Η Ελβετία νομιμοποίησε έναν νέο τρόπο θανάτου με υποβοηθούμενη αυτοκτονία. Το συμβούλιο ιατρικής επιθεώρησης της χώρας ενέκρινε τη χρήση της κάψουλας αυτοκτονίας «Sarco», η οποία είναι μια κάψουλα που μοιάζει με φέρετρο με παράθυρα και μπορεί να υποβοηθήσει τις τελευταίες στιγμές της ζωής ενός ατόμου.
Οι συμβατικές μέθοδοι υποβοηθούμενης αυτοκτονίας περιλαμβάνουν γενικά τη χρήση κάποιας χημικής ουσίας. Η υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι νόμιμη στην Ελβετία και περίπου 1.300 άτομα χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες των οργανώσεων ευθανασίας Dignitas και Exit πέρυσι. Και οι δύο εταιρείες χρησιμοποιούν υγρό βαρβιτουρικό φάρμακο για να προκαλέσουν βαθύ κώμα μέσα σε δύο έως πέντε λεπτά, και στη συνέχεια ακολουθεί ο θάνατος.
Ο εφευρέτης της κάψουλας, Δρ Philip Nitschke, γνωστός ως «Dr Death», από την εταιρεία «Exit International», λέει ότι η κάψουλα αυτοκτονίας προσφέρει μια διαφορετική προσέγγιση. «Θέλουμε να αφαιρέσουμε κάθε είδους ψυχιατρική παρέμβαση από τη διαδικασία και να επιτρέψουμε στο άτομο να ελέγχει τη μέθοδο αυτόνομα», λέει. «Φυσικά, υπάρχει μεγάλος σκεπτικισμός, ειδικά από την πλευρά των ψυχιάτρων, γι’ αυτό».
Η κάψουλα «Sarcο» μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνο από μέσα. Μόλις μπει το άτομο που σκοπεύει να τερματίσει τη ζωή του θα πρέπει να απαντήσει σε προηχογραφημένες ερωτήσεις και να πατήσει ένα κουμπί , να ανοιγοκλείσει τα μάτια του ή να κάνει μια χειρονομία και έτσι θα ξεκινήσει τη διαδικασία γεμίσματος του εσωτερικού της κάψουλας με άζωτο, το οποίο θα μειώσει γρήγορα το επίπεδο οξυγόνου στο εσωτερικό της από 21 τοις εκατό σε 1 τοις εκατό.
«Το άτομο μπαίνει στην κάψουλα και ξαπλώνει, είναι πολύ άνετα» λέει ο εφευρέτης της. «Η διαδικασία διαρκεί περίπου 30 δευτερόλεπτα», προσθέτει και «ο θάνατος επέρχεται λόγω της στέρησης οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα, αντίστοιχα. Δεν υπάρχει πανικός ούτε πνιγμός». Η κάψουλα περιλαμβάνει επίσης ένα κουμπί έκτακτης ανάγκης και μια έξοδο διαφυγής.
Η «Exit International» δεν σκοπεύει να προσφέρει την κάψουλα προς πώληση. Αντ’ αυτού θα διανέμει τον σχεδιασμό της σε όσους θέλουν να την χρησιμοποιήσουν και αυτοί θα πρέπει να την εκτυπώσουν σε έναν 3D εκτυπωτή, ενώ θα γίνονται επίσης συνεργασίες με κλινικές υποβοηθούμενης αυτοκτονίας.
(Πηγη: CITY)