Καθόλου «αθώα» η ατμοσφαιρική σκόνη επισημαίνει ο πνευμονολόγος Χάρης Αρμεύτης μιλώντας στο AlphaNewsLive, εξηγώντας πως εισβάλλει στον οργανισμό μας οδηγώντας σε έξαρση αναπνευστικών και καρδιαγγειακών παθήσεων.
«Δεν είναι αθώα η σκόνη, αυτό πρέπει να το περάσουμε ως μήνυμα, αυτό το φαινόμενο δεν είναι κάτι που θεωρούμε ότι περνά χωρίς προβλήματα. Τα σωματίδια σκόνης κατά την πορεία τους προς την Κύπρο, ειδικά για την αφρικανική σκόνη, εμπλουτίζονται με διάφορα τοξικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα είναι ο φώσφορος, το πυρίτιο κι άλλα μέταλλα.»
Επισημαίνει ότι είναι ένα φαινόμενο το οποίο απειλέι τον καθένα γιατί οι μέρες αυξημένης παρουσίας σκόνης έχουν αυξηθεί και πιθανόν να αυξηθούν περισσότερο.
Όπως αναφέρει, η σκόνη πάντα δημιουργεί πρόβλημα κυρίως στο αναπνευστικό σύστημα, ειδικά τις μέρες που έχουμε υψηλά επίπεδα μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα και ο λόγος είναι επειδή αυτά τα αιωρούμενα μικροσωματίδια που έχουν πολύ μικρή διάμετρο, καταφέρνουν να εισέρχονται στον πνεύμονα και να ξεπερνούν τους μηχανισμούς φιλτραρίσματος του αναπνευστικού συστήματος, με αποτέλεσμα διάφορα νοσήματα πχ. βρογχικό άσμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, πνευμονική ίνωση.
«Έχουμε μελέτες που επιβεβαιώνουν ότι τις ημέρες που έχουμε σκόνη σημειώνεται αυξημένη επισκεψιμότητα στα ΤΑΕΠ και υπάρχει αυξημένο ποσοστό έξαρσης αναπνευστικών και καρδιαγγειακών παθήσεων.»
Ο Δρ. Αρμεύτης εξηγεί ότι βλέπουμε τα συμπτώματα τις ημέρες με σκόνη ή και μερικές ημέρες μετά την υποχώρηση του φαινομένου και προσθέτει ότι ειδικά οι μη ρυθμισμένοι ή αδιάγνωστοι ασθενείς, έχουν έντονα αναπνευστικά συμπτώματα:
έντονος βήχας
δυσκολίαστην αναπνοή
βάρος στο στήθος
συριγμός
«Η ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε είναι ένας από τους σοβαρούς παράγοντες που παίζουν ρόλο πως ένα άτομο που έχει κάποια προδιάθεση για αναπνευστικό πρόβλημα, να το εκδηλώσει πιο νωρίς και να το εκδηλώσει και πιο έντονα.»
Εξηγώντας πως δημιουργούνται καρδιαγγειακά προβλήματα αναφέρει ότι η σκόνη απορροφάται στον πνεύμονα, δημιουργούν οξειδωτικό στρες, το οποίο περνά και στα αγγεία, οπότε δημιουργείται μια φλεγμονή που επηρεάζει και το καρδιαγγειακό σύστημα.
Δεν έχουμε δεδομένα
Ερωτηθείς σχετικά με τα νέα περιστατικά που προκύπτουν κάθε χρόνο με αναπνευστικά προβλήματα, ο Δρ. Αρμεύτης αναφέρει ότι δεν έχουμε δεδομένα και καλή καταγραφή ως χώρα, όχι μόνο για τα αναπνευστικά αλλά για όλες τις παθήσεις.
Που οφείλεται;
Ο Δρ. Αρμεύτης αναφέρει ότι και η αύξηση της σκόνης είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, αφού οι έρημες περιοχές επεκτείνονται εις βάρος των καλλιεργήσιμων, οπότε αυξάνονται τα ποσοστά της σκόνης στην ατμόσφαιρα.
Πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι ημέρες που παρατηρείται το φαινόμενο και δεν αποκλείεται να αυξηθούν ακόμα πιο πολύ.
Τι μπορούμε να κάνουμε;
Οι ευάλωτες ομάδες αλλά και όσοι επηρεάζονται από το φαινόμενο της σκόνης θα πρέπει να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και όπου δεν είναι εφικτό να χρησιμοποιούν προστατευτική μάσκα υψηλής προστασίας.
Επισημαίνει ότι όσοι πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα ή καρδιαγγειακά, να είναι πολύ τυπικοί στη θεραπεία τους.
Όσον αφορά τους βιομηχανικούς ρύπους, υποστηρίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει αυστηρή νομοθεσία και έλεγχοι από την Πολιτεία «για να περιορίσουμε την αύξηση των μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα για να προστατέψουμε την υγεία τη δικιά μας αλλά και των παιδιών μας».
Πηγή : Χριστίνα Κάσια /Αlphanews.live/cyprus
Φώτο: Cyprus Times