Την ώρα που οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και προβλέπεται ένα θερμό καλοκαίρι, οι ποσότητες νερού στα φράγματα μειώνονται, προκαλώντας έντονη ανησυχία, με τον Τμήμα Υδάτων να αναγκάζεται να προχωρήσει και να εκπονήσει σενάριο, το οποίο προνοεί όπως μειωθούν αισθητά οι ποσότητες νερού για σκοπούς άρδευσης. Παράλληλα, λόγω των αυξημένων αναγκών, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων σε συνεργασία με άλλους αρμόδιους φορείς, έλαβε την απόφαση για δημιουργία ακόμη μιας μονάδας αφαλάτωσης, η οποία θα βρίσκεται στη Μονή, ωστόσο, η ολοκλήρωση της ακόμη αργεί, καθώς θα πρέπει να ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες που διέπουν ένα κρατικό έργο.
Μιλώντας στον REPORTER, η Ανώτερη Εκτελεστική Μηχανικός του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, Γιάννα Οικονομίδου, εξέφρασε την ανησυχία της για τις μειωμένες ποσότητες νερού, επισημαίνοντας ότι φέτος διανύουμε ξηρή περίοδο, ενώ, όπως είπε, «η πληρότητα των φραγμάτων φέτος βρίσκεται μόλις στο 42,8%, ενώ πέρσι τέτοια περίοδο η πληρότητα των φραγμάτων βρισκόταν στο 66,1%».
Παρά το γεγονός ότι τα αποθέματα νερού στα φράγματα είναι μειωμένα, η ύδρευση στα νοικοκυριά δεν κινδυνεύει, ωστόσο, όπως ανέφερε η κ. Οικονομίδου, «θα πρέπει να περιοριστούν οι ποσότητες νερού για γεωργικούς σκοπούς», προσθέτοντας πως αυτό το σενάριο συζητήθηκε και με τις αγροτικές οργανώσεις, οι οποίες ενημερώθηκαν σχετικά, ενώ η απόφαση για μείωση του νερού άρδευσης έλαβε και την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Όπως εξηγεί η κ. Οικονομίδου, η μείωση παροχής του μη πόσιμου νερού θα αγγίξει το 33,7% και αυτό γίνεται για να διασφαλιστεί η παροχή πόσιμου και στα τουριστικά καταλύματα, λόγω και της καλοκαιρινής περιόδου και της άφιξης τουριστών στα θέρετρα του νησιού.
Επιπρόσθετα, σύμφωνα, με τα στοιχεία του Τμήματος Υδάτων, το πρόβλημα στην πληρότητα των φραγμάτων, παρουσιάζεται στον νότιο αγωγό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η πληρότητα του μεγαλύτερου φράγματος της Κύπρου, του Κούρη ανέρχεται στα 42.467 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, η οποία αντιστοιχεί στο 36,9% της συνολικής χωρητικότητας του φράγματος, ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, η πληρότητα του ήταν στο 61,5%.
Αναφορικά με το δεύτερο μεγαλύτερο φράγμα της Κύπρου, αυτό του Ασπρόγκρεμου, η πληρότητα του βρίσκεται στο 50% που αντιστοιχεί σε 26.184 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, σε σχέση με την περσινή περίοδο που η πληρότητα του ήταν στο 78,1%.
Επιπρόσθετα, χαμηλή είναι η πληρότητα και του τρίτου μεγαλύτερου φράγματος της Κύπρου, αυτού της Ευρέτου, με το αποθεματικό του να ανέρχεται στα 11.882 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, που αντιστοιχεί στο 49,5% της συνολικής χωρητικότητας.
Παράλληλα, όπως σημείωσε, η κ. Οικονομίδου, πρέπει όλος ο κόσμος να αντιληφθεί την σημαντικότητα της εξοικονόμησης νερού, σημειώνοντας, ότι «η καλλιέργεια υδατικής συνείδησης αποτελεί συνεχές μέλημα του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων για να δίνονται σημαντικά μηνύματα για την ορθή χρήση και εξοικονόμηση του νερού. Καλούμε το κοινό να χρησιμοποιεί με φειδώ αυτό τον σπάνιο πόρο στην Κύπρο».
Επιπλέον, αναφορικά με την νέα μονάδα αφαλάτωσης, ακόμη δεν μπορεί να λεχθεί με βεβαιότητα το πότε θα είναι έτοιμη, λόγω των διαδικασιών που θα πρέπει να ακολουθηθούν, ενώ σημείωσε, ότι «με τις υφιστάμενες πέντε μονάδες αφαλάτωσης, καλύπτουμε τις ανάγκες των αστικών και τουριστικών περιοχών, ωστόσο για να καλυφθούν πλήρως όλες οι ανάγκες για νερό, προχωρούμε με τη δημιουργία και της νέας μονάδας».
(Reporter)