Τρέχουν οι διαδικασίες για αφαίρεση των κυρτωμάτων από δήμους και κοινότητες.
Πάνω από 50 κυρτώματα αποτελούν ήδη παρελθόν από τους κυπριακούς δρόμους, με τον στόχο του Υπουργείου Μεταφορών να είναι η αντικατάσταση συνολικά δυόμιση χιλιάδων κυρτωμάτων που βρίσκονται στην επικράτεια της Δημοκρατίας.
Τα μόνα κυρτώματα που θα παραμείνουν, είναι αυτά που βρίσκονται κοντά σε σχολικές μονάδες, όπως και σε άλλους χώρους όπου απαιτείται μεγαλύτερη κυκλοφοριακή ύφεση.
«Αντιλαμβάνεστε τα κυρτώματα ξεκίνησαν να τοποθετούνται στις αρχές του 2000, συνεπώς δεν μπορούν να αφαιρεθούν όλα σε μια χρονιά, θα αφαιρεθούν σταδιακά. Θεωρώ ότι θα δούμε σημαντική πρόοδο φέτος και φαντάζομαι και το 2025 και 2026 θα έχουμε ακόμα έργα, ανάλογα με το πόσο ενδιαφέρον δείχνουν και οι κοινότητες και οι Δήμοι», δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης.
Στη θέση των κυρτωμάτων θα ληφθούν άλλα μέτρα επιβράδυνσης της ταχύτητας των οχημάτων, με το Υπουργείο Μεταφορών να αναμένει από το Τμήμα Δημόσιων Έργων συγκεκριμένες εισηγήσεις, ούτως ώστε να προχωρήσει με τον καταρτισμό του σχετικού προϋπολογισμού και την κατάθεση πρότασης στο Υπουργικό Συμβούλιο.
«Κάποια παραδείγματα είναι οι νησίδες, υπάρχουν κάποια στενώματα σε δρόμους, υπάρχουν τα λεγόμενα μαξιλαράκια που είναι σαν κυρτώματα, αλλά σε τετράγωνη μορφή, είναι λύσεις που εφαρμόζονται στο εξωτερικό με επιτυχία. Είναι και οι κάμερες, αλλά για εμάς είναι το ύστατο μέτρο γιατί απαιτεί μεγάλη αρχική επένδυση, μεγάλο κόστος παρακολούθησης», πρόσθεσε ο Υπουργός.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η διαδικασία του απότομου φρεναρίσματος και εκκίνησης που προκαλείται λόγω των κυρτωμάτων, απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα ουσίες οι οποίες είναι τοξικές για την ανθρώπινη υγεία.
(Omegalive)