Κατάθεση ψυχής έκανε η πρώην τενίστρια Ανζελίκ Κοσί στο βιβλίο που εξέδωσε με τίτλο «Αν μια μέρα κάποιος σε πληγώσει», καθώς περιέγραψε με λεπτομέρεια τους παραπάνω από 400 βιασμούς που υπέστη από τον προπονητή της σε ηλικία 12 ετών.
Η γυναίκα που θεωρούνταν ταλέντο στο τένις σε μικρή ηλικία, κακοποιήθηκε επανειλημμένα από τον Άντριου Γκουέντες, ο οποίος καταδικάστηκε σε 18 χρόνια φυλάκιση το 2021 για τον βιασμό και τη σεξουαλική επίθεση εναντίον τεσσάρων νεαρών κοριτσιών, ηλικίας 12 έως 17 ετών.
Στο βιβλίο των 315 σελίδων, η πρώην αθλήτρια, που σήμερα είναι 37 ετών, έγραψε ότι όλα ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 1999 όταν σε ηλικία 12 ετών ξεκίνησε τις προπονήσεις στο τένις κλαμπ του Σαρσέλ, που βρίσκεται σε βόρειο προάστιο του Παρισιού. Εκεί ο 32χρονος Γκουέντες ήταν αθλητικός διευθυντής και ανέλαβε μόνος του την προπόνηση της Κοσί και της μικρότερης αδερφής της.
«Είσαι ένα ακατέργαστο διαμάντι, αλλά εγώ θα σε γυαλίσω» είπε στο παιδί, παρουσιάζοντας ήπια και υποστηρικτική συμπεριφορά, τη στιγμή που ούρλιαζε και ταπείνωνε τους υπόλοιπους ανηλίκους. Αυτόματα, η 12χρονη ένιωσε ξεχωριστή και σε αυτόν την ώθησαν οι υπόλοιποι ενήλικοι -είτε της οικογένειας είτε όχι-, αφού πρόσφατα παρουσίασε καλές επιδόσεις στην κατάταξη των junior.
Έτσι, την ενθάρρυναν να προπονείται διαρκώς και μετά από τρεις μήνες ο προπονητής πρότεινε να πάνε μαζί για να παρακολουθήσουν έναν αγώνα της Παρί Σεν Ζερμέν, αγαπημένη ομάδα της μικρής. Οι γονείς της έδωσαν τη σχετική άδεια και μάλιστα επέτρεψαν στο παιδί τους να κοιμηθεί στο σπίτι του αγνώστου μετά τον αγώνα, αντί να γυρίσει στο δικό της.
Στη συνέχεια, αγόρασαν κινητό στη 12χρονη κατόπιν προτροπής του προπονητή, με πρόσχημα ότι μιλούσαν διαρκώς για την προπόνηση και τους άφηναν συνεχώς μαζί. Μια μέρα που η Κοσί έμεινε στο σπίτι του Γκουέντες, εκείνος βρήκε την ευκαιρία και τη βίασε. Συγκεκριμένα, ζήτησε να την αγκαλιάσει και τότε τόνισε: «Δεν πρέπει να το συζητήσεις. Αν το συζητήσεις θα πάω φυλακή γιατί ο κόσμος δεν θα καταλάβει ότι αγαπιόμαστε. Και αν το συζητήσεις, δεν θα μπορείς να προπονηθείς και δεν θα γίνεις ποτέ δυνατή».
Εφιάλτης δίχως τέλος
Έκτοτε, τη βίαζε διαρκώς, από το τένις κλαμπ και το σπίτι του, μέχρι μέσα στο αμάξι ή σε πάρκα. Η 12χρονη σκεφτόταν να αυτοκτονήσει και φοβόταν να μιλήσει για να μη βλάψει την οικογένειά της.
Ο πατέρας της, αστυνομικός στο επάγγελμα, είχε πει πολλές φορές: «Αν μια μέρα κάποιος σε πληγώσει, δεν θα περιμένω να αποδοθεί δικαιοσύνη, θα βάλω μια σφαίρα ανάμεσα στα δυο του μάτια, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα περάσω 20 χρόνια στη φυλακή».
Η Κοσί, λοιπόν, σκέφτηκε λανθασμένα ότι αν αποκάλυπτε τους βιασμούς της, ο πατέρας θα πήγαινε φυλακή, η μητέρα στο ψυχιατρείο και η ίδια θα δινόταν για υιοθεσία μαζί με τη μικρότερη αδερφή της. Έτσι, βιάστηκε περισσότερες από 400 φορές μέσα σε δύο χρόνια, με το καλοκαίρι του 2000 να γίνεται η χειρότερη περίοδος της ζωής της.
Τότε, με αφορμή τα 13α γενέθλιά της, ο Γκουέντες πρόσφερε στο παιδί μια περιήγηση στην κωμόπολη Λα Μπολ, που ήταν ο τόπος καταγωγής του, όπου είχε οργανώσει ένα τουρνουά για νεαρούς τενίστες. Οι γονείς την έστειλαν για να αποκομίσει εμπειρίες στο τένις, καθώς η εγγραφή κόστιζε 4.000 φράγκα, ποσό που δεν μπορούσαν να διαθέσουν, αλλά ο 32χρονος θα την έβαζε δωρεάν. Εκεί, τη βίαζε τρεις φορές την ημέρα και η κοπέλα επί 15 μέρες ήταν κλεισμένη στο δωμάτιό του.
Η λύτρωση
Σε ηλικία 14 ετών και με το ταλέντο της να ξεδιπλώνεται στο τένις, η κοπέλα ζήτησε να αγοράσει νέο κινητό τηλέφωνο και οι γονείς δεν χάλασαν το χατίρι στο «ταλέντο» τους. Αμέσως, έκοψε επαφές με τον προπονητή της και άλλαξε τένις κλαμπ. Ο άνδρας την αναζήτησε, αλλά χωρίς απάντηση και δεν πίεσε περισσότερο, καθώς είχε ξεκινήσει να παρενοχλεί πιο μικρά παιδιά.
Τα χρόνια πέρασαν και η Κοσί σκεφτόταν διαρκώς την αυτοκτονία, ενώ φοβόταν ότι κόλλησε HIV ή κάτι άλλο από τον προπονητή της. Όταν ενηλικιώθηκε, θεώρησε ότι ξεπέρασε τον εφιάλτη, μέχρι που σε ηλικία 28 ετών έμαθε ότι ο Γκουέντες βίασε μια συναθλήτριά της. Τελικά, υπέβαλε καταγγελία εις βάρος του και κρίθηκε ένοχος, με τον ίδιο να αναγνωρίζει τους βιασμούς, τους οποίους χαρακτήρισε «παρεξήγηση».
«Αυτό το βιβλίο είναι για όλα τα παιδιά του χθες, για όλα τα παιδιά του σήμερα, για τον γιο μου, για να μη γίνει θύμα ή θύτης» έγραψε η Κοσί, σημειώνοντας ότι δεν κατηγορεί τους γονείς της, αλλά επιρρίπτει ευθύνες σε όλους τους ενηλίκους, οι οποίοι παρότι είδαν την αλλόκοτη συμπεριφορά του προπονητή, συνειδητά ή όχι έκαναν τα στραβά μάτια, ο καθένας για δικούς του λόγους.
(NEWSBEAST)