Άμεσα αναμένεται να πιάσουν δουλειά, οι δύο ανεξάρτητοι ποινικοί ανακριτές που διορίστηκαν την Τετάρτη από το Υπουργικό Συμβούλιο, για την υπόθεση του Θανάση Νικολάου. Ο νομικός Θανάσης Αθανασίου και ο Αντιστράτηγος εν αποστρατεία της Ελληνικής Αστυνομίας, Λάμπρος Παππάς, αναμένεται να σηκώσουν μανίκια τις επόμενες ημέρες, με στόχο να φτάσουν εκεί που πέντε αστυνομικές έρευνες, από το 2005 μέχρι και το 2023, δεν κατάφεραν να φτάσουν. Στους δολοφόνους δηλαδή του Θανάση Νικολάου.
Αν και οι όροι εντολής που θα δοθούν στους δύο ποινικούς ανακριτές, δεν έχουν δημοσιοποιηθεί επίσημα, αναμένεται να κινούνται σε δύο κεντρικούς άξονες. Ο πρώτος είναι να φτάσουν στους δράστες. Στα πρόσωπα δηλαδή που κρύβονται πίσω από τη δολοφονία του Θανάση και για 19 ολόκληρα χρόνια κυκλοφορούν ελεύθεροι. Πρόκειται για ένα αρκετά δύσκολο, λόγω του χρόνου παρέλευσης από τη διάπραξη του εγκλήματος, αλλά όχι ακατόρθωτου στόχου. Κι αυτό διότι, υπάρχουν αναφορές, υπάρχουν ενδείξεις και αυτό που θα κληθούν να πράξουν οι ποινικοί ανακριτές, είναι να επανεξετάσουν κάθε ένα εξ αυτών για να δουν, αυτά που δεν έβλεπαν οι αστυνομικοί τόσα χρόνια.
Εξάλλου, ακόμη και πολύ πρόσφατα, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη ενώπιον της θανατικής ανακρίτριας η διαδικασία της θανατικής ανάκρισης, ήρθαν στο φως νέες πληροφορίες, που ενέπλεκαν συγκεκριμένα πρόσωπα στην υπόθεση. Ωστόσο, η οικογένεια ενημερώθηκε από τρίτα πρόσωπα και όχι από την Αστυνομία, η επίσης ανέφερε πως διερευνήθηκαν οι ισχυρισμοί συγκεκριμένου προσώπου και δεν προέκυψε οτιδήποτε. Εντούτοις, οι ισχυρισμοί αναμένεται να τύχουν ενδελεχούς διερεύνησης, από υπεύθυνους και αδέκαστους ποινικούς ανακριτές.
Ο δεύτερος άξονας των ερευνών, θα ακουμπήσει τις ευθύνες. Τις ευθύνες που βαραίνουν όλους όσους ενεπλάκησαν με την υπόθεση, και λόγω των αποφάσεων, των χειρισμών και των ενεργειών τους, ευθύνονται για το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, για 19 χρόνια, επιμένει πως ο Θανάσης Νικολάου αυτοκτόνησε και δεν δολοφονήθηκε. Μια εκδοχή, που στηρίχθηκε μέχρι τέλους από πλευράς Εισαγγελίας και Αστυνομίας, κατά την τελευταία θανατική ανάκριση.
Ήδη προς αυτή την κατεύθυνση, υπάρχει το πόρισμα των προηγούμενων ποινικών ανακριτών, Μάτσα και Αλεξόπουλου που κατέληγαν σε συγκεκριμένα ονόματα προσώπων, που ενδεχομένως να βαρύνονται με ευθύνες για τη λανθασμένη τροπή που πήρε η υπόθεση, από το απόγευμα της 29ης Σεπτεμβρίου του 2005, όταν εντοπίστηκε η σορός του άτυχου Θανάση, κάτω από τη γέφυρα «Ζυγός» στην Άλασσα, μέχρι και τη στιγμή της τελικής αγόρευσης, της Ξένιας Ξενοφώντος, που εκπροσωπώντας την Εισαγγελία, πρότεινε στη δικαστή να αφήσει ανοιχτό το πόρισμά της.
Σε ό,τι αφορά το κομμάτι των ιδιωτικών ποινικών, οι οποίες εξάλλου έχουν προαναγγελθεί από πριν την έναρξη της θανατικής ανάκρισης το Φθινόπωρο του 2023 και με αφορμή την απόφαση της Εισαγγελίας να μην προχωρήσει σε διώξεις, επί του παρόντος μπαίνουν στο ψυγείο, ύστερα κι από το αποτέλεσμα της θανατικής ανάκρισης αλλά και μετά από την απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στον διορισμό ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών, ικανοποιώντας, ένα βασικό αίτημα της οικογένειας του Θανάση Νικολάου, να μην έχουν καμία εμπλοκή στις νέες έρευνες, η Αστυνομία και η Εισαγγελία, που αποδεδειγμένα απέτυχαν παταγωδώς να εξιχνιάσουν ένα έγκλημα για 19 χρόνια.
Εξάλλου, σε αυτό το στάδιο, δεν θα μπορούσαν να ασκηθούν ιδιωτικές ποινικές, από τη στιγμή που το Υπουργικό Συμβούλιο προχώρησε στον διορισμό ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών. Και αυτό διότι, η πολιτεία έχει άλλη μια ευκαιρία να αποδώσει δικαιοσύνη, ως οφείλει, σε αντίθετη περίπτωση μπαίνουν ξανά στο κάδρο οι ιδιωτικές ποινικές, μη έχοντας άλλη ευκαιρία η οικογένεια.
Έτσι κι αλλιώς, σε ένα άλλο επίπεδο, πέραν αυτών του εντοπισμού των δολοφόνων αλλά και της ενδεχόμενης συγκάλυψης από άλλα πρόσωπα, στο κάδρο μπαίνει και το ζήτημα της πλημμελούς διερεύνησης. Με πιο πρόσφατο παράδειγμα το θανατηφόρο του 2012, όπου πρόσφατα ο ανακριτής που διορίστηκε, κατέληξε σε απόφαση για διώξεις, που εν τέλει καταλογίστηκαν ευθύνες για πλημμελή διερεύνηση από μέρους των Αστυνομικών που ενεπλάκησαν στη διερεύνηση.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι όποιες ενέργειες αποφασίστηκαν από την Κυβέρνηση, εντάσσονται και στο ευρύτερο πλαίσιο, της συμμόρφωσης με την απόφαση του ΕΔΑΔ, στην υπόθεση Θανάση Νικολάου.
Υπενθυμίζεται ότι το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Κυπριακή Δημοκρατία, καταδεικνύοντας λανθασμένους χειρισμούς και διερεύνηση της υπόθεσης. Η υπόθεση μπορεί να τελεσιδίκησε, ωστόσο η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υποχρέωση να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του ΕΔΑΔ. Άλλωστε η Επιτροπή Υπουργών, που είναι αρμόδια για να παρακολουθεί την πρόοδο των υποθέσεων, σύντομα θα αξιολογήσει τα βήματα που έγιναν τα τελευταία χρόνια, σε σχέση με την υπόθεση Θανάση. Συνεπώς, οτιδήποτε άλλο, πέραν από βήματα για εξιχνίαση του εγκλήματος, ενδεχομένως να προκαλούσαν και νέα καταδίκη για την Κύπρο, ειδικά από τη στιγμή, που ο Γενικός Εισαγγελέας, που αποτελεί τον εκπρόσωπο της Δημοκρατίας, επέμενε, μέσω του χειρισμού της θανατικής ανάκρισης, πως ο Θανάσης Νικολάου αυτοκτόνησε.
(Reporter)