Κάθε χρόνο και όχι μόνο κατά την καλοκαιρινή περίοδο, οι παραλίες της Κύπρου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου με τις παραλείψεις και την αδιαφορία να είναι τα διαχρονικά προβλήματα που καραδοκούν. Χρόνο με τον χρόνο, τα περιστατικά πνιγμού στις παραλίες εξελίσσονται σε πραγματική μάστιγα και παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις από τους αρμόδιους φορείς για ουσιαστική επίλυση του προβλήματος, δεν έχουν γίνει πολλά.
Κατά διαστήματα τόσο οι ναυαγοσώστες όσο και οι οργανωμένοι κολυμβητές, χειμερινοί και μη, επισημαίνουν την ελλιπή επίβλεψη και προστασία των παραλιών της επαρχίας μας και τους συνεχώς αυξανόμενους κινδύνους. Οι αρμόδιοι φορείς έδειξαν να θορυβούνται και προέβησαν σε διαβεβαιώσεις για σωστή στελέχωση των πύργων ελέγχων, για επέκταση του ωραρίου και κάλυψη όλων των αναγκών. Παρόλα αυτά καθημερινά σημειώνονται περιστατικά που θα μπορούσαν να αποβούν μοιραία.
Μια επαρχία όπως την Πάφο, που αποτελεί έναν κατά βάση τουριστικό προορισμό, που περιτριγυρίζεται από θάλασσα και παραλίες με γαλάζια σημαία, ένδειξη της ποιότητας και της οργάνωσης, είναι απαράδεχτο να μην λαμβάνουν και την κατάλληλη υποστήριξη για την ασφάλεια των λουσμένων.
Το πρόβλημα εντοπίζεται τόσο σε ελλείψεις στην φύλαξη των ακτών, εξοπλισμού, την επάρκεια σε ναυαγοσώστες, αλλά και την ελλιπή ενημέρωση τόσο των πολιτών όσο και των επισκεπτών. Πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι ιδιαιτερότητες της κάθε παραλίας, με βάση την επισκεψιμότητα αλλά και τα φυσικά της χαρακτηριστικά ούτως ώστε να έχει την κατάλληλη στελέχωση. Η επαρκής σήμανση και η σωστή και εμπεριστατωμένη ενημέρωση τόσο των ντόπιων όσο και των ξένων επισκεπτών είναι αναγκαία. Το μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων τα τελευταία χρόνια αφορά τουρίστες που δεν γνωρίζουν τους κινδύνους και αυτό θα έπρεπε να μας θορυβήσει.
Έχουμε έμψυχο υλικό, έχουμε την κατάρτιση, έχουμε την ανάγκη για να το χρησιμοποιήσουμε, μας λείπει η βούληση και η συνεργασία για να το εφαρμόσουμε. Υπάρχει το περιθώριο, υπάρχουν τα μέσα καιρός να τα βάλουμε σε εφαρμογή.