Πάει να γίνει ο μεγαλύτερος εξευτελισμός της κοινωνίας και της Πολιτείας μας αυτή η ιστορία με τις Κεντρικές Φυλακές. Ειδικά, με την υπόθεση Μιχάλη Κατσουνωτού, Άννας Αριστοτέλους και Αθηνάς Δημητρίου.
Άσε που είναι ήδη απίστευτα προκλητικό για το κράτος να βρίσκεται με άδεια ασθενείας η διευθύντρια των Φυλακών πάνω από έξι μήνες και κάθε τόσο να ανακοινώνεται ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης παρατείνει την «άδεια ασθενείας»… Τι στο καλό ασθένεια είναι αυτή; Ούτε που τους απασχολεί να δώσουν πιο σοβαρή εξήγηση για την απουσία της. Μπορεί να μην έχει και τόση βαρύτητα μπροστά στα υπόλοιπα, αλλά δείχνει πόσο κορόιδα θεωρούν τους πολίτες για να τους λένε τόσο μεγάλες ανοησίες χωρίς να ντρέπονται.
Το πιο σοβαρό, όμως, στην όλη διαχείριση αυτής της περιπέτειας είναι η νέα εξέλιξη που δημοσιοποίησε ο δικηγόρος της Αριστοτέλους και της Δημητρίου, Κρις Τριανταφυλλίδης. Ότι ο Γενικός Εισαγγελέας άσκησε το δικαίωμα που του παρέχει το Σύνταγμα και τερμάτισε την ιδιωτική ποινική δίωξη εναντίον του αξιωματικού, που κατέθεσαν στο δικαστήριο η διευθύντρια και η υποδιευθύντρια των Φυλακών και σήμερα θα ξεκινούσε η εξέταση.
Όταν οι επικεφαλής της Γενικής Εισαγγελίας μελέτησαν το πόρισμα 600 σελίδων του ποινικού ανακριτή Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, αποφάσισαν ότι δεν πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη, αλλά μόνο πειθαρχική εναντίον του Κατσουνωτού. Παρότι το πόρισμα εντόπιζε ότι ο ανώτερος αξιωματικός της Αστυνομίας, Μιχάλης Κατσουνωτός, φαίνεται να διέπραξε το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας και το αδίκημα της συνωμοσίας και εισηγήθηκε (ο Αιμιλιανίδης) την ποινική του δίωξη γι΄ αυτά τα αδικήματα. Πέρασαν μήνες και ούτε πειθαρχική δίωξη έγινε!
Η Αριστοτέλους και η Δημητρίου αποφάσισαν να προχωρήσουν σε ιδιωτική ποινική δίωξη για διαφθορά και ζήτησαν άδεια από τον Εισαγγελέα για να ασκήσουν το δικαίωμά τους. Ο Εισαγγελέας απέρριψε το αίτημα και τότε προχώρησαν σε δίωξη για τρία άλλα αδικήματα που αφορούσαν συνωμοσία και καταστροφή αποδεικτικού στοιχείου και για τα οποία δεν χρειαζόταν η συγκατάθεση του Εισαγγελέα. Όλα στη βάση του πορίσματος του ποινικού ανακριτή.
Σήμερα θα ξεκινούσε η υπόθεση στο δικαστήριο, αλλά προχτές ο Γενικός Εισαγγελέας παρενέβη και ανέστειλε την δίωξη με βάση το Άρθρο 113 του Συντάγματος. Τι λέει αυτό το άρθρο. Ότι «ο γενικός εισαγγελεύς της Δημοκρατίας έχει εξουσίαν κατά την κρίσιν αυτού προς το δημόσιον συμφέρον να κινεί, διεξάγει, επιλαμβάνηται και συνεχίζει ή διακόπτει οιανδήποτε διαδικασίαν ή διατάσσει δίωξιν καθ’ οιουδήποτε προσώπου εν τη Δημοκρατία δι’ οιονδήποτε αδίκημα».
Αυτή η υπερεξουσία που δίνει το Σύνταγμα στον Γενικό Εισαγγελέα είναι άλλων εποχών και δεν επιτρέπεται να ασκείται σε βάρος ανθρώπων που ζητούν δικαίωση από το δικαστήριο. Πώς γίνεται στις μέρες μας να κατέχει ένας άνθρωπος την εξουσία να παρεμβαίνει σε ιδιωτικές υποθέσεις που βρίσκονται ενώπιον της Δικαιοσύνης; Η Δικαιοσύνη αποφασίζει το δίκαιο και το άδικο και όχι ο Εισαγγελέας. Δεν μπορεί ένας άνθρωπος να θεωρείται πάνσοφος και να αποφασίζει μόνος του τέτοιες παρεμβάσεις. Και χωρίς να δίνει πουθενά λογαριασμό. Αυτό είναι «κατά την κρίσιν αυτού προς το δημόσιον συμφέρον», λέει το Σύνταγμα και τελείωσε.
Αν η Αριστοτέλους και η Δημητρίου προσφύγουν τώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είναι βέβαιο ότι θα γίνουμε ρεζίλι. Αλλά, μέχρι να αποφασίσει το ΕΔΑΔ ο Γιώργος Σαββίδης θα αφυπηρετήσει και το ρεζίλι θα είναι όλο δικό μας. Όλων μας. Αλλά πώς αλλιώς θα βρουν το δίκαιο τους αυτές οι αξιωματούχοι του κράτους όταν τους απαγορεύεται να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη;
Να υπενθυμίσω για την ιστορία ότι ο κ. Κατσουνωτός συνομιλούσε με βαρυποινίτη, στον οποίο έλεγε: «Το μόνο που θέλω είναι κάποια βίντεο που να τις κάφκουν. Εάν έχεις ή αν βρεις στείλε μου τα και ξέρω τι θα κάμω». Ποιες να κάφκουν; Την διευθύντρια και την υποδιευθύντρια των φυλακών.
Ζητούσε βίντεο από την προσωπική τους ζωή για να τες κάψει, όπως αποκαλύφθηκε. Αλλά, αυτές δεν μπορούν να αποταθούν πουθενά για να ξεκαθαρίσει η αλήθεια. Διότι οι εισαγγελείς αποφάσισαν ότι ενεργούσε για άντληση πληροφοριών «σχετιζόμενων με τα καθήκοντα του». Αν κοτζάμ διευθύντρια και υποδιευθύντρια Φυλακών, που επί χρόνια εγκωμιαζόταν το έργο τους, ισχυρίζονται ότι στόχος του αξιωματικού δεν ήταν η πάταξη του εγκλήματος, αλλά η προσωπική τους εξόντωση και η αντιζηλία, δεν έχουν δικαίωμα να το υποστηρίξουν ενώπιον δικαστηρίου;
Του Άριστου Μιχαηλίδη
Δημοσιογράφος
Το κρυφό σχέδιο απόσυρσης πολιτειών από τις ΗΠΑ
ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΣΥΡΣΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ Η πολιτεία της Καλιφόρνιας έχει 54 εκλέκτορες και είναι η μεγαλύτερη πολιτεία των ΗΠΑ σε εκλέκτορες. Αποτελεί ένα από τα πιο δυνατά κάστρα των Δημοκρατικών. Στις πρόσφατες εκλογές η Καμάλα Χάρις έλαβε ποσοστό 57.4% σε...