Η μερική επιστράτευση που εξήγγειλε ο πρόεδρος της Ρωσίας Β. Πούτιν, προκάλεσε ως αναμενόταν αναστάτωση τόσο στο εσωτερικό της Ρωσίας όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.
Αρκετοί βιάστηκαν να συμπεράνουν πως η μερική επιστράτευση έγινε επειδή η Ρωσία σκοπεύει να κλιμακώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Μερικοί μάλιστα μίλησαν και για επέκταση του πολέμου σε άλλες γειτονικές με τη Ρωσία, χώρες.
Πιστεύω ότι αυτοί οι ισχυρισμοί είναι επιφανειακοί και αβάσιμοι.
Ως γνωστό η Ρωσία διενήργησε στις 24 Φεβρουαρίου μια στρατιωτική επιχείρηση με σκοπό να διασφαλίσει της ασφάλεια στις αυτόνομες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, στις οποίες κατοικούν κυρίως ρωσόφωνοι πληθυσμοί, στο Ντομπάς.
Μετά το δημοψήφισμα της Κριμαίας και την απόφαση της να ενσωματωθεί στη Ρωσία, οι αυτόνομες δημοκρατίες του Ντονπάς θέλησαν να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο αλλά ο Ρώσος πρόεδρος συνέστησε υπομονή.
Εδωσε τότε μια ευκαιρία για την εφαρμογή της συμφωνίας του Μίνσκ, συμφωνία την οποία δεν φαίνεται να είχε σεβαστεί η κυβέρνηση της Ουκρανίας.
Η στρατιωτική επιχείρηση επομένως ήταν κάτι σαν μονόδρομος, αφού η αυτονομία των περιοχών κινδύνευε όπως και ο πληθυσμός.
Ο συνεχής εξοπλισμός της Ουκρανίας από σύγχρονα δυτικά οπλικά συστήματα επέτρεψε το τελευταίο διάστημα στον ουκρανικό στρατό να επιχειρήσει σημαντικές αντεπιθέσεις και να πλήξει με πυραύλους κατοικημένες περιοχές εντός του Ντομπάς, προκαλώντας ένα κύμα προσφύγων προς τη Ρωσία.
Οι αυτόνομες περιοχές αισθάνονται ότι έφθασε ο χρόνος για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος για ενσωμάτωση της περιοχής τους με τη Ρωσία.
Αυτό θα τους προσφέρει περισσότερη ασφάλεια και σταθερότητα σε βάθος χρόνου.
Η μερική επιστράτευση έχει συνεπώς σκοπό να προσφέρει προστασία έναντι της αναμενόμενης κλιμάκωσης των επιθέσεων του ουκρανικού στρατού στις αυτόνομες περιοχές και της απαραίτητης προστασίας ενόψει του δημοψηφίσματος και της εκτός απροόπτου, αποδοχής του αποτελέσματος από τη Ρωσική Δούμα.
Η πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη δεν είναι η καλύτερη. Με το ΝΑΤΟ να ασκεί πια ολοκληρωτικό έλεγχο στις πλείστες ευρωπαικές χώρες, η Ρωσία θα έχει να αντιμετωπίσει στο προσεχές μέλλον τον δυτικό-ατλαντικό στρατιωτικό συνασπισμό, στην προσπάθεια επικράτησης στην ηγεμονία του κόσμου.
Η νέα τάξη πραγμάτων, που παρατηρείται από τη μια με την ενίσχυση του ΝΑΤΟ και από την άλλη με τις αναδυόμενες οικονομίες του συνασπισμού BRICS, οι οποίες αντιπροσωπεύουν τον μισό πληθυσμό της γης, θα φέρει αναπόφευκτα σε σύγκρουση τις μεγάλες δυνάμεις σε ένα πόλεμο πολιτικής, οικονομικής και στρατιωτικής ισχύος, με απρόβλεπτες συνέπειες για την ανθρωπότητα.
Tου Ιωσήφ Μουτήρη