Ένα ντόμινο εξελίξεων, που αφορά τον τερματισμό της επιδότησης των καυσίμων, που θα φέρει με τη σειρά της και αυξήσεις στα ράφια των καταστημάτων και των υπεραγορών, αλλά και η λήξη στα τέλη Απριλίου της παράτασης στα τιμολόγια της ΑΗΚ, συνθέτουν ένα αβέβαιο σκηνικό που βάζει τη θηλιά στον λαιμό των καταναλωτών.
Από πλευράς Κυβέρνησης, αυτό που τονίζεται στις δημόσιες παρεμβάσεις, είναι πως μελετόνται τα δεδομένα και δεν αποκλείεται να ληφθούν εν καιρώ και οι σχετικές αποφάσεις. Σε χθεσινές του δηλώσεις μετά το πέρας του Υπουργικού, ο υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, ενημέρωσε ότι η Κυβέρνηση είναι στο στάδιο του προβληματισμού, σε ότι αφορά τα στοχευμένα αντισταθμιστικά μέτρα και προανήγγειλε ότι περί τα τέλη του μήνα θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις αποφάσεων.
Στην αντίπερα όχθη, τόσο ο Σύνδεσμος Καταναλωτών, όσο και οι Πρατηριούχοι κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα για τις αυξήσεις, γνωρίζοντας ότι δεν μπορούν να κάνουν και πολλά πράγματα για να αλλάξουν τις αποφάσεις της Κυβέρνησης. Ως εκ τούτου, αποδέχονται την απόφαση, που είναι άμεσα συνυφασμένη με τη δυσχερή οικονομική θέση που βρίσκεται η χώρα, ωστόσο έχουν τα δικά τους αιτήματα, για την προστασία τόσο των καταναλωτών, όσο και τον επαγγελματιών στον χώρο των καυσίμων.
Μιλώντας στον REPORTER, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριος Δρουσιώτης, εκτίμησε ότι η αποκοπή της επιδότησης στα καύσιμα, θα φανεί αρκετά στην τσέπη του καταναλωτή, αφού θα υπάρξει αύξηση των τιμών κατά 8,3 σεντ, που είναι αρκετά μεγάλο ποσό. Αυτές οι αυξήσεις θα οδηγήσουν σε άνοδο της βενζίνης κοντά ή και πάνω από το 1,50 σεντ το λίτρο και πάνω από το 1,60 σεντ το λίτρο για το πετρέλαιο κίνησης.
Όπως σημείωσε ο κ. Δρουσιώτης, «αυτές οι αυξήσεις ανησυχούν τον κόσμο που έχει μεγάλη κατανάλωση καυσίμων, όπως είναι οι γονείς μαθητών που τους παίρνουν στα ιδιαίτερα, ο κόσμος που διαμένει μακριά από την έδρα της δουλειάς του και λοιπά. Όλοι αυτοί θα επηρεαστούν, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να το δεχθούμε».
Σημείωσε παράλληλα ότι εκείνο που ζητούν ως Σύνδεσμος Καταναλωτών, είναι καλύτερο έλεγχο στη διαμόρφωση των τιμών των καυσίμων. «Αν γίνεται πιο αποτελεσματικός έλεγχος, εμείς θα είμαστε ικανοποιημένοι. Ο κόσμος εκπαιδεύτηκε στο να εξοικονομεί ενέργεια και δεν χρειάζεται να τον ενημερώσουμε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο πως να το πράξει καλύτερα, απ’ ότι το κάνει σήμερα».
(Reporter)