Σημαντικά ευρήματα για τα περιστατικά καρκίνου στην Κύπρο και για την τάση που ακολουθούν τα συχνότερα είδη καρκίνου που παρουσιάζονται στην Κύπρο, καταγράφει επιστημονική μελέτη, που διενεργήθηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία του ΤΕΠΑΚ σε συνεργασία με το Αρχείο Καρκίνου του Υπουργείου Υγείας.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, παρουσιάζεται σημαντική αύξηση στα περιστατικά καρκίνου θυρεοειδούς και μαστού τα τελευταία 15 χρόνια. Μια τέτοια ραγδαία αύξηση σε μικρό σχετικά χρονικό διάστημα υποδηλώνει τη πιθανή συσχέτιση με περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως επισημαίνεται ως σχετικό συμπέρασμα από τη διεξαγωγή της μελέτης.
Περιβαλλοντικοί παράγοντες κινδύνου, που μπορεί να συμβάλουν σημαντικά στη δημιουργία ορισμένων ορμονικών καρκίνων, όπως ο καρκίνος του μαστού και του θυρεοειδούς, είναι, όπως αναφέρεται, ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος, ενδοκρινικοί διαταράκτες (όπως τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, πλαστικοποιητές), η ανθυγιεινή διατροφή και άλλοι περιβαλλοντικοί λόγοι.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα περιστατικά καρκίνου πνεύμονα και του παχέος εντέρου παρέμειναν στα ίδια επίπεδα τα τελευταία 15 χρόνια. Ειδικά για τον καρκίνο πνεύμονα, σημειώνεται ότι η παρατηρούμενη συνεχής μείωση του αριθμού καπνιστών στην Κύπρο δεν βοήθησε στο να μειωθούν τα νέα περιστατικά καρκίνου του πνεύμονα, γεγονός που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης.
Ενθαρρυντικά ήταν τα αποτελέσματα για τον καρκίνο του προστάτη, ο οποίος παρουσιάζει σταθερή μείωση νέων περιστατικών τα τελευταία χρόνια.
Μιλώντας στον «Φ», ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Υγείας στο Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία (CII) στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, δρ Κωνσταντίνος Μακρής έθιξε το γεγονός ότι δεν έχουν δημιουργηθεί στην Κύπρο προγράμματα συστηματικής παρακολούθησης παραγόντων κινδύνου καρκινογένεσης στον κυπριακό πληθυσμό, μέσω των οποίων θα μπορούσαμε να ανακαλύψουμε ποιοι είναι οι σημαντικοί παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη καρκίνου στην Κύπρο. Ο δρ Μακρής τόνισε τη σημασία της ανάγκης δημιουργίας τέτοιων προγραμμάτων, που θα επιτρέψουν την καταγραφή των παραγόντων που συμβάλουν στην ανάπτυξη του καρκίνου στην Κύπρο.
Σημείωσε ακόμη ότι η επιτήρηση των νέων περιστατικών καρκίνου στον πληθυσμό, που συντονίζεται από το Αρχείο Καρκίνου του Υπουργείου Υγείας, αποτελεί πρόγραμμα στρατηγικής σημασίας για την Κύπρο, ενώ επεσήμανε ότι τα αποτελέσματα της μελέτης μπορούν να ενημερώσουν την εφαρμογή πληθυσμιακών προγραμμάτων πρόληψης του καρκίνου.
Ο δρ Μακρής έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην ανάγκη της πρόληψης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού γύρω από παράγοντες που έχουν διαπιστωθεί ότι συμβάλουν σημαντικά στη δημιουργία ορισμένων ορμονικών καρκίνων, όπως η παχυσαρκία, ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος, η ανθυγιεινή διατροφή.
Σημειώνεται ότι η πρόσφατη επιστημονική μελέτη, η οποία αποσκοπεί στην κατανόηση των χρονικών τάσεων διάφορων τύπου καρκίνου στον πληθυσμό της Κύπρου, διενεργήθηκε στο πλαίσιο της διπλωματικής εργασίας της φοιτήτριας Αναστασίας Σπαρτιάτη στο Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία, υπό την επίβλεψη των καθηγητών του δρος Κωνσταντίνου Μακρή και Κώστα Α. Χριστοφή, καθώς και του Βάσου Σκουτέλλα και Άννας Δημητρίου από το Αρχείο Καρκίνου Κύπρου, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Cancer Reports.
Τα δεδομένα λήφθησαν από το σύνολο δεδομένων του εθνικού μητρώου καρκίνου, που περιελάμβανε 27.017 συνολικά περιστατικά καρκίνου στην Κύπρο (2004–2017), ενώ για τον γενικό πληθυσμό (0-85+ ετών), οι πιο κοινές θέσεις ήταν ο καρκίνος του μαστού, του προστάτη, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και του θυρεοειδούς.
(Philenews)