«Κάλλιο το προλαμβάνειν, παρά το θεραπεύειν», ανέφεραν οι πρόγονοί μας, κάτι που η Κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν φαίνεται να άκουσε ποτέ της. Μετά τον αργό θάνατο και το οριστικό κλείσιμο της Επιτροπής Σιτηρών τον Μάρτιο του 2021, η κυβέρνηση όφειλε να προχωρήσει σε σύναψη συμφωνίας με τους εισαγωγείς σιτηρών και να εξασφάλιζε συγκεκριμένο ποσοστό αποθεμάτων σιτηρών και ζωοτροφών, με βάση τους όγκους εισαγωγών στην αγορά του προηγούμενου χρόνου. Μάλιστα ο περί της Διατήρησης Αποθεμάτων Πρώτων Υλών Ζωοτροφών και Σιτηρών για Ανθρώπινη Xρήση Νόμος αναφέρει ρητά ότι αυτό το ποσοστό δεν μπορεί να ξεπερνά το 4% των ποσοτήτων αυτών. Ρωτάμε λοιπόν ευθαρσώς: ποιο ποσοστό συμφωνήθηκε μεταξύ της κυβέρνησης Αναστασιάδη και των εισαγωγών σιτηρών και ζωοτροφών ότι θα διατηρείτο ως στρατηγικό απόθεμα στις ιδιόκτητες αποθήκες και σιλό τους;
Ο Αναπληρωτής Εκτελεστικός Γραμματέας κ. Μιχάλης Παράσχος ανέφερε πως «Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την επάρκειά μας σε αποθέματα σιτηρών και τη δυσαρέσκειά μας για τις ετεροχρονισμένες κινήσεις της Κυβέρνησης. Με τις ραγδαίες αλλαγές του κλίματος, μειώνεται συνεχώς η ικανότητα μας για παραγωγή δικών μας σιτηρών και η εξάρτηση μας θα συνεχίσει να μεγαλώνει. Σε μια χώρα που βασίζεται σχεδόν αποκλειστικά στην εισαγωγή σιτηρών για την σίτιση του πληθυσμού της, διαφάνηκε πως το κλείσιμο της Επιτροπής Σιτηρών ήταν ένα ατόπημα από πλευράς της Κυβέρνησης. Υπενθυμίζουμε ότι τον Μάρτιο του 2021 τα 3 σχετικά νομοσχέδια που έκλεισαν την Επιτροπή Σιτηρών καταψηφίστηκαν μόνο από το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών και το ΑΚΕΛ. Όλα τα υπόλοιπα κόμματα υπερψήφισαν τα κυβερνητικά νομοσχέδια.
Ο υπουργός Γεωργίας ανέφερε χθες στη Βουλή πως τώρα η Κυβέρνηση τρέχει να εξεύρει 36 χιλιάδες τόνους κριθαριού και αραβόσιτου για να καλύψει τις ανάγκες της Κύπρου (για σίτιση των ζώων) για 30 μέρες. Είναι πάντως απορίας άξιο που θα καταφέρει η Κυβέρνηση – που δεν φρόντισε να φυλάξει αρκετά αποθέματα – να βρει και να εισάγει σιτηρά στο νησί μας. Και με ποιο κόστος. Υπενθυμίζουμε πως εισάγουμε το 80% των σιτηρών μας, τόσο για ζωοτροφές όσο και για αλευροποίηση, άρα θα επηρεαστούν άμεσα και οι τιμές των βασικών προϊόντων (ψωμί, γάλα, κτλ.).
Ως Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε το θέμα της μη επαρκούς εφαρμογής του νομικού πλαισίου που αφορά την διατήρηση στρατηγικών αποθεμάτων σιτηρών και θα απαιτήσουμε να αποδοθούν ευθύνες σε όποιους ευθύνονται για την κατάσταση που έχει βρεθεί σήμερα η αγορά, είτε αφορά κρατικούς αξιωματούχους είτε άτομα που εργοδοτούνται στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα».
Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών