Δραστικά μέτρα στήριξης ζητούν για ακόμη μια φορά οι πολύτεκνες οικογένειες, οι οποίες την ώρα που οι τιμές σε αρκετούς τομείς της αγοράς παρουσιάζουν μια ανοδική πορεία, αντικρύζουν με ιδιαίτερη ανησυχία το γεγονός ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής δεν τους βοηθούν στον μέγιστο βαθμό, ώστε να τα βγάλουν πέρα και να διαβιούν σε ανθρώπινες συνθήκες, παρέχοντας τα απαραίτητα υλικά αγαθά στα παιδιά τους.
Παρά το γεγονός ότι έλαβαν αύξηση της τάξεως του 5% στο επίδομα τέκνου, την ώρα που η αποκοπή του εν λόγω επιδόματος είχε αγγίξει το 9%, οι πολύτεκνοι εκτιμούν πως απομένει ακόμη το υπόλοιπο 4%, για να μην χάνουν μέρος του ποσού που δικαιούνται να λαμβάνουν. Παράλληλα, καθολική απαίτησή τους, είναι η αναγνώριση της πολυτεκνικής τους ιδιότητας, αφού όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν, δεν βλέπουν να έχουν ανταπόκριση στα αιτήματά τους και γι’ αυτό τον λόγο, θεωρούν ότι χρόνο με τον χρόνο λιγοστεύουν οι πολύτεκνες οικογένειες.
Δραττόμενοι της ευκαιρίας όπου η Ολομέλεια της Βουλής την προηγούμενη Πέμπτη, υπερψήφισε το Νομοσχέδιο που κατέθεσε η Κυβέρνηση για την κατάργηση του ετήσιου τέλους εταιρειών ύψους 350 ευρώ, οι πολύτεκνοι επανέρχονται και απαιτούν όπως λάβουν και οι ίδιοι μέτρα στήριξης. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στον REPORTER, o Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων, Ντίνος Ολύμπιος, «αντικρύσαμε με ιδιαίτερη ανησυχία, την Ολομέλεια να υπερψηφίζει το νομοσχέδιο για τις εταιρείες, ωστόσο, το χαράτσι που πληρώνουν οι πολύτεκνοι με το 9% γιατί δεν το ακυρώνουν και δεν το επαναφέρουν προς συζήτηση;».
Σημειώνεται ότι, από την 1η Ιανουαρίου του 2013, έχει αφαιρεθεί 9% από το επίδομα τέκνου που λάμβαναν οι πολύτεκνες οικογένειες, ωστόσο, στα πρόσφατα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από την Κυβέρνηση, λήφθηκε η απόφαση για αύξηση 5% στο επίδομα τέκνου, αλλά οι πολύτεκνοι από την πλευρά τους, δεν αποδέχονται ότι είναι αύξηση, αλλά επιστροφή 5% από το 9% που αποκόπτεται. «Μιλώντας με αριθμούς, αυτό που βλέπουμε είναι ότι δεν διαθέτει ένα εκατομμύριο η Κυβέρνηση για τους πολύτεκνους, αλλά στην Ολομέλεια της Βουλής η απόφαση που ψηφίστηκε για απαλλαγή των εταιρειών από τον εταιρικό φόρο, είχε κόστος 46 εκατομμύρια. Φυσικά, αυτό που θεωρούμε είναι ότι από κάποιες εταιρείες έπρεπε να αφαιρεθεί και από κάποιες όχι».
Ιδιαίτερη ανησυχία μάλιστα, προκαλούν τα παράπονα που φθάνουν στα χέρια της Οργάνωσης από πολύτεκνες οικογένειες, οι οποίες βρίσκονται σε δυσχερή θέση. Εξάλλου, όπως επεσήμανε ο κ. Ολύμπιος, «με το να λαμβάνουν 50 και 100 ευρώ, οι πολύτεκνοι δεν σώζονται. Με παίρνουν τηλέφωνο διάφοροι πατέρες και φωνάζουν γιατί δεν τα βγάζουν πέρα. Ο κόσμος έχει πάρα πολλές ανάγκες και ειδικά όταν δουλεύει ο ένας από τους δυο γονείς, αντιλαμβάνεστε ότι είναι πιο δύσκολο για να επιβιώσουν».
Εάν είναι ικανοποιημένοι από τα μέτρα στήριξης που έλαβαν μέχρι σήμερα από την Κυβέρνηση, οι πολύτεκνοι βλέπουν μισοάδειο το ποτήρι, καθώς όπως ανέφερε ο κ. Ολύμπιος, είναι μικρά – μικρά βήματα. «Τα βασικά που θα επιλύσουν τα προβλήματα στήριξης και επιβίωσης των πολύτεκνων, είναι η επιστροφή του 9%. Για παράδειγμα, λάβαμε 50% επιστροφή στο επίδομα, αλλά αυτό που ζητάμε είναι να μην χάνουμε το επιπλέον ποσό της φοιτητικής χορηγίας όταν μένουμε με δυο παιδιά. Δηλαδή, βλέπουμε να χάνουμε την πολυτεκνική μας ιδιότητα και χρειάζεται ιδιαίτερος χειρισμός το θέμα των εισοδηματικών και περιουσιακών στοιχείων των πολυτέκνων. Απευθυνθήκαμε και στην Επιτροπή που έχει ορίσει το κράτος για τη φορολογική μεταρρύθμιση, όπου έχουμε εκφράσει τις θέσεις μας και αυτό που μας έχουν αναφέρει, είναι ότι είμαστε αδικημένοι».
Σημειώνεται ότι οι πολύτεκνες οικογένειες, βρίσκονται ανάμεσα στις ομάδες πληθυσμού που δικαιούνται να χρησιμοποιήσουν τα σχέδια επιδότησης για αγορά ηλεκτρικού οχήματος, με την Κυβέρνηση, να είναι διατεθειμένη να διευρύνει τον αριθμό των αιτήσεων. «Αναμένουμε να δοθεί στη διάθεση των πολύτεκνων και το δεύτερο σχέδιο επιδότησης, αφού οι εξήντα επιδοτήσεις που είχαν δοθεί, έκλεισαν μέσα σε 48 ώρες και περιμένουμε να δοθούν ακόμη εκατό, όπως είχαν υποσχεθεί οι αρμόδιοι. Ο κόσμος όμως, συνεχίζει να φωνάζει και ιδιαιτέρως οι πολύτεκνοι και αυτό που λένε χαρακτηριστικά, είναι ότι για παράδειγμα ακόμη και να λάβουν 20.000 ευρώ βοήθεια για αγορά ενός ηλεκτρικού οχήματος, που να βρουν τις υπόλοιπες 25 και 30 χιλιάδες ευρώ. Αυτό που θέλουν, είναι να έχουν απλά ένα όχημα να διακινούνται και ας μην είναι ηλεκτρικό για να εξυπηρετούν τις ανάγκες τους», δήλωσε ο κ. Ολύμπιος.
Αξίζει να αναφερθεί, ότι οι πολύτεκνες οικογένειες, βρίσκονται σε συνεχή επαφή με το Υφυπουργείο Πρόνοιας, από το οποίο αναμένουν ότι θα υπάρξει ανταπόκριση στα βασικά τους αιτήματα.
(Reporter)