Τι είναι η γαστρίτιδα;
Γαστρίτιδα είναι η φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου. Σε μερικούς ανθρώπους η γαστρίτιδα εκδηλώνεται απότομα και διαρκεί για μικρό χρονικό διάστημα (οξεία γαστρίτιδα). Σε άλλους η γαστρίτιδα διαρκεί μήνες ή χρόνια (χρόνια γαστρίτιδα).
Η θεραπεία της γαστρίτιδας είναι σημαντική διότι αν δεν θεραπευθεί συχνά οδηγεί σε:
Διαβρώσεις ή έλκη (πληγές) στο τοίχωμα του στομάχου ή στο πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου (δωδεκαδάκτυλο)
Καρκίνο στομάχου
Πώς προκαλείται η γαστρίτιδα;
Η γαστρίτιδα οφείλεται σε διάφορες αιτίες όπως σε:
Λοίμωξη του στομάχου από ένα κοινό βακτήριο που προσβάλλει περίπου τους μισούς Έλληνες ενήλικες ανθρώπους, που ονομάζεται Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Helicobacter pylori)
Φάρμακα όπως ασπιρίνη και άλλα παυσίπονα που ονομάζονται «μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα»
Κατανάλωση αλκοόλ
Σοβαρές συνοδές παθήσεις
Στο τέλος του παρόντος άρθρου αναλύεται διεξοδικά η παθογένεια της γαστρίτιδας για όσους επιθυμούν να διαβάσουν περισσότερες λεπτομέρειες.
Ποια είναι τα συμπτώματα της γαστρίτιδας;
Η γαστρίτιδα δυνατόν να μην εκδηλώνεται με συμπτώματα όταν πρόκειται για χρόνια νόσο. Συνήθως τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:
Πόνο στην άνω κοιλιά
Τυμπανισμό, ή αίσθημα πρόωρου κορεσμού με την κατανάλωση μικρής ποσότητας τροφής
Ανορεξία
Ναυτία ή έμετο
Έμετο με αίμα ή κενώσεις μαύρου χρώματος
Εύκολη κόπωση λόγω συνυπάρχουσας αναιμίας, δηλαδή χαμηλού αιματοκρίτη
Πότε θα πρέπει να απευθυνθώ σε γαστρεντερολόγο;
Ζητήστε βοήθεια από γαστρεντερολόγο εάν:
Έχετε πόνο στην κοιλιά που επιδεινώνεται ή δεν υποχωρεί
Κάνετε εμετό με αίμα ή βλέπετε μαύρες κενώσεις
Χάνετε βάρος (χωρίς να κάνετε δίαιτα για να χάσετε βάρος)
Υπάρχει ειδική εξέταση για τη γαστρίτιδα;
Ναι. Ο γαστρεντερολόγος αφού λάβει ιστορικό και σας εξετάσει κλινικά, θα σας συστήσει να κάνετε ενδοσκόπηση ανωτέρου πεπτικού (γαστροσκόπηση).
Στην γαστροσκόπηση, θα σας χορηγηθεί φάρμακο (μέθη) για να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε. Στη συνέχεια, ο γαστρεντερολόγος-ενδοσκόπος θα εισαγάγει ένα λεπτό, εύκαμπτο σωλήνα στο στόμα σας και θα τον προωθήσει στον οισοφάγο, το στομάχι και το δωδεκαδάκτυλο (το πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου). Ο σωλήνας διαθέτει κάμερα που συνδέεται με οθόνη ώστε να γίνει έλεγχος στο στομάχι. Ο γαστρεντερολόγος έχει την δυνατότητα κατά την γαστροσκόπηση να λάβει βιοψίες από το στομάχι ώστε να γίνει στην συνέχεια έλεγχος από τον παθολογοανατόμο εάν υπάρχουν βακτήρια του τύπου του Ελικοβακτηριδίου του πυλωρού (Helicobacter pylori).
Ο γαστρεντερολόγος σας ενδεχομένως να σας ζητήσει αιματολογικές εξετάσεις για έλεγχο αναιμίας (χαμηλού αιματοκρίτη), ή ακτινολογικές εξετάσεις (βαριούχο γεύμα).
Πώς αντιμετωπίζεται η γαστρίτιδα;
Η θεραπεία της γαστρίτιδας εξαρτάται από το τι προκαλεί την γαστρίτιδα. Για παράδειγμα, αν η γαστρίτιδα οφείλεται σε φάρμακα προκαλούν γαστρίτιδα, ο γαστρεντερολόγος θα σας συστήσει να μην λαμβάνετε αυτά τα φάρμακα. Αν το αλκοόλ ευθύνεται για την γαστρίτιδά σας, ο γαστρεντερολόγος θα σας συστήσει να σταματήσετε την κατανάλωση αλκοόλ. Εάν βρεθεί λοίμωξη από Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Helicobacter pylori) ο γαστρεντερολόγος θα σας συστήσει να λάβετε αντιβιοτική θεραπεία για την εκρίζωση του Ελικοβακτηριδίου. Υπάρχουν φάρμακα που βελτιώνουν την γαστρίτιδα όπως οι αναστολείς της έκκρισης οξέος από το στομάχι. Ο γαστρεντερολόγος θα σας υποδείξει την κατάλληλη για εσάς αγωγή.
Dr. ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΩΝ. ΖΑΒΟΣ
Ειδικός Γαστρεντερολόγος – Ηπατολόγος, Θεσσαλονίκη