Το μεσημέρι αναμένεται να αποπλεύσει το τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ Χαν» για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην ειδική τελετή, στην οποία θα βρεθεί και ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναμένεται να αποκαλυφθούν και τα σημείο όπου θα πραγματοποιηθούν οι έρευνες.
«Είναι μεγάλη μέρα, είμαστε ενθουσιασμένοι», έγραψε στο τουίτερ του ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ για το γεωτρύπανο Αμπτουλχαμίτ Χαν το οποίο ξεκινά σήμερα για την πρώτη του αποστολή.
Το σημείο στο οποίο θα πραγματοποιηθεί η γεώτρηση θα το ανακοινώσει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε ειδική τελετή στην Μερσίνη, στο λιμάνι Τασουτσού η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 12.30 το μεσημέρι.
Στην τελετή θα παραβρίσκεται και ο Φατίχ Ντονμέζ ο οποίος έγραψε στο τουίτερ του «Αύριο (σήμερα) είναι μεγάλη μέρα!.. Είμαστε ενθουσιασμένοι…Το τέταρτο γεωτρύπανο #AbdülhamidHan ξεκινά την πρώτη του γεώτρηση αύριο (σήμερα). Ας είναι ο δρόμος του ανοιχτός, ο αέρας του ευνοϊκός, η προσπάθειά του σαν του Αμπτουλχαμίτ Χαν».
Οι ελληνικές Αρχές, πάντως, βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και ήδη έχουν καταγράψει με προσοχή την περιορισμένη κινητικότητα, με δύο ανεφοδιαστικά και δύο βοηθητικά πλοία του τουρκικού ναυτικού να σπεύδουν τη Δευτέρα στο λιμάνι Τασούκου, όπου είναι αγκυροβολημένο το Αμπντουλχαμίντ Χαν.
Αν και δεν είναι ακόμα γνωστό που θα πραγματοποιηθούν οι έρευνες, καθώς εκκρεμεί η έκδοση Navtex, η Αθήνα εξετάζει δύο σενάρια.
Το πρώτο είναι το γεωτρύπανο να κινηθεί μεταξύ Τουρκίας και βόρειων ακτών της Κυπριακής Δημοκρατίας και το δεύτερο να επιχειρήσει να επαναλάβει την τη διαδρομή, που ακολούθησε το Όρουτς Ρέις το 2020.
Με άλλα λόγια να προχωρήσει στο διεθνές σημείο συνάντησης των ΑΟΖ Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις μεταξύ Ρόδου, Κρήτης και Καρπάθου, θέτοντας σε εφαρμογή το παράνομο το τουρκολυβικό μνημόνιο.
Η Αθήνα πάντως, διαμηνύει ότι είναι αποφασισμένη να μη δεχθεί αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και έχει γνωστοποιήσει την κατάσταση τους συμμάχους της, οι οποίοι με τη σειρά τους έκαναν υποστηρικτικές δηλώσεις τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα.
Ποια είναι τα πιθανά σενάρια
Στην αρχική κίνησή του το τουρκικό γεωτρύπανο ενδεχομένως να κατευθυνθεί μεταξύ των τουρκικών ακτών και του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου, εκτελώντας τις παράνομες άδειες που έχει λάβει η τουρκική εταιρεία πετρελαίου από το ψευδοκράτος.
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Σταθακόπουλο, δρ του Παντείου και Τουρκολόγο, ο πλους του «Αμπτουλχαμίντ Χαν», θα είναι αρχικά στο πλαίσιο της βόρειας Κύπρου, στη συνέχεια ενδεχομένως να πάει σε κάποιο οριοθετημένο τεμάχιο θαλάσσιο της Κύπρου. Με τις πληροφορίες να υποδεικνύουν ότι το «Αμπντουλχαμίτ Χαν» θα κινηθεί εν συνεχεία στο βόρειο τμήμα του τεμαχίου 6, η Τουρκία θα αμφισβητήσει για ακόμα μία φορά την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.
Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο στρατηγός εν αποστρατεία, Λάμπρος Τζούμης, «αν επιχειρήσει μια γεώτρηση είναι μια πολύ σοβαρή ενέργεια, δημιουργεί ένα τεχνητό νησί στο σημείο αυτό, δεν μιλάμε για ένα ερευνητικό σκάφος που απλώνει καλώδια κι ενδεχομένως κάποιος μπορεί να πει ότι δεν δημιουργεί μόνιμη βλάβη».
Στο τρίτο σενάριο, οι Τούρκοι θα στείλουν το γεωτρύπανο ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, δηλαδή στην περιοχή που ξεκινά νότια της Ρόδου κι φθάνει έως και έξι μίλια έξω από την Πάφο, αμφισβητώντας τα δυνητικά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Η Άγκυρα θα στήσει έτσι ένα νέο σκηνικό έντασης, όπως το καλοκαίρι του 2020.
Ενώ όλα αυτά συμβαίνουν και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προκαλεί θέτοντας ξανά θέμα κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου.
(ΠΗΓΗ: SIGMALIVE/PLHROFORIES APO ERT)