Μπήκαμε στο μήνα Μάρτη, μια σημαντική περίοδο για τους τελειόφοιτους μαθητές. Ώρα για λήψη σημαντικών αποφάσεων για το μέλλον τους, αν θα σπουδάσουν, τι και πού να σπουδάσουν. Ζούμε στην Κύπρο, ένα μικρό νησί, με περιορισμένη προσφορά θέσεων εργασίας.
Τι να σπουδάσει ο μιτσής; Οι σπουδές δεν παρέχουν σήμερα καμιά εγγύηση για εργοδότηση. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι μια μεγάλη μερίδα νέων πτυχιούχων ξενιτεύεται για αναζήτηση μιας αξιοπρεπούς εργοδότησης. Ευτυχώς η Κύπρος είναι από το 2004 μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μιας τεράστιας αγοράς εργασίας, όπου παραμένουν θετικές οι προοπτικές εργοδότησης πτυχιούχων, ειδικά σε τομείς π.χ. της πληροφορικής και των νέων τεχνολογιών, όπως οι εφαρμογές των 5G.
Πώς έχει η κατάσταση σήμερα στην Κύπρο; Αξίζει να ακολουθήσει ο μιτσής κάποιο κλάδο με στόχο το διορισμό του στην εκπαίδευση; Δεν ισχύει πλέον το παλιό σύστημα διοριστέων, η επετηρίδα, σημειώνεται όμως ότι η διεκδίκηση μιας θέσης διορισμού στην εκπαίδευση σημαίνει συμμετοχή σε ανταγωνιστικές γραπτές εξετάσεις. Αν παράλληλα ληφθεί υπόψη, ότι οι υπάρχουσες θέσεις είναι λίγες, τότε δεν είναι δύσκολο να συμπεράνουμε πως αυτές οι θέσεις καταλαμβάνονται συνήθως από τους άριστους, τους πρώτους δηλαδή στις εξετάσεις. Οι καλοί και οι μέτριοι δεν έχουν πολλές πιθανότητες. Είναι παράλληλα δύσκολες οι προοπτικές εκπαιδευτικών, αποφοίτων ελληνόφωνων πανεπιστημίων, για εργοδότηση στον ευρωπαϊκό χώρο.
Να διαλέξει ο μιτσής κάποιο τεχνικό επάγγελμα; Αν αφορά κλάδους που προσφέρονται σε ανώτερες τεχνικές σχολές και κολλέγια, συμπεριλαμβανομένων και των τουριστικών επαγγελμάτων, ίσως να αποτελούν τους τομείς με την καλύτερη προοπτική απασχόλησης. Για τεχνικά επαγγέλματα πανεπιστημιακού επιπέδου, παραμένουν μέτριες οι πιθανότητες εργοδότησης στην Κύπρο, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα. Για κάποια επαγγέλματα, όπως η Πολιτική Μηχανική, παρουσιάζεται κορεσμός. Για τους πιο δύσκολους κλάδους της Μηχανολογικής και Ηλεκτρολογικής Μηχανικής υπάρχουν τεράστιες προοπτικές εργοδότησης σε χώρες του ευρωπαϊκού βορρά. Ανάλογη πρέπει να είναι όμως και η χώρα σπουδών, αφού άλλη είναι π.χ. η μηχανολογία των 50 κλάδων στη Γερμανία, σε μια ομολογουμένως εφαρμοσμένη εκδοχή και άλλη στην Κύπρο και την Ελλάδα σε ένα γενικότερο και πιο θεωρητικό επίπεδο. Είμαι της άποψης πως τα τεχνικά πανεπιστήμια, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, ελλείψει διασύνδεσης με τη (μη υπάρχουσα) βιομηχανία, δεν μπορούν να συγκριθούν με τα αντίστοιχα της Βορείου Ευρώπης και της Αμερικής, παρά το γεγονός ότι προσελκύουν τη μεγάλη μερίδα των αρίστων μαθητών.
Έχει ο μιτσής καλύτερες προοπτικές σε επαγγέλματα στο χώρο της υγείας; Η απάντηση είναι, ακόμα ναι, παρά τον κορεσμό που αναμένεται, αφού το Γεσυ δεν δύναται να προσφέρει εργοδότηση σε όλους. Δεν μπορούμε όμως να παραβλέψουμε, σε αντίθεση με την Κύπρο, τις θετικές προοπτικές των ιατρικών και παραϊατρικών επαγγελμάτων στην Ευρώπη, όπου διαχρονικά παρατηρείται έλλειψη.
Ποιο πανεπιστήμιο να επιλέξει ο μιτσής; Με δεδομένο ότι η αγορά εργασίας καθίσταται πιο απαιτητική, αυτό που έχει σημασία για τους εργοδότες δεν είναι το όνομα του πανεπιστημίου, αλλά τι γνώσεις έχει ο υποψήφιος προς εργοδότηση. Το αλαλούμ με την κατάταξη των διαφόρων πανεπιστημίων από οργανισμούς αξιολόγησης, στοχεύει μάλλον στην προσέλκυση φοιτητών παρά στις προοπτικές εργοδότησης των αποφοίτων.
Αντώνης Τρακκίδης, Δημοτικός Σύμβουλος Γεροσκήπου, Κίνηση Σωτηρία της Πάφου.