Ευρέως διαδεδομένα, τα λιπώματα υπολογίζεται ότι εμφανίζονται περίπου στο 2% του πληθυσμού, κυρίως σε ηλικίες 40 έως 60 ετών. Έχουν ιδιαίτερη «προτίμηση» στους άντρες, ενώ το μέγεθός τους συνήθως δεν ξεπερνά τα 1 με 3 εκ. Ωστόσο, αρκετά συχνά αναπτύσσονται λιπώματα που φτάνουν έως και τα 10εκ. ή και περισσότερο. Ο Δρ. Ιωάννης Δοντάς εφαρμόζει τη νέα τεχνική αφαίρεσης των λιπωμάτων με Laser, η οποία είναι ανώδυνη, σύντομη (διαρκεί 5-15 λεπτά), γίνεται με τοπική αναισθησία στο ιατρείο και παρέχει πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα. Επίσης έχει λογικό κόστος και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες.
Λίπωμα: Τι είναι
Πρόκειται για τους πιο συχνούς καλοήθεις όγκους που αναπτύσσονται στον υποδόριο ιστό, στον ιστό δηλαδή που βρίσκεται κάτω από το δέρμα, σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος, όπου υπάρχει λίπος. Συχνότερα τα λιπώματα εντοπίζονται στα χέρια, στους ώμους, στα πόδια, στην κοιλιά, στο θώρακα, στον αυχένα, στη ράχη και στο μέτωπο. Μπορούν όμως να εμφανιστούν και σε άλλα σημεία, όπως επίσης και στο εσωτερικό λίπος του σώματος, στο λίπος δηλαδή που περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα. Τα λιπώματα αποτελούνται από λιποκύτταρα και καθώς μεγαλώνουν γίνονται εμφανή ως ένα εξόγκωμα, μαλακό και ευκίνητο. Το σχήμα τους μπορεί να είναι στρογγυλό, ωοειδές ή και ακανόνιστο. Τα λιπώματα δεν εξελίσσονται σε καρκινώματα και η αιτία που τα προκαλεί δεν είναι διασαφηνισμένη επιστημονικά. Εικάζεται ότι σχηματίζονται ως αποτέλεσμα του ταχύτατου πολλαπλασιασμού των λιποκυττάρων. Συνήθως τα λιπώματα εμφανίζονται ως μονήρεις όγκοι. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις στις οποίες ένας άνθρωπος παρουσιάζει πολλαπλά λιπώματα (δεκάδες ή και εκατοντάδες). Η κατάσταση αυτή ονομάζεται λιπωμάτωση.
Λίπωμα: Συμπτώματα
Τα περισσότερα λιπώματα δε γίνονται αντιληπτά και δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα, εκτός ίσως από μία αισθητική ενόχληση, κυρίως εάν βρίσκονται σε εμφανές σημείο, όπως στο πρόσωπο. Είναι μαλακά στην ψηλάφηση και μετακινούνται εύκολα με την κίνηση του σώματος ή την πίεση. Τα λιπώματα συνήθως είναι ανώδυνα. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις στις οποίες ένα λίπωμα μπορεί να πιέζει κάποιο νεύρο και να προκαλεί πόνο σε ορισμένους ανθρώπους. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να υπάρχουν είναι τα μουδιάσματα, το αίσθημα βάρους, η δυσκολία σε κάποιες κινήσεις και η πίεση κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Διάγνωση του Λιπώματος
Ο γιατρός μπορεί πολύ εύκολα να διαγνώσει το λίπωμα από την τυπική εικόνα που παρουσιάζει: το πρήξιμο τοπικά, τη μαλακή υφή, την υποχώρηση στην πίεση με τα δάχτυλα και την κίνηση κάτω από το δέρμα. Ο γιατρός είναι και ο μόνος υπεύθυνος για να διαχωρίσει εάν ο «όγκος» που ψηλαφεί είναι μαλακός ή σκληρός και ακανόνιστος, ώστε να αποκλείσει το ενδεχόμενο να πρόκειται για λιποσάρκωμα, ένα σπάνιο είδος κακοήθειας. Κάποιες φορές είναι απαραίτητη η διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων όπως το υπερηχογράφημα, η αξονική τομογραφία και η μαγνητική τομογραφία της περιοχής στην οποία βρίσκεται το λίπωμα και σπάνια μπορεί να χρειαστεί η διενέργεια βιοψίας προεγχειρητικά.
Λίπωμα: Θεραπεία
Μέχρι στιγμής η επιστήμη δεν έχει ανακαλύψει κάποιο φάρμακο που να θεραπεύει τα λιπώματα, ή που να μειώνει τον όγκο τους αποτελεσματικά. Κατά συνέπεια εάν θέλει κάποιος να απαλλαγεί από ένα λίπωμα, η αφαίρεσή του είναι μονόδρομος. Είναι δε αναγκαίο η αφαίρεση ενός λιπώματος να γίνεται από εξειδικευμένο χειρουργό διότι συχνά τα λιπώματα έχουν προσεκβολές και εάν αυτές δεν αναγνωριστούν και δεν αφαιρεθούν μαζί με τον κύριο όγκο του λιπώματος, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα επανεμφάνισης του λιπώματος στο ίδιο σημείο.
Τα λιπώματα θα πρέπει να αφαιρούνται εάν ενοχλούν αισθητικά (ενόχληση με τη συχνή ψηλάφηση, μεγάλο μέγεθος, δημιουργία σκιάσεων στο φως) ή εάν προκαλούν συμπτώματα (άγχος, πόνο, ερεθισμό, αίσθημα βάρους, μουδιάσματα, δυσκολία στις κινήσεις, πίεση κατά τη διάρκεια του ύπνου). Η αφαίρεσή τους θα πρέπει να γίνεται πριν αυτά μεγαλώσουν αρκετά, διότι η αφαίρεση των ευμεγέθων λιπωμάτων είναι αρκετά επώδυνη, παρουσιάζει μεγαλύτερη αιμορραγία, απαιτεί μεγάλη τομή για να αφαιρεθεί το λίπωμα και κατά συνέπεια αφήνει μεγαλύτερο σημάδι. Επίσης θα πρέπει να γίνεται αφαίρεση του λιπώματος όταν υπάρχει πιθανότητα κακοήθειας. Εναλλακτικά της αφαίρεσης έχει προταθεί και η λιποαναρρόφηση, η οποία όμως συχνά δεν αφαιρεί το σύνολο του λιπώματος (καθώς πρόκειται για μία τυφλή μέθοδο) και κατά συνέπεια παρουσιάζει υψηλό ποσοστό υποτροπής, ειδικά στα λιπώματα μεσαίου και μεγάλου μεγέθους.1,2
Η αφαίρεση των λιπωμάτων, όταν αυτά είναι ακόμη μικρά σε μέγεθος, γίνεται με τοπική αναισθησία, ενώ εάν πρόκειται για μεγάλο σε μέγεθος λίπωμα, προτιμάται η γενική αναισθησία. Ο εξειδικευμένος χειρουργός, κάνει μία μικρή τομή στο δέρμα, βρίσκει το λίπωμα, το αποκολλάει από τους γύρω ιστούς και το αφαιρεί. Τα λιπώματα, μετά την αφαίρεσή τους, συνήθως δεν επανεμφανίζονται. Μπορεί να υποτροπιάσουν μόνο εάν παρουσιάζουν προσεκβολές, οι οποίες είναι τόσο μικροσκοπικές που να μην είναι ορατές κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Τα τελευταία χρόνια η χρήση του χειρουργικού Laser διοξειδίου του άνθρακα (Laser CO2) έχει μεταβάλλει την αφαίρεση των λιπωμάτων σε πολύ απλή και εύκολη διαδικασία.
Πλεονεκτήματα της χρήσης του Laser στην αφαίρεση των λιπωμάτων
Ανώδυνη (δεν έχει πόνο).
Αναίμακτη (δεν έχει αιμορραγία).
Απλή και Σύντομη (διαρκεί 5-15 λεπτά).
Ασφαλής.
Στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία.
Συνήθως δε χρειάζεται λήψη αναλγητικών (παυσίπονα).
Δεν έχει επώδυνες μετεγχειρητικές αλλαγές.
Οδηγεί στην ταχεία επούλωση του τραύματος προσφέροντας άμεσο αποτέλεσμα.
Απαιτεί μηδενικό χρόνο νοσηλείας, μηδενικό κόστος αποθεραπείας.
Ο ασθενής μπορεί να κάνει μπάνιο την επόμενη ημέρα.
Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του και στις καθημερινές του δραστηριότητες την ίδια ημέρα.
Προσφέρει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα καθώς αποφεύγονται οι μεγάλες τομές και οι δύσμορφες ουλές.
Είναι ιδανική τεχνική και για υποτροπές του λιπώματος μετά από μία ή περισσότερες αποτυχημένες χειρουργικές επεμβάσεις.
Σχεδόν εκμηδενίζει τις πιθανότητες υποτροπής.
Έχει λογικό κόστος.
Γράφει ο Δρ. Ιωάννης Δοντάς
Γενικός Χειρουργός – Στρατιωτικός Ιατρός