ΓεΣΥ.
Εδώ και μερικές ημέρες, γίνονται πανηγυρισμοί, για το «μεγαλύτερο κοινωνικό έργο», που έγινε στη Κύπρο από την εποχή της ανεξαρτησίας, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
Πρόκειται φυσικά για το ΓεΣΥ, το Γενικό Σύστημα Υγείας.
Τα μεγαλύτερα κοινωνικά έργα που έγιναν στη Κύπρο, ήταν φυσικά το σχέδιο κοινωνικών ασφαλίσεων, το κτηματολόγιο και το σύστημα δημόσιας υγείας.
Οχι όμως το σημερινό ΓεΣΥ.
Θυμάμαι το 2001, ως υποψήφιος βουλευτής Λευκωσίας με το Δημοκρατικό Κόμμα, είχαμε ψηλά στην προεκλογική ατζέντα, τη δημιουργία ενός «σωστού εθνικού συστήματος υγείας», το οποίο θα «ένωνε το δημόσιο με το ιδιωτικό σύστημα υγείας» και θα πρόσφερε «ολοκληρωμένη ιατροφαρμακευτική κάλυψη» στους πολίτες.
Η Βουλή την εποχή εκείνη ψήφισε μάλιστα και το πλαίσιο για το νέο σύστημα υγείας.
Η πορεία είναι γνωστή.
Το 2019, μας προσφέρθηκε ένα σύστημα υγείας.
Προηγήθηκαν δύο πράγματα:
Το πρώτο ήταν η λεγόμενη «αυτονόμηση» των δημόσιων νοσοκομείων και κέντρων υγείας.
Το δεύτερο ήταν η επί της % επιβολή «φόρου υγείας» στους πολίτες, επί «όλων των απολαβών τους».
Η «αυτονόμηση» δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, ενώ κτιριακή και βελτίωση στην υποδομή και στον εξοπλισμό των δημόσιων νοσοκομείων, δεν έγινε, ή δεν έγινε σε ικανοποιητικό βαθμό.
Οι πολίτες πληρώνουν υποχρεωτικά ένα δεύτερο γενικό φόρο επί των εισοδημάτων τους, για το ΓεΣΥ.
Τα προβλήματα, τα σχετιζόμενα με το ΓεΣΥ, είναι πάρα πολλά. Ξεκινούν από το λογισμικό, προχωρούν στα φάρμακα και στα παραπεμπτικά και φθάνουν στις συμφωνίες που οι διοικούντες το ΓεΣΥ έκαναν, με τα συμβεβλημένα νοσοκομεία και κλινικές.
Με εισηγήσεις προσπαθούμε να διορθώσουμε τα αρνητικά του σημεία. Μερικές φορές εισακουόμαστε, άλλες όμως όχι.
Θα συνεχίσουμε όμως επειδή πιστεύουμε πως ο κόσμος χρειάζεται το καλύτερο: την κατάλληλη ιατρική, νοσηλευτική και φαρμακευτική φροντίδα, σε όλα τα επίπεδα.
Η Πολιτεία έχει χρέος να τα προσφέρει. Εμείς ως αναπόσπαστο κομμάτι της λειτουργικής Πολιτείας έχουμε καθήκον να τα διασφαλίσουμε.
Ιωσήφ Μουτήρης
Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής ΓΝΠ