Η Πάφος θυμάται τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και τιμά τις 353.000 θύματά της
Με θρησκευτικό μνημόσυνο άρχισαν οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής που οργανώνει ο Δήμος Πάφου
Με θρησκευτικό μνημόσυνο άρχισαν οι εκδηλώσεις που οργανώνει σήμερα ο Δήμος Πάφου για την 105η επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, η οποία καθιερώθηκε να τιμάται στις 19 Μαΐου κάθε χρόνου.
Το μνημόσυνο τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων, προϊσταμένου του Πανιεροτάτου Μητροπολίτη Πάφου κ. Τυχικού και στην παρουσία εκπροσώπων των Αρχών της πόλης και της Επαρχίας και πυκνού εκκλησιάσματος από ομογενείς και άλλους δημότες.
Ομιλητής στο μνημόσυνο ήταν ο Δήμαρχος Πάφου κ. Φαίδωνας Φαίδωνος, ο οποίος αρχικά προέβη σε παρουσίαση της ιστορικής παρουσίας και εξέλιξης του Ποντιακού Ελληνισμού στην περιοχή του Ευξείνου στην περίοδο 19ος – 20ός αιώνας σε συνδυασμό με τα διάφορα στάδια / φάσεις της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Όπως ανέφερε, η απόφαση για τη μαζική εξόντωση του Ποντιακού Ελληνισμού λήφθηκε από τους Νεοτούρκους το 1911, εφαρμόστηκε κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (1914–18) και ολοκληρώθηκε από τον Μουσταφά Κεμάλ (1919 -23). Παραθέτοντας τον τραγικό απολογισμό της Γενοκτονίας ανέφερε ότι σύμφωνα με τη Μαύρη Βίβλο του Κεντρικού Συμβουλίου των Ποντίων στην Αθήνα, τα θύματα των μαζικών δολοφονιών ανέρχονται σε 303.000 περίπου μέχρι το 1922 ενώ μέχρι τον Μάρτιο του 1924 υπήρξαν ακόμη 50.000 θύματα περίπου, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά. Δηλαδή, ο συνολικός αριθμός των Ποντίων που δολοφονήθηκαν κατά την περίοδο 1916–24 ανέρχεται σε 353.000 περίπου, αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό πέραν του 50% του συνολικού πληθυσμού των Ελλήνων του Πόντου.
Αναδεικνύοντας τη μη αναγνώριση από τη Διεθνή Κοινότητα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, ο Δήμαρχος τόνισε ότι η υπόθεση της αναγνώρισης είναι υπόθεση των απανταχού Ελλήνων και πρέπει να αναχθεί σε στόχο της Ελληνικής Δημοκρατίας και να προωθηθεί με στρατηγικό σχεδιασμό.
Αφού εξήρε την προσφορά των ομογενών από τις χώρες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. στην οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη της Πάφου κατά τα τελευταία 35 περίπου χρόνια, ο κ. Φαίδωνος κατέληξε με τα εξής:
“Τιμώντας με επώδυνη μνήμη τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, δεν καλλιεργούμε το μίσος ούτε αναμοχλεύουμε πάθη και ούτε εξυφαίνουμε την εκδίκηση. Καθηκόντως και από χρέος κινούμενοι θυμόμαστε, μνημονεύουμε, αναγνωρίζουμε, τιμούμε και παραδειγματιζόμαστε. Μέσα από την αποτίμηση των τραγωδιών των τελευταίων 100 χρόνων που υπέστη ο Ελληνισμός, προάγουμε την αυτογνωσία, ενδυναμώνουμε τη συλλογική μας συνείδηση και ταυτότητα και συνειδητοποιούμε ότι δεν έχουμε κανένα περιθώριο για άλλο ακρωτηριασμό του ΄Εθνους.”.
Μετά το μνημόσυνο, ακολούθησε δέηση στο Μνημείο Γενοκτονίας των Ποντίων που βρίσκεται στον περίβολο του ναού, προϊσταμένου του Μητροπολίτη Τυχικού και κατάθεση στεφάνων.
Επίσκεψη Σαββιδη στο Δημοτικό Σχολείο Τίμης
Την περασμένη Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου 2024, ως Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, πραγματοποίησα επίσκεψη στο Δημοτικό Σχολείο Τίμης. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου, είχα την ευκαιρία να ενημερωθώ από τη Διευθύντρια του...