Το κόκκινο κρέας και ειδικά τα επεξεργασμένα προϊόντα του καλό είναι να τα αποφεύγουμε. Το έχει τονίσει κατ’ επανάληψη ο ΠΟΥ, το υπογραμμίζουν οι γιατροί ως μέτρο πρόληψης ενάντια στον καρκίνο στο παχύ έντερο.
Όμως ο τρόπος, με τον οποίο το κόκκινο κρέας προκαλεί τη μετάλλαξη των κυττάρων και, τελικά, τον καρκίνο στο παχύ έντερο, παρέμενε ασαφής και δεν ήταν όλοι οι επιστήμονες πεπεισμένοι ότι υπήρχε ισχυρή σχέση.
Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancer Discovery, έχει, πλέον, εντοπίσει συγκεκριμένα μοτίβα βλάβης στο DNA, τα οποία προκαλούνται από μια διατροφή πλούσια σε κόκκινο κρέας. Παράλληλα, δε, αναφέρει τη δυνατότητα ανίχνευσης του καρκίνου νωρίς, σε πρώιμα στάδια.
Μελέτη με ελληνική υπογραφή
Marios Giannakis, MD, PhD
“Όταν λέμε ότι το κόκκινο κρέας είναι καρκινογόνο και ότι επηρεάζει τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου, πρέπει να υπάρχει κάποιος λογικός τρόπος, με τον οποίο το κάνει”, δήλωσε ο ογκολόγος του Ινστιτούτου Καρκίνου του Dana-Farber Δρ. Μάριος Γιαννάκης, ο οποίος ηγήθηκε της νέας μελέτης.
Ο κ. Γιαννάκης και οι συνεργάτες του ανίχνευσαν δεδομένα DNA από 900 ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου. Οι ασθενείς αυτοί προέρχονταν από μια πολύ μεγαλύτερη ομάδα 280.000 εργαζομένων στον τομέα της υγείας, που συμμετείχαν σε πολυετείς επιστημονικές μελέτες για τον τρόπο ζωής.
Η “αλκυλίωση”
Η ανάλυση αποκάλυψε μια ξεχωριστή “υπογραφή” μετάλλαξης, που δεν είχε προηγουμένως αναγνωριστεί, αλλά ήταν ενδεικτικό ενός τύπου βλάβης του DNA, που ονομάζεται “αλκυλίωση”.
Οι επιστήμονες εξήγησαν ότι δεν θα γίνουν απαραίτητα όλα τα κύτταρα, που περιέχουν αυτές τις μεταλλάξεις, καρκινικά και ότι η “υπογραφή” υπήρχε και σε ορισμένα υγιή δείγματα στο παχύ έντερο.
Η συγκεκριμένη μετάλλαξη συσχετίστηκε σημαντικά με την πρόσληψη κόκκινου κρέατος, τόσο επεξεργασμένου όσο και μη επεξεργασμένου, πριν από τη διάγνωση του καρκίνου του ασθενούς, αλλά όχι με την πρόσληψη πουλερικών, ψαριών ή άλλων παραγόντων του τρόπου ζωής, που εξετάστηκαν.
“Στο κόκκινο κρέας υπάρχουν χημικές ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν αλκυλίωση”, εξήγησε ο Δρ. Γιαννάκης.
Τα μοτίβα μετάλλαξης συσχετίστηκαν έντονα με το περιφερικό κόλον – το κάτω μέρος των εντέρων, που οδηγεί στο πρωκτικό κανάλι, όπου προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι εμφανίζεται συνήθως καρκίνος του παχέος εντέρου, που συνδέεται με το κόκκινο κρέας.
Επιπλέον, μεταξύ των γονιδίων, που επηρεάστηκαν περισσότερο από την αλκυλίωση, ήταν αυτά που άλλη μελέτη έχει δείξει ότι είναι πιο κοινά στη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου, όταν μεταλλάσσονται.
(Mελέτη: Marios Giannakis, MD, PhD)
(Aπό Βίκυ Καρατζαφέρη- Νewsbeast/healhtstories)