Ακολουθεί μέρος της Ομιλίας του Προέδρου Αναστασιάδη στο πολιτικο-ιδεολογικό συνέδριο του ΔΗΣΥ,ο οποίος υπερτόνισε ότι ο λαός της Κύπρου πρέπει να νοιώθει υπερήφανος για το έργο που έχει παράξει η Κυβέρνηση του, στο τι παρέλαβε και τι θα παραδώσει δίνοντας έμφαση στα εξής:
Θέλω να είστε περήφανοι για όσα πετύχαμε τα χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Να είστε υπερήφανοι, γιατί δεν πρέπει να ξεχνούμε πως όταν αναλαμβάναμε την εξουσία, η χώρα ήταν στο τελευταίο στάδιο πριν τη χρεωκοπία.
Τα ρευστά διαθέσιμα περιορίζονταν στις ανάγκες του κράτους για μόλις ένα μήνα.
Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, ύστερα από 22 υποβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας, κατέτασσαν την Κύπρο στην επενδυτική βαθμίδα «σκουπίδια», και ως εκ τούτου η δυνατότητα δανεισμού του κράτους ήταν μηδενική.
Η ανεργία είχε φτάσει στο 17%, ενώ τα κοινωνικά παντοπωλεία ήταν ισάριθμα των κοινών παντοπωλείων.
Να είστε φίλες και φίλοι υπερήφανοι, γιατί χάρη στην αποφασιστικότητα, τις τολμηρές αποφάσεις ευθύνης, με τη θερμή και ισχυρή στήριξη του Δημοκρατικού Συναγερμού, μετατρέψαμε την κρίση σε ευκαιρία κατορθώνοντας:
(α) Την έξοδό μας από την αυστηρή επιτήρηση του μνημονίου το 2016, πολύ νωρίτερα από ό,τι όλοι προέβλεπαν. Μην ξεχνάτε πως υπήρχαν κάποιοι που μιλούσαν για δεύτερο και τρίτο μνημόνιο. Αποδείξαμε ότι είμαστε οι ηγέτες που μπορούν να αντιμετωπίσουν την κρίση και να ανταποκριθούμε στην ευθύνη που αναλάβαμε.
(β) Επαναφέραμε τη χώρα στην επενδυτική βαθμίδα.
(γ) Μειώσαμε την ανεργία από το 17% στο 6%, επιτυγχάνοντας προ της πανδημίας, συνθήκες πλήρους απασχόλησης.
(δ) Σημειώσαμε ρυθμούς ανάπτυξης που έφταναν προ της πανδημίας το 4.5%.
(ε) Χάρη στα μέτρα στήριξης των ευάλωτων συμπολιτών μας τερματίσαμε τη λειτουργία των κοινωνικών παντοπωλείων.
(στ) Μέσα από μια συνετή δημοσιονομική πολιτική πετύχαμε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα, χωρίς την οποιαδήποτε νέα φορολογική επιβάρυνση.
(ζ) Επαναφέραμε την ΑΤΑ και το επίδομα μάνας που καταργήθηκε προ της ανάληψης της εξουσίας που το κατάργησαν αυτοί που σήμερα ζητούν να αποκαταστήσουν εκείνο που κατήργησαν.
(η) Αποκαταστήσαμε τα ταμεία πρόνοιας των εργαζομένων κατά 75%.
(θ) Θεσμοθετήσαμε το Ταμείο Συντάξεως των νεοεισερχομένων υπαλλήλων Δημοσίου και Ημι-δημόσιου Τομέα, οι οποίοι το αποστερήθηκαν από το 2011.
(ι) Καταργήσαμε την Έκτακτη Εισφορά των Δημοσίων Υπαλλήλων και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Εκεί που άλλοι επέβαλλαν φόρους εμείς καταργούσαμε. Αυτή ήταν η προσπάθεια προκειμένου η χώρα να ανακάμψει.
Χάρη στη συνεπή δημοσιονομική πολιτική, το άρτιο σύστημα υγείας και τα αυστηρά μέτρα υγειονομικής προστασίας του πληθυσμού, έγινε κατορθωτό να αντιμετωπίσουμε και πάλι με επιτυχία και τη δεύτερη μεγάλη πρόκληση, την πρωτοφανή κρίση της πανδημίας που έπληξε την ανθρωπότητα το 2020.
Με τις αποφάσεις που πήραμε σώσαμε ζωές, στηρίξαμε την οικονομία, τις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους, τις θέσεις εργασίας και βεβαίως τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Θα αρκεστώ απλώς να αναφέρω πως για τα σχέδια στήριξης της οικονομίας και προστασίας των πολιτών από την πανδημία, το κράτος διέθεσε 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ.
Να επισημάνω ακόμη ότι το 2021 η ανάπτυξη έφτασε το 5.7%. Πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η ανεργία παρέμεινε στα προ της πανδημίας επίπεδα.
Και επειδή η δική μου παράθεση στοιχείων μπορεί να θεωρηθεί υποκειμενική, σας αναφέρω επί λέξει τι καταγράφεται στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που δημοσιοποιήθηκε την 1η Ιουνίου 2022, όσον αφορά τη διαχείριση της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία:
«Η Κύπρος πραγματοποίησε ισχυρή ανάκαμψη το 2021 χάρη στην επιτυχή διαχείριση της πανδημίας και τη σημαντική στήριξη της Πολιτείας… Η οικονομία επέστρεψε στο προ πανδημίας επίπεδο και η ανεργία μειώθηκε».
Αυτή είναι η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ που κάποιοι ζητούν να φέρουν τάχα την αλλαγή.