προιόν άψογης συνεργασίας, σοβαρότητας και επαγγελματισμού. Χωρίς την συμβολή και των δυο μερών δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να υλοποιηθεί. Ο δικός μου ρόλος αφορά κυρίως το μέρος της προβολής του διαγωνισμού στο εξωτερικό, της έκδοσης των βιβλίων και της παρουσίασης της εκδήλωσης.
Η προσπάθεια εστιάζεται στο να αποκτήσει η Πάφος στίγμα στο πανελλήνιο χάρτη των λογοτεχνικών βραβείων κύρους και στο να αναβαθμιστεί η πόλη στον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού;
Η Πάφος έχει ήδη αποκτήσει στίγμα στον Πανελλήνιο χάρτη των λογοτεχνικών βραβείων κύρους μέσω του διαγωνισμού αυτού και οπωσδήποτε έχει αναβαθμιστεί στον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού. Επιπλέον η προσπάθεια μας είναι να δώσομε την ευκαιρία σε όλους τους συγγραφείς να παρουσιάσουν το έργο τους το οποίο μπορεί να βραβευτεί και να το έχουν στα χέρια τους εκδομένο κάτι πολύ δύσκολο ειδικά τα τελευταία χρόνια για τους ανθρώπους των γραμμάτων, που και αυτό είναι μια πολύ σημαντική προσφορά προς την λογοτεχνία.
Από πότε ξεκίνησε η συνεργασία σας με το Πετρίδειο ;
Η συνεργασία μας ξεκίνησε το 2015.
Πως βλέπετε το ενδιαφέρον του κοινού, στον τομέα της συμμετοχής του ή μήπως υπάρχει δυσκολία …
Τα Πανελλήνια λογοτεχνικά βραβεία “Χριστόδουλος και Μαρία Πετρίδη” έχουν καθιερωθεί πλέον ως βραβεία κύρους μέσω των οποίων προβάλλονται και προωθούνται οι συγγραφείς, οπότε έχομε ένα πολύ μεγάλο αριθμό συμμετοχών απο συγγραφείς οι οποίοι γράφουν στα Ελληνικά απο διάφορες χώρες. Επίσης κατά την διάρκεια της εκδήλωσης απονομής των βραβείων είναι πολλοί αυτοί οι οποίοι μας τιμούν με την παρουσία τους και θα ήθελα να τους ευχαριστήσω γι αυτό.
Ποια είναι η πορεία της συγγραφέως και εκδότριας Αμαλίας Πικρίδου Λούκα;
Ξεκίνησα την ενασχόληση μου με την συγγραφή πριν έντεκα χρόνια με την έκδοση δυο παιδικών μυθιστορημάτων τα οποία έκαναν και μπεστ σέλλερ. Ακολούθησαν συμμετοχές μου σε διαγωνισμούς συγγραφής στο εξωτερικό απο όπου απέσπασα βραβεία σε όλα τα είδη συγγραφής. Εκδόθηκαν τότε δυό βιβλία μου ένα παιδικό μυθιστόρημα και μια νουβέλα στην Ελλάδα.
Συνέχισα με την δημιουργία του διαδικτυακού περιοδικού “Ζωή και Τέχνη” το οποίο έγινε γρήγορα γνωστό και απέκτησε πολλούς επισκέπτες. Αυτός ήταν και ο λόγος που με ώθησε να προτείνω στο Πετρίδειο Ίδρυμα την δημιουργία ενός θεσμού που θα μπορούσε να προβάλει την Πάφο στο εξωτερικό και να την τοποθετήσει στον Πανελλήνιο λογοτεχνικό χάρτη.
Η πρόταση μου έγινε άμεσα αποδεχτή και με την βοήθεια του Πετριδείου Ιδρύματος υλοποιήθηκε. Ακολούθησε η δημιουργία των Εκδόσεων “Ζωή και Τέχνη” ενώ συνέχισα να συμμετέχω σε συλλογικές συλλεκτικές εκδόσεις στην Ελλάδα. Αρθρα, διηγήματα και μελέτες μου εκδίδονταν επίσης σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες. Ταυτόχρονα είχα την τιμή να μου απονεμηθούν επίσης βραβεία για την προσφορά μου στα γράμματα και τον πολιτισμό. Σήμερα βρίσκεται ήδη υπο έκδοση μια πολυβραβευμένη νουβέλα μου με τίτλο “Ο Ιππότης της Ρόδου”.
Ποιο το ενδιαφέρον του κοινού για το βιβλίο και για τον πολιτισμό …
Πάντα υπάρχει αυτή η μερίδα των ανθρώπων που λατρεύουν το βιβλίο και το ενδιαφέρον τους παραμένει σταθερό όπως ακόμα ένα μεγάλο μέρος του κοινού που ενδιαφέρεται γενικά για τον πολιτισμό. Φυσικά τα δυο τελευταία χρόνια όπως σε όλους τους τομείς υπάρχει μια πτώση που πιστεύω ότι με την επιστροφή μας στην κανονικότητα τα πράγματα θα επανέλθουν όπως πριν.
Πότε να αναμένουμε φέτος την διοργάνωση του Λογοτεχνικού συμποσίου ;
Η διοργάνωση φέτος θα εξαρτηθεί απο την κατάσταση που θα διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας. Θα υπάρξει ανακοίνωση μέσα στην νέα χρονιά.
Λίγα λόγια για την συγγραφέα και εκδότρια
Η Αμαλία Πικρίδου Λούκα γεννήθηκε στην Πάφο.
Σπούδασε στην Ιταλία Προγραμματισμό Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και συνέχισε τις σπουδές της στο Cambridge College όπου παρακολούθησε Business Management, Marketing and Advertising και στο Oxford University όπου παρακολούθησε Visual Arts. Είναι επίσης εγκεκριμένη Life Coach. Διατηρεί Γραφείο Υπηρεσιών και τον πρώτο Εκδότικο Οίκο στην Πάφο με την επωνυμία “Εκδόσεις Ζωή και Τέχνη”.
Ασχολείται επαγγελματικά με την συγγραφή και έχει βραβευτεί σε όλα τα είδη συγγραφής, από λογοτεχνικές εταιρείες, λογοτεχνικά περιοδικά, εκδοτικούς οίκους, Δήμους και λογοτεχνικές ιστοσελίδες στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Αυστραλία. Μέχρι τώρα έχουν εκδοθεί σε Κύπρο και Ελλάδα τρία παιδικά μυθιστορήματα της και μια νουβέλα και ένα θεατρικό στην Αυστραλία ενώ αρκετά διηγήματα όπως και άρθρα της έχουν συμπεριληφθεί σε εκδόσεις λογοτεχνικών περιοδικών και λογοτεχνικών ιστοσελίδων σε Ελλάδα και Κύπρο.
Έχουν επίσης επιλεγεί διηγήματα και μελέτες της τα οποία έχουν συμπεριληφθεί σε συλλεκτικές εκδόσεις του ΕΠΟΚ Ελλάδος.
Τα τελευταία δύο χρόνια ασχολείται επίσης με την ζωγραφική. Έχει βραβευτεί και έχει λάβει μέρος σε εκθέσεις στην Αγγλία, Ελλάδα, Κύπρο και Σαγκάη. Έργα της βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.
Σε συνεργασία με το Πετρίδειο Ίδρυμα έχει θεσμοθετήσει 4 Πανελλήνια Βραβεία Συγγραφής, τα βραβεία «Χριστόδουλος και Μαρία Πετρίδη».
Έχει λάβει τις ακόλουθες τιμητικές διακρίσεις για την προσφορά της στα Γράμματα και τις Τέχνες: Τιμηρικό Δοκτοράτο για την ενασχόληση και προσφορά της στην Τέχνη. Βράβευση από τον Δήμο Πάφου για την προσφορά της στα Γράμματα και τον Πολιτισμό. Παγκύπριο βραβείο απο το BPW Λεμεσού για την προσφορά της στα Γράμματα και τον Πολιτισμό.
Παγκόσμιο Βραβείο απο την International Art Academy για την προσφορά της στα Γράμματα και τις Τέχνες.