Χρειάστηκαν 19 χρόνια και να προηγηθούν έξι έρευνες αστυνομίας και ποινικών ανακριτών συν μία της Εθνικής Φρουράς, για να φτάσουμε στην 7η και καθοριστική για τον θάνατο του Θανάση Νικολάου, το 2005 στη Λεμεσό.
Η νέα έρευνα από ποινικούς ανακριτές που διορίστηκαν χθες γίνεται για πρώτη φορά μετά από δικαστική βούλα, ότι ο θάνατός του οφείλεται σε στραγγαλισμό συνεπεία εγκληματικής ενέργειας. Μέχρι τώρα, όλες οι έρευνες που διενεργούνταν, είχαν ως φόντο την αυτοχειρία ή στην καλύτερη περίπτωση τον αφύσικο θάνατο.
Τώρα τα πράγματα είναι πλέον ξεκάθαρα και καλούνται οι δύο ποινικοί ανακριτές που διορίστηκαν χθες, να δουν τα πράγματα από μια ξεκάθαρη οπτική γωνία, αναζητώντας υπαίτιους τόσο για την ελλιπή διερεύνηση της υπόθεσης όσο και για τους δολοφόνους του Θανάση. Όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Μάριος Χαρτσιώτης ανακοινώνοντας τα ονόματα των δύο ποινικών ανακριτών, αυτοί θα διερευνήσουν τα πάντα, ταυτιζόμενος με τα όσα ανέφερε νωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για να φανεί γιατί από το 2005 δεν είχαν δει αυτά που διαγνώστηκαν σήμερα.
Οι δύο ποινικοί ανακριτές αναλαμβάνουν το μεγαλύτερο βάρος που πήραν ανακριτές μέχρι σήμερα, δηλαδή να εντοπίσουν τους δράστες και πιθανόν τους ηθικούς αυτουργούς που κρύβονται πίσω από τον στραγγαλισμό του Θανάση, αλλά και να αποδώσουν ευθύνες σε όσους για τόσα χρόνια δεν έβλεπαν τα λάθη και τις παραλείψεις που έγιναν σ’ αυτήν την τόσο τραγική υπόθεση.
Ο Κύπριος νομικός Θανάσης Αθανασίου και ο Ελλαδίτης αντιστράτηγος ε.α. Λάμπρος Παππάς της Ελληνικής Αστυνομίας, ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωποκτονιών, είναι οι δύο ποινικοί ανακριτές που έχει διορίσει η κυβέρνηση για την υπόθεση Θανάση Νικολάου.
Σημειώνουμε ότι μέχρι σήμερα, έχουν διενεργηθεί τρεις έρευνες από την Αστυνομία, ήτοι: Μια όταν ο Θανάσης βρέθηκε νεκρός κάτω από το γεφύρι της Άλασσας στις 29/9/2005. Επειδή ο θάνατός του αποδόθηκε σε αυτοκτονία, η υπόθεση χαρακτηρίστηκε ως μικροπαράβαση και διερευνήθηκε από τον αστυνομικό σταθμό Λάνιας. Χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια και μετά από έναν τιτάνιο αγώνα της μητέρας του Θανάση, Αντριάνας, για να ξανανοίξει η υπόθεση με τον διορισμό από το Υπουργικό Συμβούλιο ύστερα από εισήγηση του Γενικού Εισαγγελέα, δύο ποινικών ανακριτών, του δικηγόρου Αλέξανδρου Σαουρή και του πρώην αστυνόμου Ανδρέα Σταύρου το 2011. Αυτοί παρέδωσαν το πόρισμά τους το 2012 αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας, όμως, εξέφραζαν επιφύλαξη για εντοπισμό των δραστών λόγω του χρονικού διαστήματος που είχε παρέλθει. Οι δύο εισηγήθηκαν την εκταφή της σορού του Θανάση, χωρίς όμως να εισακουστεί η άποψή τους από τη Νομική Υπηρεσία. Επίσης σημείωναν τις παραλείψεις εκ μέρους της Αστυνομίας και του ιατροδικαστή Πανίκου Σταυριανού κατά την έρευνα το 2005.
Ακολούθησε νέα έρευνα από την Αστυνομία και λόγω διαφωνιών της μητέρας του Θανάση να γίνει από την Αστυνομία Λεμεσού, ανατέθηκε στη λοχία του Αρχηγείου Δήμητρα Σταύρου. Αυτή προέβη σε νέες έρευνες χωρίς να δείξουν οτιδήποτε.
Έκτοτε μεσολάβησε η καταδικαστική απόφαση του ΕΔΑΔ το 2020 για παραλείψεις στις έρευνες, ενώ παράλληλα έγινε η εκταφή των οστών του Θανάση. Τα ευρήματα από το υοειδές οστό οδήγησαν στο διορισμό τριών ποινικών ανακριτών από τον Γενικό Εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη (ο ένας αποχώρησε). Οι ανακριτές Σάββας Μάτσας και Αντώνης Αλεξόπουλος ανέλαβαν το 2021 και τον επόμενο χρόνο παρέδωσαν το πόρισμά τους επιρρίπτοντας ευθύνες σε αστυνομικούς και ιατροδικαστή για παραλείψεις κατά την έρευνα, ενώ έβαζαν στο κάδρο για πρώτη φορά, τρεις υπόπτους.
Ακολούθησε νέα έρευνα της Αστυνομίας από τέσσερις ανακριτές με στόχο να εντοπιστούν οι δράστες. Παρά τις ανακρίσεις και τα ονόματα που δόθηκαν ως ύποπτοι, εντούτοις δεν εντοπίστηκε καμιά μαρτυρία ικανή για να επιφέρει συλλήψεις. Μάλιστα προέκυψε μαρτυρία από νυν κατάδικο ότι ένας 14χρονος του εκμυστηρεύτηκε ότι μαζί με άλλους δύο συμμετείχαν στο έγκλημα. Εξετάστηκε η πληροφορία που δόθηκε χωρίς όμως να διαπιστωθεί ότι ήταν βάσιμη.
Και φτάσαμε στο πόρισμα της θανατικής ανακρίτριας την περασμένη Παρασκευή που πλέον ο θάνατος του Θανάση αποδόθηκε σε φόνο εκ προμελέτης. Ως αποτέλεσμα ήταν να διοριστούν για τρίτη φορά ποινικοί ανακριτές, εντελώς ανεξάρτητοι χωρίς την εμπλοκή της Νομικής Υπηρεσίας.
Σημειώνεται ότι έρευνα διενήργησε και η Εθνική Φρουρά, όμως επειδή ο θάνατος ήταν εκτός στρατοπέδου και χωρίς να βρίσκεται σε εντεταλμένη υπηρεσία, δεν προωθήθηκε.
«Η τελευταία μας ελπίδα»
Η πρώτη αντίδραση της κ. Ανδριάνας Νικολάου για την εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας να διορίσει δύο ανεξάρτητους ποινικούς ανακριτές, οι οποίοι θα διερευνήσουν όλη την υπόθεση και όσα έγιναν ή δεν έγιναν από το 2005 μέχρι σήμερα ήταν: «Είναι η τελευταία μας ελπίδα».
Η μητέρα του Θανάση Νικολάου ανέφερε ότι έχει εμπιστοσύνη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και συμφωνεί με την απόφαση. Η κ. Ανδριάνα πρόσθεσε αναφορικά με την πορεία την οποία έχει λάβει η υπόθεση του γιου της: «Φτάνει που καθάρισε το όνομα του γιου μου από την αυτοχειρία την οποία ήθελαν να του φορτώσουν. Είχαν αμαυρώσει το όνομά του. Τώρα έχει αποκατασταθεί το όνομά του», κατέληξε.
Χθες εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης απευθυνόμενος στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ανέφερε: «Πέραν του γεγονότος ότι από την πρώτη στιγμή είμαστε σε επαφή με την οικογένεια, πέρα από την οικονομική ενίσχυση που έχουμε προσφέρει προς την οικογένεια, σήμερα θα πάρουμε την πολιτική απόφαση για διορισμό δύο ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών οι οποίοι θα έχουν ως αντικείμενο διερεύνησης όλα αυτά τα 19 χρόνια, από το 2005 μέχρι το 2024, τι έπρεπε να ερευνηθεί και δεν έχει ερευνηθεί. Για 19 χρόνια φαίνεται ότι υπήρχαν κάποια δεδομένα τα οποία δεν διερευνήθηκαν, δεν παίρνουμε θέση εμείς, δεν είμαστε ειδικοί για να πάρουμε θέση, για αυτό τον λόγο, σήμερα παίρνουμε την πολιτική απόφαση για διορισμό δύο ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών που θα διερευνήσουν το συγκεκριμένο θέμα».
Με βραβείο της ΕΕ ο αντιστράτηγος Παππάς
Οι επιλογές των δύο ποινικών ανακριτών δεν ήταν τυχαίες. Ο νομικός Θανάσης Αθανασίου με καταγωγή από την Πάφο, είναι εντελώς ανεξάρτητος με την υπόθεση.
Επίσης, η επιλογή του Αρτινού αντιστράτηγου ε.α. Λάμπρου Παππά 70 ετών, έγινε μετά που υποδείχθηκε από την Αθήνα αφού φέρει στην πλάτη του πολλές περγαμηνές. Ο κ. Παππάς έχει αρκετές επιτυχίες στο ενεργητικό του κατά του εγκλήματος και θεωρείται λάτρης της πειθαρχίας. Διετέλεσε Διοικητής στην Ασφάλεια Επισήμων, ενώ διοίκησε με πυγμή σε νευραλγική θέση της Ασφάλειας, έχοντας υπό τις διαταγές του τα Τμήματα Ανθρωποκτονιών και Ληστειών.
Διετέλεσε επίσης πρόεδρος του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας (ΚΕ.ΜΕ.Α.) και ήταν Επίτιμος Γενικός Διευθυντής Ασφαλείας Επισήμων ΕΛ.ΑΣ. Το 2010 τέθηκε εκτός ενεργού δράσης λόγω ηλικίας.
Ο κ. Παππάς έχει λάβει το α’ βραβείο της ΕΕ στην εξιχνίαση ανθρωποκτονιών. Θεωρείται αδιάφθορος και έχει ένα από τα καλύτερα ονόματα στις τάξεις της Ελληνικής Αστυνομίας. Σημειώνεται ότι παρόλο που έχει τον τίτλο του αντιστράτηγου, δεν προέρχεται από τις τάξεις του ελληνικού στρατού, καθ’ ότι στην ΕΛΑΣ οι τίτλοι της ανώτατης ηγεσίας είναι οι ίδιοι με αυτούς του στρατού. Το ζήτημα με τον κ. Παπά είναι πως διαμένει στην Ελλάδα οπόταν θα πρέπει να αποφασιστεί πως για κάποιο χρονικό διάστημα θα εγκατασταθεί εδώ ή θα πηγαινοέρχεται μέχρι την περάτωση της έρευνας.
(PHILENEWS)