Παγκόσμιος υγειονομικός συναγερμός σήμανε μετά την ραγδαία εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων στην γηραιά ήπειρο, με την Κύπρο να βρίσκεται σε επιφυλακή.
Σε ετοιμότητα και το Υπουργείο Υγείας το οποίο συγκάλεσε για την Τρίτη σύσκεψη στην παρουσία όλων των εμπλεκομένων φορέων, ιατρικών υπηρεσιών, ΟΚΥΠΥ, φαρμακευτικών υπηρεσιών και της μονάδας επιδημιολογικής επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας προκειμένου να καταρτίσουν πλάνο διαχειρίσης. Ακολούθως θα αποσταλεί εγκύκλιος και στους ιατρούς για ενημέρωση.
Υπήρχαν διαβουλεύσεις και τις προηγούμενες μέρες και ο ΟΚΥΠΥ σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας προχωρεί στην κατάρτηση αυτού του σχεδίου δράσης σε περίπτωση που υπάρξει ένα περιστατικό για το ποια θα είναι η διαδικασία, διαχείριση, που θα πρέπει να νοσηλευτεί,για το πως θα ανιχνευτεί η νόσος, μέσω ποιας εξέτασης, ανέφερε ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του Υπουργείου Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου.
Aναμένονται παράλληλα και οι κατευθυντήριες οδηγίες τόσο από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων όσο και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με τους ειδικούς να αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο εξέλιξης της ευλογιάς των πιθήκων σε πανδημία και έλευσης της νόσου και στην Κύπρο.
Αυτό δεν μπορεί να το αποκλείσει κάποιος διότι ήδη παραξενεύεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πώς επεκτάθηκε σε τόσες χώρες. Δεν είναι χαρακτηριστικό του ιού τούτου να βγαίνει έξω από μια χώρα. Επομένως πρώτη φορά βγαίνει σε τόσες χώρες ταυτόχρονα και προβληματίζονται μήπως υπάρχει μετάλλαξη του στελέχους και έχει γίνει πιο μεταδοτικό για κάποιο λόγο», σημειώνει η Επίκουρος καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας, Δρ Μαρία Κολιού.
Τα συμπτώματα που θα εκδηλώσει κάποιος είναι κοινά με τις υπόλοιπες λοιμώξεις. Δηλαδή πυρετός, κεφαλαλγία, πονοκέφαλος, κακουχία και βήχας, ενώ στην πορεία είναι η εμφάνιση εξανθήματος που καταλήγει σε φυσαλίδα.
Τα συμπτώματα
– Πυρετός
– Κεφαλαλγία, πονοκέφαλος
– Κακουχία
– Βήχας
– Εμφάνιση εξανθήματος που καταλήγει σε φυσαλίδα
Η μετάδοση, γίνεται με σταγονίδια ωστόσο δεν είναι τόσο εύκολη με άλλες ιογενείς λοιμώξεις καθώς απαιτείται στενή επαφή για χρόνο. Με τον ΕCDC να προτρέπει σε καραντίνα 21 ημερών.
Όσον αφορά τα άτομα που είχαν εμβολιαστεί παλαιότερα με το εμβόλιο της ευλογίας, οι ειδικοί αναφέρουν ότι ίσως να μην προσφέρει κάλυψη 100%, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν θεωρείται το εμβόλιο της ανεμοβλογιάς ως μέσο για αντιμετώπιση της έξαρσης.
(OMEGALIVE)