Το ταξίδι με το αεροπλάνο θεωρείται ένας από τους πιο ασφαλείς αλλά και άνετους τρόπους για να πάει κάποιος σε μια άλλη πόλη ή χώρα είτε για επαγγελματικούς λόγους είτε για αναψυχή. Και παρόλο που ταξιδεύουμε συχνά, υπάρχουν πολλές πληροφορίες και άγνωστες λεπτομέρειες που δεν γνωρίζουμε για την διαδικασία του ταξιδιού.
1.Γιατί οι αεροσυνοδοί σε χαιρετούν πάντα στην πόρτα
Αρκεί να έχεις ταξιδέψει δυο-τρεις φορές με το αεροπλάνο για να έχεις παρατηρήσει μερικές στάνταρ καταστάσεις που συμβαίνουν πριν και κατά τη διάρκεια μιας πτήσης. Μια από αυτές είναι ότι σε κάθε πτήση οι αεροσυνοδοί στέκονται πάντα στην πόρτα του αεροπλάνου και σε χαιρετούν. Είναι πάντα εκεί τουλάχιστον μία αεροσυνοδός. Με το που μπαίνεις μέσα στο αεροπλάνο πάντα βρίσκεται στην πόρτα μια αεροσυνοδός για να σε καλωσορίσει με το χαμόγελο στα χείλη. Στη συνέχεια σου δείχνει με το χέρι της το δρόμο για τα καθίσματα. Για ποιο λόγο όμως οι αεροσυνοδοί είναι πάντα εκεί και σε περιμένουν να σε χαιρετίσουν. Είναι αποκλειστικά για λόγους ευγένειας; Η απάντηση είναι όχι!
Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και συνηθισμένα. Στην πραγματικότητα υπάρχει και άλλος λόγος που συμβαίνει αυτό. Ο πραγματικός λόγος που βρίσκεται πάντα μια αεροσυνοδός σε αυτή τη θέση, την ώρα που επιβάτες εισέρχονται στο αεροπλάνο είναι για να τους «τσεκάρει», έναν-έναν. Βεβαίως, δεν ελέγχει τα εισιτήρια καθώς αυτή η δουλειά έχει γίνει νωρίτερα από το πλήρωμα εδάφους.
Ουσιαστικά οι αεροσυνοδοί στην πόρτα περνούν από ένα face control τους επιβάτες. Βλέπουν το πρόσωπο, τις κινήσεις τους, τον τρόπο που περπατάνε ή κινούνται. Αν κάποιος χρειάζεται βοήθεια ή αν κάποιος άλλος φαίνεται για παράδειγμα δυνητικά «επικίνδυνος»Παράλληλα, οι αεροσυνοδοί βλέπουν αν κάποιος είναι μεθυσμένος μπαίνοντας στο αεροπλάνο ή ποιος αποφεύγει το eye contact μαζί τους.
Σε αυτή την περίπτωση γνωρίζουν ότι όσοι δεν τις κοιτάζουν στα μάτια, ορισμένες φορές κάτι προσπαθούν να αποφύγουν. Αυτό, λοιπόν, το συγκρατούν και έτσι προσέχουν περισσότερο αν για παράδειγμα κάνεις κάποια κίνηση που δεν επιτρέπεται μέσα στο αεροπλάνο. Επίσης, κοιτούν και τι προσωπικά αντικείμενα κουβαλάς στα χέρια σου, αν κάποιος για παράδειγμα φοβάται πολύ και έχει κάποιο φυλαχτό ή είναι νευρικός.
2. Γιατί υπάρχει αυτή η μικρή τρύπα στα παράθυρα;;;
Κάνοντας ένα ταξίδι με το αεροπλάνο πολλοί είναι επιβάτες που επιλέγουν τη θέση του παραθύρου και όχι του διαδρόμου. Η θέα από ψηλά που προσφέρουν τα αεροπλάνα είναι σίγουρα μοναδική ειδικά αν περνάς πάνω από συγκεκριμένα σημεία. Γι’ αυτό το λόγο οι περισσότεροι επιλέγουν αυτή τη θέση δίπλα στο οβάλ παραθυράκι. Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία, ίσως να έχεις παρατηρήσει τη μικρή τρυπούλα που υπάρχει. Ίσως και όχι, καθώς είναι μια πάρα πολύ μικρή τρύπα. Παρά, όμως, το μικρό μέγεθός της είναι πολύ σημαντική για την ασφαλή πτήση.
360pTην επόμενη φορά παρατήρησε το απλό παράθυρο της καμπίνας των επιβατών. Θα δεις ότι αποτελείται από τρία τζάμια. Συνήθως, μάλιστα, είναι κατασκευασμένα από ακρυλικό υλικό. Το εσωτερικό τζάμι των παραθύρων στα αεροπλάνα το οποίο μερικές φορές ονομάζεται «τμήμα μηδέν», είναι απλώς για να προστατεύσει το επόμενο. Το επόμενο είναι το μεσαίο τζάμι, στο οποίο υπάρχει αυτή η μικρή τρυπούλα. Αυτή λέγεται επίσης και «οπή αερισμού». Στο τέλος βρίσκεται το εξωτερικό τζάμι που είναι και το πιο σημαντικό. Για ποιο λόγο; Την ώρα που ένα αεροσκάφος ανεβαίνει προς τα ψηλά. η πίεση του αέρα προς την καμπίνα αυξάνεται. Την ίδια ώρα, το σύστημα συμπίεσης στα αεροπλάνα διατηρεί την πίεση του θαλάμου σε ένα άνετο και ασφαλές επίπεδο. Τι σημαίνει αυτό;
Ότι η πίεση στο εσωτερικό του αεροσκάφους κατά τη διάρκεια της πτήσης είναι τυπικά πολύ μεγαλύτερη από την πίεση έξω.
Ουσιαστικά τα δύο εξωτερικά τζάμια των παραθύρων της καμπίνας στα αεροπλάνα είναι σχεδιασμένα να αντέχουν αυτή τη διαφορά πίεσης μεταξύ της καμπίνας και του ουρανού. Σκοπός αυτής της μικρής τρύπας εξαέρωσης στο «μέσο τζάμι» είναι να επιτρέπει την πίεση να ισορροπήσει μεταξύ του θαλάμου επιβατών και του διάκενου μεταξύ των δύο τζαμιών (του εσωτερικού και του εξωτερικού). Έτσι, με αυτό τον τρόπο η πίεση της καμπίνας στα αεροπλάνα κατά τη διάρκεια της πτήσης να εφαρμόζεται μόνο στο εξωτερικό τζάμι.
Επίσης, υπάρχει και μια άλλη λειτουργία της τρύπας στα αεροπλάνα: Να απελευθερώνει την υγρασία από το διάκενο αέρα και να αποτρέπει το σχηματισμό παγετού στο παράθυρο ή ακόμη και τη θόλωσή του.
3. Γιατί ακούμε τον πιλότο να λέει ότι πετάμε στα 36,000 πόδια;
Μεταξύ άλλων, λοιπόν, υπάρχει και μια φράση που ακούμε συχνά από τους πιλότους όταν ταξιδεύουμε με το αεροπλάνο, ιδιαίτερα για μια πιο μακρινή πτήση. Αυτή είναι το «Η φράση που ακούμε συχνά στο αεροπλάνο: «Κυρίες και κύριοι, σήμερα πετάμε στα 36.000 πόδια». Για ποιο λόγο ακούμε τόσο συχνά το συγκεκριμένο ύψος και όχι περισσότερο ή λιγότερο αλλά πάντα αυτό ή κοντά σε αυτό; Όπως αναφέρει και το USA Today, πράγματι το συχνότερο υψόμετρο για τις εμπορικές πτήσεις είναι μεταξύ 33.000-42.000 ποδιών, με τα 35.000-36.000 πόδια να είναι τα προτιμητέα και γι’ αυτό το ακούμε συχνά.
Οι επιβατικές πτήσεις, λοιπόν, πετούν στα χαμηλότερα τμήματα της στρατόσφαιρας πετούν καθώς αυτό το σημείο έχει πολλά οφέλη για την αεροπορία. Ο βασικός λόγος είναι η οικονομία στο καύσιμο. Ο λεπτός αέρας που βρίσκεται επιφέρει μικρότερη αντίσταση στην άτρακτο, κι έτσι το αεροπλάνο χρειάζεται λιγότερο καύσιμο για να διατηρήσει την ταχύτητά του.
Επιπλέον, ακόμη και οι αναταράξεις μέσα στο αεροπλάνο είναι ασθενέστερες όσο μεγαλώνει το υψόμετρο ενώ και ο καιρός επηρεάζεται από αυτό. Κι αυτό γιατί όλα τα μετεωρολογικά φαινόμενα λαμβάνουν χώρα στην τροπόσφαιρα, που είναι κάτω από τη στρατόσφαιρα άρα η πτήση γίνεται στα… ηλιόλουστα ακόμη κι αν από κάτω βρέχει!
Ένας ακόμα λόγος είναι το γεγονός ότι στα 36.000 πόδια οι πιλότοι αποφεύγουν τα περισσότερα πουλιά, αλλά και drones και ελικόπτερα, που πετούν χαμηλότερα. Τέλος, δρομολόγια αεροσκαφών που πετούν προς την ίδια κατεύθυνση έχουν τουλάχιστον 1.000 πόδια απόσταση μεταξύ τους, ώστε να αποφεύγονται οι συγκρούσεις.