H «πολύ μακρά σιωπή» του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους βιασμούς και τη σεξουαλική βία κατά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου είχε «καταστροφικά αποτελέσματα» και έγινε αντιληπτή ως «προδοσία», σύμφωνα με ισραηλινή ειδικό στο διεθνές δίκαιο και τον φεμινισμό.
«Χρειάστηκαν εβδομάδες, για να αντιδράσουν. Και οι εβδομάδες αυτές είχαν καταστροφικά αποτελέσματα», δήλωσε η Κότσαβ Ελκαγιάμ-Λεβί, πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτών για τα εγκλήματα της Χαμάς σε βάρος γυναικών και παιδιών, μιας ανεξάρτητης οργάνωσης που δημιουργήθηκε μετά την αιματηρή επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.
«Η δικαιοσύνη ξεκινά με την αναγνώριση των εγκλημάτων», επιμένει η ισραηλινή νομικός σε συνέντευξή της στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων από την έδρα του Crif (Αντιπροσωπευτικό Συμβούλιο Εβραϊκών Οργανώσεων της Γαλλίας) στο Παρίσι. Οι μαρτυρίες για βιασμούς, σεξουαλική βία, ακρωτηριασμούς γεννητικών οργάνων έχουν πολλαπλασιαστεί μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, κατηγορίες τις οποίες αρνείται η ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση, αλλά ήδη αποτελούν αντικείμενο δύσκολων και περίπλοκων ερευνών στο Ισραήλ.
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και οι υπηρεσίες του έχουν δεχθεί έντονη κριτική στη χώρα, η οποία τους κατηγορεί ότι αντέδρασαν με μεγάλη καθυστέρηση. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, μίλησε για το θέμα αυτό στα τέλη Νοεμβρίου, ζητώντας να διερευνηθεί.
«Η πολύ μακρά σιωπή του ΟΗΕ για τα εγκλήματα έγινε αντιληπτή ως προδοσία από τους Ισραηλινούς, αλλά επίσης και προδοσία της ανθρωπότητας», δήλωσε η Ελκαγιάμ-Λεβί, «τρομερά σοκαρισμένη» από αυτό που η ίδια χαρακτηρίζει ως «άρνηση απέναντι σε μια ολόκληρη κοινότητα από τους ίδιους τους οργανισμούς, που υποτίθεται ότι εφαρμόζουν το διεθνές δίκαιο».
«Η σιωπή τροφοδοτεί μια εκστρατεία άρνησης σε όλο τον κόσμο, εκστρατείες μίσους και αντισημιτισμού. Η σιωπή έχει επιτρέψει να διαδοθούν ψέματα», δήλωσε η Ελκαγιάμ-Λεβί.
Η ίδια βρίσκεται στο Παρίσι τη στιγμή που η ειδική εκπρόσωπος του ΟΗΕ, αρμόδια για σεξουαλική βία σε ένοπλες συγκρούσεις, Πραμίλα Πάτεν, επισκέπτεται το Ισραήλ για να συναντήσει θύματα, μάρτυρες και ειδικούς. Χθες βράδυ, η Πάτεν παρότρυνε τα θύματα σεξουαλικών εγκλημάτων, που φέρονται να διαπράχθηκαν από τη Χαμάς, να «σπάσουν τη σιωπή» και να μιλήσουν για όσα υπέστησαν. «Υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις. Ο ΟΗΕ αναφέρεται πλέον σε αυτά τα εγκλήματα, αλλά η αποτυχία είναι βαθιά. Χρειάζονται βαθιές αλλαγές στο σύστημα αυτό», δήλωσε η Ελκαγιάμ-Λεβί.
«Ιστορική Αποστολή»
Στις 7 Οκτωβρίου, η ισραηλινή καθηγήτρια δικαίου ήταν όπως ολόκληρη η χώρα σοκαρισμένη και συγκλονισμένη από το μέγεθος του γεγονότος. «Είναι σαν να άνοιξαν μπροστά μας οι πύλες της κολάσεως. Συνέβη κάτι αδιανόητο. Όταν κατάλαβα ότι είμαστε αντιμέτωποι με μια άρνηση, είπα στους συναδέλφους μου: έχουμε μια ιστορική αποστολή, πρέπει να καταγράψουμε ό,τι έχει συμβεί σε αυτές τις γυναίκες και αυτά τα παιδιά, να δημιουργήσουμε αρχεία», δήλωσε.
Ξεκινώντας από μια ομάδα στο whatsapp, με περίπου 10 συναδέλφους της νομικούς και άλλους ειδικούς δημιούργησαν την Επιτροπή Πολιτών, για να καταγραφούν «με αυστηρή τήρηση των διεθνών προτύπων» οι δολοφονίες, τα βασανιστήρια και η σεξουαλική βία, που αποδίδονται στη Χαμάς.
Η Επιτροπή αναμένεται να δημοσιεύσει άμεσα μια πρώτη έκθεση, αλλά η Ελκαγιάμ-Λεβί αρνείται να δώσει εκτιμήσεις για το μέγεθος των εγκλημάτων αυτών. «Δε θα μάθουμε ποτέ τον ακριβή αριθμό θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης, δε θα μάθουμε ποτέ τι συνέβη στις γυναίκες αυτές που σκοτώθηκαν, τι υπέστησαν», δήλωσε η ίδια. Οι περιορισμένες μαρτυρίες επιζώντων και η απουσία στοιχείων ιατροδικαστικής εξέτασης περιπλέκουν την αξιολόγηση του μεγέθους αυτών των σεξουαλικών εγκλημάτων.
Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με την Ελκαγιάμ-Λεβί, οι άνθρωποι αρχίζουν και μιλούν πιο ελεύθερα στο Ισραήλ, κυρίως μετά την απελευθέρωση των πρώτων ομήρων κατά την ανακωχή, στα τέλη Νοεμβρίου. «Το θέμα αυτό συζητείται ολοένα και πιο πολύ και έρχεται στο προσκήνιο της δημόσιας προσοχής στο Ισραήλ», δήλωσε.
Για την πρόθεση της Χαμάς να πραγματοποιήσει μια εσκεμμένη εκστρατεία βιασμών και σεξουαλικής βίας κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, η ίδια δεν έχει καμία αμφιβολία. Αλλά «αυτό είναι κάτι που θα κριθεί από διεθνές δικαστήριο», δηλώνει. Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στοίχισε τη ζωή σε περίπου 1.140 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση τους επίσημους ισραηλινούς απολογισμούς.
Η ισραηλινή απάντηση στη Γάζα έχει στοιχίσει τη ζωή σε 26.751 ανθρώπους, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες, παιδιά και εφήβους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.
(NEWSBEAST)