6 August 2024

Βροχή ποινών για κατάχρηση του ΓεΣΥ – Παραποιούν ημερομηνίες για αύξηση αποζημίωσης

Βρέχει ποινές στο ΓεΣΥ και στο μικροσκόπιο του ΟΑΥ βρίσκονται, αυτή τη στιγμή, πάροχοι υπηρεσιών του Συστήματος σχεδόν όλων των κατηγοριών και ειδικοτήτων.

Μεταξύ αυτών και νοσηλευτήρια, εκ των οποίων, ένα φαίνεται ότι απασχολεί τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας εδώ και αρκετούς μήνες, χωρίς ωστόσο, μέχρι τώρα, να έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις.

Τον τελευταίο έναν μήνα, εξάλλου, έχουν επιβληθεί πρόστιμα ή αναστάλθηκαν ή δόθηκαν προειδοποιήσεις για αναστολή συμβάσεων σε τρία νοσηλευτήρια, επτά γιατρούς, έναν οδοντίατρο και έναν φαρμακοποιό. Παράλληλα, ο ΟΑΥ έχει ήδη εντατικοποιήσει τους μαζικούς ελέγχους ανά υπηρεσία και ανά ειδικότητα/ κατηγορία παρόχων με κάποιες, μάλιστα, από αυτές τις υποθέσεις να βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο διερεύνησης.

Ο συχνότερος λόγος για τον οποίο ο ΟΑΥ επιβάλλει ποινές/ πρόστιμα, αφορά την παραβίαση κανονισμών του ΓεΣΥ που βρίσκονται σε ισχύ ή τις κατ’ επανάληψη λανθασμένες καταχωρήσεις (κωδικών ή πράξεων) στο λογισμικό του Συστήματος.

Ο συχνότερος λόγος για τον οποίο αναστέλλονται ή/και τερματίζονται συμβάσεις ή γίνονται αναφορές στην Αστυνομία, αφορά την καταχώρηση ψευδών στοιχείων στο λογισμικό ή την καταχώρηση απαιτήσεων για υπηρεσίες οι οποίες ουδέποτε προσφέρθηκαν σε δικαιούχους του ΓεΣΥ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, η περίπτωση νοσηλευτηρίου το οποίο, όπως δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα ο «Φ», έλαβε αυστηρή προειδοποίηση για τερματισμό της σύμβασης του από τον ΟΑΥ, ο οποίος έδωσε έναν μήνα διορία στο νοσοκομείο να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς και να διορθώσει τα λάθη ενώ δύο συγκεκριμένοι γιατροι κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις για τα αλλοιωμένα στοιχεία που καταχωρούσαν στο λογισμικό του ΓεΣΥ προκειμένου να αυξήσουν τις αποζημίωσης τους από τον Οργανισμό.

Για το συγκεκριμένο νοσηλευτήριο, ο ΟΑΥ κατέληξε στη συγκεκριμένη απόφαση, αφού σε περίπτωση που γινόταν αναστολή σύμβασης, θα προέκυπτε τεράστια ταλαιπωρία τόσο για τους υπόλοιπους γιατρούς του νοσηλευτηρίου όσο και για τους δεκάδες ασθενείς τους οι οποίοι έχουν προγραμματισμένες χειρουργικές και άλλες επεμβάσεις τις αμέσως επόμενες εβδομάδες.

Οι δύο γιατροί και το νοσηλευτήριο, όπως διαπιστώθηκε τόσο από ελέγχους στο λογισμικό του ΓεΣΥ όσο και από ελέγχους στους φακέλους ασθενών που τηρούνται από το νοσοκομείο, καταχωρούσαν, για παράδειγμα, λανθασμένες ημερομηνίες εισαγωγής/ εξιτηρίων προκειμένου να αυξηθεί η αποζημίωση τους, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις με αποτέλεσμα τα δεδομένα στο λογισμικό να μην συνάδουν με τα δεδομένα στους φακέλους των ασθενών.

Το συγκεκριμένο νοσηλευτήριο, εάν με την πάροδο των 30 ημερών δεν συμμορφωθεί, θα κινδυνεύει με έξοδο του από το ΓεΣΥ. Σε κάθε περίπτωση, είτε υπάρξει συμμόρφωση, είτε όχι πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα επιβληθεί μεγάλο πρόστιμο.

«Ο αριθμός των υποθέσεων που διερευνώνται από τον ΟΑΥ δεν έχει αυξηθεί κατά πολύ, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια», ανέφερε στον «Φ» ο διευθυντής του αρμοδίου τμήματος, Κωνσταντίνος Παναγίδης.

«Πλέον όμως και ο ΟΑΥ έχει οργανωθεί καλύτερα, υπάρχουν καταγεγραμμένα αρκετά δεδομένα και σίγουρα η απόφαση για δημοσιοποίηση των περιπτώσεων που καταλήγουν είτε σε πρόστιμο, είτε σε αναστολή ή τερματισμό συμβάσεων ή άλλες ποινές έχει βοηθήσει στο να γίνονται γνωστοί οι έλεγχοι που ασκούνται καθημερινά από τον Οργανισμό».

Ζητούσε αποζημίωση για επισκέψεις που δεν έγιναν ποτέ

Τα διοικητικά πρόστιμα που επέβαλε τον τελευταίο μήνα ο ΟΑΥ κυμαίνονται από €300 μέχρι €5.000 και στις περισσότερες περιπτώσεις αφορούσαν παραβίαση ή μη συμμόρφωση σε κανονισμούς που εφαρμόζονται εντός του ΓεΣΥ.

Σε ό,τι αφορά τα δύο νοσηλευτήρια στα οποία επιβλήθηκε πρόστιμο, από τις σχετικές ανακοινώσεις του ΟΑΥ, στη μια περίπτωση, το νοσηλευτήριο καταχωρούσε ως ενδονοσοκομειακές, υπηρεσίες οι οποίες αποζημιώνονται στο πλαίσιο της εξωνοσοκομειακής περίθαλψης και στη δεύτερη περίπτωση το νοσηλευτήριο καταχωρούσε απαιτήσεις για αποζημίωση χρησιμοποιώντας λανθασμένους κωδικούς. Στο πρώτο νοσηλευτήριο επιβλήθηκε πρόστιμο €5.000 και στο δεύτερο €1.000.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η περίπτωση γιατρού, αναισθησιολόγου, ο οποίος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΑΥ, καταχωρούσε απαιτήσεις για αποζημίωση για υπηρεσίες τις οποίες δεν είχε προσφέρει.

«Κατόπιν καταγγελιών από δικαιούχους και με βάση τα στοιχεία που είχε ενώπιον του ο Οργανισμός, διαπιστώθηκε ότι ο υπό εξέταση αναισθησιολόγος προχώρησε στην υποβολή εξωνοσοκομειακών απαιτήσεων για επισκέψεις που δεν πραγματοποιήθηκαν ή/και δημιουργήθηκαν σε χρόνο που ο ασθενής δεν βρισκόταν στο ιατρείο του.

Συγκεκριμένα, κατόπιν σχετικής έρευνας, διαπιστώθηκε ότι ο αναισθησιολόγος υπέβαλε εξωνοσοκομειακές απαιτήσεις: (α) Για επισκέψεις που δεν πραγματοποιήθηκαν, δημιουργώντας επίσκεψη κατά την απουσία του δικαιούχου και αποκτώντας πρόσβαση στον ιατρικό φάκελο που τηρεί ο Οργανισμός στο σύστημα πληροφορικής για τον εν λόγω δικαιούχο και (β) για επίσκεψη που δημιουργήθηκε στο σύστημα πληροφορικής, σε ημερομηνία μεταγενέστερη από την πραγματική ημερομηνία επίσκεψης του δικαιούχου». Στον αναισθησιολόγο επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους €500.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΓεΣΥ, πρόστιμο επιβλήθηκε σε 6 γιατρούς (δύο ορθοπεδικούς, δύο ρευματολογους, έναν ανασθησιολόγο και έναν ουρολόγο).

Σε ό,τι αφορά τις αναστολές συμβάσεων, αυτές αφορούσαν έναν γιατρό, δερματολόγο και έναν οδοντίατρο.

Ο δερματολόγος, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση φέρεται «να είχε υποβάλει απαιτήσεις για αποζημίωση και κατ’ επέκταση έχει αποζημιωθεί, για δραστηριότητες που ενδεχομένως να μην παρασχέθηκαν κατά την επίσκεψη δικαιούχων και/ή επισκέψεις δικαιούχων οι οποίες ενδεχομένως ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν. Ο Οργανισμός έχει προβεί σε διορισμό ερευνώντα λειτουργού, ο οποίος θα προβεί σε δέουσα έρευνα και ετοιμασία σχετικού πορίσματος στην βάση του οποίου ο Οργανισμός θα αποφασίσει τον τερματισμό της σύμβασης με τον υπό αναφορά παροχέα ή την άρση της ως άνω αναστολής και την επαναφορά του παροχέα στο ΓεΣΥ».

Σε ό,τι αφορά τον οδοντίατρο, στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «είχε υποβάλει απαιτήσεις για αποζημίωση και κατ’ επέκταση έχει αποζημιωθεί για τη διενέργεια δραστηριοτήτων οι οποίες ενδέχεται να μην είχαν πραγματοποιηθεί από τον υπό αναφορά οδοντίατρο, αλλά από άλλον».

Νέα πρακτική από ΟΑΥ

Οι έλεγχοι που διενεργούνται σχολαστικά στις καταχωρήσεις τον παρόχων υπηρεσιών υγείας στο λογισμικό του ΓεΣΥ, ως γνωστό, έχουν ενισχυθεί και από επιτόπιους ελέγχους, κυρίως σε ό, τι αφορά τα νοσηλευτήρια και όπως ανέφερε ο κ. Παναγίδης, «τώρα άρχισε να εφαρμόζεται και μια νέα πρακτική».

Με απλά λόγια, εξήγησε, «ο ΟΑΥ παρακολουθεί και επεξεργάζεται τη συμπεριφορά παρόχων μια συγκεκριμένης κατηγορίας/ ειδικότητας για συγκεκριμένη υπηρεσία/ πράξη, και παρακολουθεί τις καταχωρήσεις στο λογισμικό από όλους τους επαγγελματίες/ παρόχους της ομάδας αυτής».

Από το αυτό το είδος ελέγχου, πρόσθεσε, «έχουμε ήδη κάποια αποτελέσματα και σε ορισμένες περιπτώσεις ενδεχομένως να επιβληθούν και ποινές».

Σε ό,τι αφορά τους παρόχους στους οποίους έχουν επιβληθεί πρόστιμα ή αναστάλθηκαν οι συμβάσεις τους με αποφάσεις που δημοσιοποιήθηκαν από τις 28 Ιουνίου μέχρι τις 2 Αυγούστου, ο κ. Παναγίδης ανέφερε ότι «μετά από σχετική απόφαση γινόταν η δημοσιοποίηση για κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Τώρα, έχει αποφασιστεί και θα εκδίδεται αναλυτικό δελτίο μια φορά τον μήνα για όλες τις περιπτώσεις μαζί».

(ΠΗΓΗ: PHILENEWS)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Oμήρου: Nα δοθούν άμεσα τα αρχεία του ΓΕΕΦ από την Ελλάδα

Oμήρου: Nα δοθούν άμεσα τα αρχεία του ΓΕΕΦ από την Ελλάδα

Eπιστροφή των αρχείων του ΓΕΕΦ, που αφορούν την περίοδο της τουρκικής εισβολής και περιέχουν πολύτιμα στοιχεία για τους αγνοούμενους της κυπριακής τραγωδίας ζητά ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου. Αυτούσια η δήλωσή του: Είναι με οδυνηρή έκπληξη που...

Στρατιωτικά αεροσκάφη στον ουρανό της Κύπρου – Τι συμβαίνει

Στρατιωτικά αεροσκάφη στον ουρανό της Κύπρου – Τι συμβαίνει

Χαμηλές πτήσεις στρατιωτικών αεροπλάνων εντός του FIR Λευκωσίας και σε τμήμα της ελεύθερης επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας πραγματοποιούνται το βράδυ της Τρίτης (17/09). Πρόκειται, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα το ΓΕΕΦ, για στρατιωτική συνεκπαίδευση, με τη συμμετοχή...

Στην ίδια έδρα ΚΟΠ και Σωματεία, ούτε λόγος για απαγόρευση μετακίνησης οπαδών-Μπαίνουν στο… VAR για αποφάσεις

Στην ίδια έδρα ΚΟΠ και Σωματεία, ούτε λόγος για απαγόρευση μετακίνησης οπαδών-Μπαίνουν στο… VAR για αποφάσεις

Συνεχίζεται ο απόηχος των σοβαρότατων επεισοδίων που έλαβαν χώρα έξω από το στάδιο Άλφαμεγα την προηγούμενη Κυριακή, ανάμεσα σε οπαδούς της ΑΕΛ και της Αστυνομίας. Τα όσα σημειώθηκαν εκτός γηπέδου, αναμένεται να τεθούν επί τάπητος σε σύσκεψη ανάμεσα στην ΚΟΠ και τους...

Υπογράφονται  στην Αθήνα οι συμφωνίες Κύπρου και Ελλάδας στον τομέα των μεταμοσχεύσεων

Υπογράφονται στην Αθήνα οι συμφωνίες Κύπρου και Ελλάδας στον τομέα των μεταμοσχεύσεων

Επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα θα πραγματοποιήσει ο Υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Δαμιανός. Ο κ. υπουργός, ο οποίος θα αναχωρήσει σήμερα για την Αθήνα, θα υπογράψει την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, δύο συμφωνίες με τον Έλληνα ομόλογο του κ. Άδωνι Γεωργιάδη, στον τομέα των...

Πάρθηκε η επίσημη απόφαση: Ένοχος ο Γενικός Ελεγκτής – Αποφάσισε παύση του το Ανώτατο Δικαστήριο

Πάρθηκε η επίσημη απόφαση: Ένοχος ο Γενικός Ελεγκτής – Αποφάσισε παύση του το Ανώτατο Δικαστήριο

Είναι πλέον επίσημο, ο Γενικός ελεγκτής είναι παρελθόν καθώς κρίθηκε ένοχος για ανάρμοστη συμπεριφορά. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Δήμος Λευκωσίας: Δημιουργεί κέντρο απασχόλησης για παιδιά με αναπηρίες Υπογράφονται την Πέμπτη στην Αθήνα οι συμφωνίες Κύπρου και Ελλάδας......

Αξιοποίηση διπλωματικής εργασίας για Γεωπονική Σχολή θα επιδιώξει ο Δήμος Ανατολικής Πάφου

Αξιοποίηση διπλωματικής εργασίας για Γεωπονική Σχολή θα επιδιώξει ο Δήμος Ανατολικής Πάφου

Ο Δήμος Ανατολικής Πάφου θα επιδιώξει την αξιοποίηση της διπλωματικής εργασίας του νέου αρχιτέκτονα Βασίλη Ευθυμίου απόφοιτου του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Κύπρου με τίτλο “Land of Argi(Culture)” που πραγματεύεται την αρχιτεκτονική μελέτη, την ανάλυση,...

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν κάνετε ρινοπλαστική

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν κάνετε ρινοπλαστική

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν κάνετε ρινοπλαστική Η μύτη αντιπροσωπεύει αναμφισβήτητα το πιο κρίσιμο αισθητικό στοιχείο του προσώπου μας, καθώς βρίσκεται στο κέντρο του, με αποτέλεσμα ακόμη και μικρές αλλαγές στο σχήμα, το μέγεθος ή την κλίση της, να επηρεάζουν...

Κυκλοθυμικός: συμπτώματα, αιτίες, θεραπεία

Κυκλοθυμικός: συμπτώματα, αιτίες, θεραπεία

Τι σημαίνει κυκλοθυμικός; Αν δει κανείς στο λεξικό, ο όρος "κυκλοθυμία" αφορά τη συχνή εναλλαγή της διάθεσης, από την θλίψη στην ευθυμία και αντίστροφα. Θα πρέπει όμως αρχικά να διαχωρίσουμε την "κυκλοθυμία" ως ένα κλινικό όρο που χρησιμοποιείται στην ψυχιατρική, με...

ΑΜΑ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΡΩΝΕ ΑΓΡΙΝΑ ΤΙ ΝΑ ΛΕΜΕ ΓΙΑ ΑΛΛΑ

ΑΜΑ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΡΩΝΕ ΑΓΡΙΝΑ ΤΙ ΝΑ ΛΕΜΕ ΓΙΑ ΑΛΛΑ

Το αγρινό ζει στην Κύπρο πάνω από οκτώ χιλιάδες χρόνια. Μόνο στην Κύπρο. Και κινδυνεύει με αφανισμό. Στις μέρες μας! Διότι, ενώ στο παρελθόν υπήρχαν σε αφθονία καταφέραμε να τα αποδεκατίσουμε. Απέμειναν 2.500 με 3.000 χιλιάδες. Η λαθροθηρία οργιάζει. Φυσικά δεν φταίμε...

Παιδικές αλλεργίες: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Παιδικές αλλεργίες: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Οι παιδικές αλλεργίες αποτελούν συχνά πονοκέφαλο για τους γονείς, που βλέπουν τα παιδιά τους να ταλαιπωρούνται από τα ενοχλητικά τους συμπτώματα ειδικά τις περιόδους της άνοιξης και του καλοκαιριού. Είναι ενδεικτικό πως στην Ελλάδα ένα στα δέκα παιδιά υποφέρει από...

Δημοσιογραφία υπέρ των fake news!

Δημοσιογραφία υπέρ των fake news!

Του ΤΑΚΗ ΑΓΑΘΟΚΛΕΟΥΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ αυτή η μανία που έπιασε τη δημοσιογραφική οικογένεια, συν κάποιους πολιτικούς, εναντίον της τροπολογίας που αφορά την ποινικοποίηση της διάδοσης ψευδών ειδήσεων (fake news), των απειλών, της εξύβρισης και της διάδοσης αισχρών φωτογραφιών...

ΑΚΡΙΒΕΙΑ – ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ Η κατάσταση όσο πάει και χειροτερεύει.

ΑΚΡΙΒΕΙΑ – ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ Η κατάσταση όσο πάει και χειροτερεύει.

Όλο και περισσότεροι πολίτες της Κύπρου αδυνατούν να αντέξουν το βάρος της καλπάζουσας ακρίβειας λόγω της εκθετικής αύξησης της τιμής των ενοικίων, τους φουσκωμένους λογαριασμούς της ΑΗΚ και την απότομη αύξηση της τιμής όλων των αγαθών και ιδιαίτερα των καυσίμων. Ο...

Elis News

Follow us on Facebook


This will close in 30 seconds