Κοίταξε γύρω σου, σπίτι, στη δουλειά, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Φανταστείτε την μητέρα σας, την κόρη σας, μια φίλη. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μια από αυτές τις τρεις γυναίκες θα βιώσει μια μορφή βίας στη διάρκεια της ζωής της.
Έχουμε δυστυχώς ως κοινωνία αλλά και ως πολιτεία δρόμο μέχρι να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα επί της ουσίας.
Τα θύματα πολλές φορές βρίσκονται ενώπιον αδιεξόδων, να αντιμετωπίζουν την οργή του θύτη που “τόλμησαν” να ζητήσουν βοήθεια και λύτρωση. Η ίδια η πολιτεία και η Δικαιοσύνη αποδεικνύεται ανίκανη να τις προστατεύσει.
Ζούμε ακόμη –δυστυχώς- σε κοινωνίες με πατριαρχικές δομές και στερεότυπα που πολλές φορές στιγματίζουν περισσότερο το θύμα και όχι τον ένοχο. Συνένοιχοι λοιπόν και όλοι εμείς, περισσότερο όσοι και όσες γνωρίζουν περιστατικά και σιωπούν. Οι θύτες, αρκετοί εκ των οποίων υπεράνω υποψίας, τέρατα, δειλοί. Έχουν μάθει την επιβολή και την απαίτηση σεβασμού μόνο δια βίας. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της κρίσης τα περιστατικά βίας και εγκλημάτων κατά των γυναικών έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.
Έχουμε ακόμα δρόμο μέχρι να εξαλείψουμε τέτοιου είδους φαινόμενα. Οφείλουμε να εκσυγχρονίσουμε ακόμη περισσότερο το νομοθετικό πλαίσιο και να δημιουργήσουμε ουσιαστικό υποστηρικτικό περιβάλλον για όσες γυναίκες έχουν υποστεί ή υφίστανται κακοποίηση.
Κοιτώντας προς το μέλλον η κοινωνία μας να συγχρονίσει το βηματισμό της με την εποχή των δικαιωμάτων και την ώριμη αντιμετώπιση των σύνθετων προβλημάτων της. Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να κινούνται και οι πρωτοβουλίες της πολιτείας.
Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης
Δημοτικός Σύμβουλος ΔΗΣΥ Πάφου