Η πανδημία δεν προκάλεσε μόνο εκατομμύρια ανθρώπινες απώλειες. Οι διακοπές στην παγκόσμια βιομηχανική παραγωγή, λόγω του covid-19, έφεραν τα πάνω κάτω και στην ομαλή λειτουργία των αυτοκινητοβιομηχανιών. Κύρια αιτία είναι η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών, γνωστών ως chip, βασικού υλικού στην κατασκευή αυτοκινήτων αλλά και πολλών άλλων προϊόντων της σύγχρονης τεχνολογίας. Το μέσο σύγχρονο αυτοκίνητο έχει 50 ως 150 chip. Τυχόν έλλειψη έστω και ενός ακυρώνει και σταματά την αλυσίδα παραγωγής.
Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες που είναι πλήρως εξαρτημένες από την Ασία για την προμήθεια των chip, ειδικά από τις Ταιβάν, Κίνα και Κορέα, έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα. Σαν κερασάκι στην τούρτα, επηρεάστηκε και η παγκόσμια αλυσίδα μεταφορών, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να ανατρέπει επιπλέον την κανονικότητα στο διεθνές εμπόριο. Η αναστολή δρομολογίων και ο περιορισμός στον όγκο των εμπορευμάτων που μεταφέρονται, οδήγησε σε αύξηση των τιμών.
Ποιο είναι το αποτέλεσμα των πιο πάνω; Επικράτησαν παγκόσμια λίστες αναμονής στις παραδόσεις καινούργιων οχημάτων και καθυστερήσεις πέραν του ενός έτους. Είναι ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο που βρήκε πρόσφορο έδαφος στην Κύπρο η αγορά εισαγόμενων μεταχειρισμένων οχημάτων, με ηλικία μέχρι και τα πέντε χρόνια. Η έλλειψη στη αγορά καινούργιων αυτοκινήτων αύξησε δηλαδή τη ζήτηση στα μεταχειρισμένα, ειδικά σε αυτοκίνητα ηλικίας 3-4 χρόνων που φτάνουν από την Ιαπωνία. Μια χώρα που ας σημειωθεί, όπως και στην Κύπρο, η οδήγηση είναι στ’ αριστερά του δρόμου και τα αυτοκίνητα δεξιοτίμονα.
Τα προβλήματα στις παγκόσμιες θαλάσσιες μεταφορές, από τη μια αύξησαν τα κόστη μεταφοράς και από την άλλη μείωσαν τον αριθμό των αυτοκινήτων που εισάγονται παρά την αυξημένη ζήτηση. Ως εκ τούτου οι τιμές τους στην Κύπρο απογειώθηκαν κυριολεκτικά, ενώ συν τοις άλλοις δημιουργήθησαν μονοπώλια που οδηγούν σε φαινόμενα αισχροκέρδειας.
Η αγορά αυτοκινήτου, μαζί και ο διπλασιασμός στις τιμές των καυσίμων, οδηγούν πολλούς κλάδους αυτοκινητιστών στην καταστροφή. Ειδικά ο τομέας των ενοικιάσεων αυτοκινήτων επηρεάζεται άμεσα και ανεπανόρθωτα. Από τη μια η μειωμένη ζήτηση για ενοικιάσεις, μαζί και η απογείωση στις τιμές για αντικατάσταση των διαθέσιμων οχημάτων, προκαλούν αργό θάνατο σε μερίδα επαγγελματιών του κλάδου, ειδικότερα στις μικρές επιχειρήσεις, που πρέπει να διατηρούν ελάχιστο αριθμό οχημάτων κάτω των 12 ετών για να δικαιούνται να εξασκούν το επάγγελμα.
Είναι ακριβώς για τους πιο πάνω λόγους που η βουλή οφείλει να ρυθμίσει ανάλογα τις υφιστάμενες νομοθεσίες για προστασία συγκεκριμένων κλάδων της οικονομίας. Είναι επιπλέον επιτακτική η ανάγκη για εμπλοκή των φορέων του κράτους για πάταξη φαινομένων αισχροκέρδειας που οδηγούν σε απόγνωση μια μεγάλη μερίδα του λαού.
Αντώνης Τρακκίδης, Μηχανολόγος Μηχανικός – ΕΤΕΚ.