Σοβαρή ανησυχία έχουν προκαλέσει οι θάνατοι ενός 9χρονου κοριτσιού και ενός 28χρονου από στρεπτόκοκκο στην Ελλάδα.
Όπως μεταδίδουν ελλαδικά μέσα ενημέρωσης, ο 28χρονος ήταν εδώ και δύο μήνες άρρωστος, χωρίς οι γιατροί να μπορέσουν να βρουν από τι έπασχε. Τελικά, όταν εισήχθη στο νοσοκομείο ήταν ήδη πολύ αργά, γιατί είχε πάθει σηψαιμία.
Μιλώντας στο OMEGAlive, ο Δρ Πέτρος Καραγιάννης τόνισε πως ο στρεπτόκοκκος είναι σπάνιος στους ενήλικες ενώ πιο συχνός στα παιδιά. Τόνισε παράλληλα, ότι έξαρση παρατηρείται εδώ και τρία χρόνια. Ενας από τους λόγους αποδίδεται κατά την πανδημία όπου τα παιδιά δεν μπορούσαν να αποκτήσουν αντισώματα λόγω του εγκλεισμού.
«Σε περιπτώσεις όπου προκύπτει διεισδυτική μορφή του βακτηρίου που πηγαίνει στους πνεύμονες και στο κυκλοφοριακό, τα συμπτώματα γίνονται πολύ χειρότερα. Τότε είναι το επικίνδυνο». Φαίνεται πως η υγεία του 28χρονου έφθασε σε τέτοιο σημείο χωρίς γυρισμό. Εάν μάλιστα κάποιος έχει πληγή τότε το βακτήριο μπορεί όπως εξηγεί ο Δρ Καραγιάννης να μεταφερθεί στο κυκλοφοριακό. Γι΄αυτόν τον λόγο η έγκαιρη διάγνωση είναι σημαντική.
Τι είναι ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α;
Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α, γνωστός και ως πυογόνος στρεπτόκοκκος ή GAS (Group A Streptococcus) είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει διάφορες λοιμώξεις στον άνθρωπο, συνήθως ήπιες αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις πολύ σοβαρές, ακόμη και θανατηφόρες αν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα. Σε ένα μικρό ποσοστό (1-5%) ατόμων το βακτήριο εντοπίζεται στον φάρυγγα ή το δέρμα τους ή και σε άλλα σημεία, χωρίς να νοσούν, αποτελούν δηλαδή αυτά τα άτομα υγιείς φορείς του βακτηρίου. Για τον στρεπτόκοκκο δεν υπάρχει εμβόλιο.
Πώς μεταδίδεται
Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται μέσω:
Των μολυσμένων σταγονιδίων από τις εκκρίσεις ασθενών
Της επαφής με επιμολυσμένες επιφάνειες
Την επαφή με μολυσμένες δερματικές βλάβες ασθενών
Από υγιείς φορείς του βακτηρίου
(Οmegalive)