Μη αναμενόμενη και απροσδόκητη ήταν η απόφαση της απαγόρευσης των αμβλώσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής με ένα κύμα αντιδράσεων να ξεσπά όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη. Τι μπορεί να σημαίνει αυτή η απόφαση και πόσο επηρεάζει την Κύπρο;
Η απόφαση έρχεται να ανατρέψει τον νόμο του 1973 στην Αμερική ο οποίος αναγνώρισε ως συνταγματικό δικαίωμα της γυναίκας να μπορεί να αποφασίσει για το σώμα της.
Η Φωτεινή Τσιρίδου βουλεύτρια και μέλος της επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναφέρει στο OMEGAlive ότι «με αυτή την απόφαση ανατρέπεται η ομολογία του δικαστηρίου ως προς την απόφαση του δικαιώματος της γυναίκας για άμβλωση στο ομοσπονδιακό σύνταγμα. Είναι μια θεμελίωση που θέτει ένα φραγμό σε πολιτειακούς νόμους που απαγορεύουν συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση και ποινικοποιούν σχετικές πράξεις».
Διαβάστε επίσης
Μάνα έχασε τη ζωή της στην άσφαλτο καθ’ οδόν για το νοσοκομείο μετά από δυστύχημα του άντρα της
Παίρνει θέση το Υπουργείο Παιδείας – Η ανακοίνωσή του για το βιβλίο με τον Ατατούρκ
Όπου φύγει φύγει οι Βρετανοί τουρίστες από την Κύπρο
Εμβολιασμοί και θάνατοι από Covid στην Ευρώπη – Η θέση της Κύπρου (ΠΙΝΑΚΑΣ)
Επίσης, η κυρία Τσιρίδου ανέφερε ότι «οι πολιτείες στις ΗΠΑ θα μπορούν πλέον να ορίσουν οι ίδιες τι θέλουν και τι όχι. Δεν θα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο το δικαίωμα μιας γυναίκας αλλά θα αποφασίζει η κάθε πολιτεία ξεχωριστά».
Η βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων και μέλος της επιτροπής Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, κυρία Αλεξάνδρα Ατταλίδου επεσήμανε ότι «είναι τεράστια οπισθοδρόμηση για την κατοχύρωση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των γυναικών».
Οι εξελίξεις επηρεάζουν αργά ή γρήγορα την Ευρώπη. Οι αντιδράσεις είναι πολλές αφού, η απόφαση αποτελεί πλήγμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αρχηγοί κρατών, πολίτες, γυναικεία κινήματα, διαμαρτύρονται μέσα από το twitter αφού, η απόφαση αποτελεί μια ιστορικά συνταγματικά νομικά κοινωνικά οπισθοχώρηση.
Δεν επηρεάζεται η Κύπρος άμεσα
Η βουλευτής Φωτεινή Τσιρίδου πρόσθεσε ότι «ήδη βλέπουμε σε πρωτοσέλιδα στην Ευρώπη γυναίκες που στοχοποιούνται που έχουν προχωρήσει σε αμβλώσεις. Τέτοιες πολιτικές, συνταγματικές, κοινωνικές κρίσεις σίγουρα δοκιμάζουν τις αντοχές των φιλελεύθερων δημοκρατιών».
Όσο αφορά την Κύπρο, το ζήτημα σχολιάζεται ποικιλοτρόπως ειδικά στα social media. Παρ’ όλα αυτά, η Κύπρος και η Ευρώπη δεν επηρεάζονται άμεσα.
Σύμφωνα με την κ. Ατταλίδου, «στην Κύπρο και στην Ευρώπη κατοχυρώνονται ήδη κάποια δικαιώματα για αυτό δεν θα επηρεαστούμε άμεσα αλλά οι πολίτες πρέπει να είναι σε εγρήγορση γιατί τα δικαιώματα με ένα νόμο κατοχυρώνονται αλλά και με ένα νόμο εύκολα μπορούμε να τα χάσουμε».
Επίσης, η κ.Τσιρίδου είπε ότι «στον κώδικα υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που η γυναίκα μπορεί να προχωρήσει σε άμβλωση λόγω της τροποποίησης που έχει γίνει το 2018. Νομίζω το οτι επέλεξε η βουλή το 2018 και τροποποίησε τον ποινικό κώδικα ήταν ξεκάθαρο».
Τι προνοεί η νομοθεσία στην Κύπρο
Συγκεκριμένα, η νομοθεσία που ισχύει στην Κύπρο αναφέρει ότι ο τερματισμός της εγκυμοσύνης είναι εφικτός όταν η εγκυμοσύνη τερματίζεται με τη συναίνεση της εγκύου και δεν έχουν συμπληρωθεί δώδεκα εβδομάδες εγκυμοσύνης, η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού, σεξουαλικής κακοποίησης ενήλικης ή ανήλικης. Νοείται ότι, σε περίπτωση που η έγκυος είναι ανήλικη την πιο πάνω δήλωση υπογράφει και ένας από τους γονείς ή αυτός που έχει την επιμέλεια του προσώπου της ανήλικης ( Άρθρο 167 και 169 του ποινικού κώδικα).
(ΠΗΓΗ: OMEGALIVE)