Δικαστική αποζημίωση 40.000 ευρώ για υπάλληλο που ένιωθε… πλήξη στην εργασία του – Από το σύνδρομο “burn out” στο “bore out”
Μήνυσε την εταιρεία που εργαζόταν, γιατί τον έβαλε στο περιθώριο. Δούλευε λιγότερο από 40 λεπτά την ημέρα, χαρακτηρίζοντας την εργασία του βαρετή. “Μορφή παρενόχλησης” η εργασιακή αμέλεια των εργοδοτών.
Από το σύνδρομο “burn out” στο σύνδρομο “bore out”. Αυτό ήρθε να επικυρώσει μία απόφαση Εφετείου, όπου έκρινε πως εργαζόμενος δικαιούται να λάβει αποζημίωση όχι για τις εξαντλητικές συνθήκες απασχόλησής του – δηλαδή το σύνδρομο “burn out” όπως είναι γνωστό – αλλά για το αντίστροφο.
Η εταιρεία του προκάλεσε σύνδρομο “bore out”, καθώς όπως ανέφερε στην προσφυγή του η δουλειά του ήταν πολύ βαρετή, σε σημείο που τον έκανε να υποφέρει από κατάθλιψη και τον ανάγκασε να παραιτηθεί.
Ο Frederik Desnar εργαζόταν σε εταιρεία παραγωγής πολυτελών αρωμάτων. Ήταν ένας εργατικός υπάλληλος και δεν είχε προκαλέσει ποτέ κάποια απογοήτευση στους εργοδότες του. Αντιθέτως, συγκαταλεγόταν στην ηγετική ομάδα της επιχείρησης. Δικαστική αποζημίωση
Κάποια ασθένεια τον ανάγκασε να απουσιάσει για ορισμένο διάστημα. Και στη συνέχεια, όταν επανήλθε επί σειρά ετών εργαζόταν την ημέρα 20 με 40 λεπτά, έχοντας καθήκοντα να διεκπεραιώσει απλά κάποια θελήματα του προέδρου – όπως να στήνει τα tablet και να συνοδεύει πελάτες στο σπίτι του αφεντικού του. Τις υπόλοιπες ώρες του ωραρίου του δεν έκανε τίποτα…
«Ένιωθα άσχημα, χωρίς ενέργεια και θέληση και ντρεπόμουν που δεν άξιζα τον μισθό που έπαιρνα κάθε μήνα. Είχα την εντύπωση ότι ήμουν αόρατος σε αυτή την εταιρεία», είπε στο δικαστήριο ο Frederik Desnar.
Ο δικηγόρος του ανέφερε πως υπήρχε σχέση μεταξύ της εργασίας και της επιδείνωσης της υγείας του. Ο εργαζόμενος έκανε προσφυγή στα γαλλικά δικαστήρια και συγκεκριμένα σε αυτό για τις εργασιακές σχέσεις, καταγγέλλοντας ότι το μη αντικείμενο που τον ώθησαν να έχει στη δουλειά – εκεί που ήταν συνεπής και πολυάσχολος- του προκάλεσε κατάθλιψη και σωματικά επιληπτικές κρίσεις. Ζήτησε μάλιστα αποζημίωση 360.000 από την εταιρεία.
Οι δικηγόροι υπεράσπισης της εταιρείας είπαν ότι ο υπάλληλος δεν είπε ποτέ τίποτα για το ότι βαριέται. Το δικαστήριο, όμως, αποφάνθηκε ότι “η αμέλεια είναι μια μορφή παρενόχλησης” και πως η αλλαγή του εργασιακού καθεστώτος είχε σαν συνέπεια την κατάθλιψη.
Η εταιρεία προσέφυγε στο Εφετείο των γαλλικών αρχών, το οποίο με τη σειρά του επικύρωσε την πρωτοβάθμια απόφαση και επιδίκασε στον Desnar ως αποζημίωση 40.000 ευρώ.
(ΠΗΓΗ: ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΙΩΝ )