Την ίδρυση πέντε περιφερειακών καταφυγίων ζώων, ένα ανά επαρχία, τα οποία θα διαχειρίζονται οι τοπικές Αρχές, προβλέπει σχέδιο που ετοίμασε το υπουργείο Γεωργίας και διαβίβασε για διαβούλευση σε Δήμους, υπουργείο Εσωτερικών και Επάρχους.
Στόχος του σχεδίου είναι η αποφόρτιση των εθελοντικών ομάδων και παράλληλα τα αδέσποτα ζώα θα αποκτήσουν σπίτι αλλά και περίθαλψη. Σύμφωνα με πληροφόρηση από το υπουργείο Γεωργίας, για ενίσχυση των τοπικών Αρχών ώστε να προχωρήσουν με την ίδρυση μεγάλων καταφυγίων στο πρότυπο αυτού που λειτουργούν οι δήμοι της μείζονος Λευκωσίας στην Κοκκινοτριμιθιά, το υπουργείο θα συμβάλει οικονομικά με ένα κονδύλι ύψους 750 χιλιάδων ευρώ για μια τριετία.
Όπως εξηγήθηκε στον «Φ» από αρμόδιο λειτουργό, σήμερα λειτουργούν δύο ειδών καταφύγια: Τα εθελοντικά που ιδρύθηκαν από φιλοζωϊκές οργανώσεις (λειτουργούν γύρω στα 15 παγκύπρια) και τα τοπικά που διαχειρίζονται οι δήμοι. Τα καταφύγια των φιλοζωϊκών οργανώσεων έχουν φτάσει στα όρια τους, αφού είναι υπερπλήρη και εργάζονται με υιοθεσίες, είτε στην Κύπρο είτε στο εξωτερικό. Το κράτος τα στηρίζει οικονομικά με ετήσια χορηγία, ενώ πρόσφατα τους δόθηκε και έκτακτη για αναβάθμιση των υποδομών τους.
Τα τοπικά καταφύγια που διαχειρίζονται οι δήμοι ασχολούνται κατά κύριο λόγο με τα αδέσποτα ζώα, τους γίνεται περίθαλψη και αν απαιτείται λόγω της κατάστασής τους, τους γίνεται ευθανασία. Το υπ. Γεωργίας αφού είδε τα προβλήματα κυρίως των εθελοντικών οργανώσεων, αποφάσισε να βοηθήσει τις τοπικές Αρχές με τη δημιουργία μεγάλων περιφερειακών καταφυγίων, ένα ανά επαρχία και ίσως και έκτο για την ορεινή Λευκωσία.
Με πρόταση του υπουργού Γεωργίας Κώστα Καδή, το Υπουργικό Συμβούλιο τον εξουσιοδότησε να διαμορφώσει σχέδιο για το θέμα αυτό. Ήδη έγιναν αρκετές επαφές με τους δήμους, τους Επάρχους και το υπουργείο Εσωτερικών και γι’ αυτό ετοιμάστηκε ειδικό σχέδιο για το πώς θα λειτουργούν τα καταφύγια αυτά, με το οποίο δίνεται έμφαση στην υιοθεσία των ζώων που θα φιλοξενούν. Όταν οι δήμοι ανάψουν το πράσινο φως, τότε το υπουργείο Γεωργίας θα δώσει τη χορηγία ώστε να κτιστούν τα καταφύγια, αφού τεθούν ασφαλιστικές δικλίδες για να λειτουργούν σωστά, χωρίς να επεμβαίνει στον τρόπο λειτουργίας τους. Στα καταφύγια αυτά θα καταλήγουν όσα ζώα στην ουσία δεν έχουν τσιπ, ενώ τα υπόλοιπα που σήμερα διαθέτουν αλλά οι ιδιοκτήτες τους τα εγκαταλείπουν, θα καλούνται να τα παραλάβουν και ίσως και να υποστούν τις συνέπειες γιατί τα εγκατέλειψαν.
Σημειώνεται ότι τα υπουργεία Γεωργίας και Δικαιοσύνης υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ Αστυνομίας και Κτηνιατρείου για εξέταση των καταγγελιών που αφορούν στην κακοποίηση ζώων. Μάλιστα, εντός Ιουνίου θα λειτουργήσει τηλεφωνική γραμμή για υποβολή παραπόνων για παραμέληση ή κακοποίηση ζώων.
(ΠΗΓΗ: PHILENEWS)