Με μεγάλη εκδήλωση υπό τον τίτλο «Κύπρος, Γη Ηρώων», η οποία περιλάμβανε θεατρικά δρώμενα και συναυλία με έργα του Νίκου Παπακλεοβούλου, ο Δήμος Πάφου τίμησε χτες βράδυ στο Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο την επέτειο για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και τα 61 χρόνια από την Ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο.
Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα των δύο επετείων και τόνισε την ανάγκη για ομοψυχία και ενότητα. Όταν εμφανίστηκε η διχόνοια, υπογράμμισε ο κ. Φαίδωνος, η Επανάσταση των Ελλήνων διέτρεξε σοβαρό κίνδυνο αποτυχίας, και χρειάστηκαν ακόμη μεγαλύτερες θυσίες, ακόμη περισσότερο αίμα για να έρθει η πολυπόθητη λύτρωση. Αλλά και η Κυπριακή Δημοκρατία που γεννήθηκε από τις συμφωνίες της Ζυρίχης και του Λονδίνου, πρόσθεσε, δεν έμελλε να έχει μια ομαλή πορεία. Σύντομα, εξωτερικές επιβουλές και εσωτερικές έριδες οδήγησαν το μαρτυρικό Νησί στον όλεθρο και στην καταστροφή. Είναι για αυτό, πρόσθεσε που στις σημερινές δύσκολες συνθήκες δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά τη συνέχιση του αγώνα, με τελικό προορισμό την ελευθερία, την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας. Με εφόδιά μας την Κυπριακή Δημοκρατία που με τόσο αίμα και θυσίες κατακτήσαμε και με απαραίτητη προϋπόθεση την ενότητα και την ομοψυχία, οφείλουμε να συνεχίσουμε το δύσκολο δρόμο για τη διεκδίκηση της εθνικής μας αξιοπρέπειας. Ο Δήμαρχος Πάφου αναφέρθηκε επίσης στην πρωτοβουλία του Δήμου να ανεγείρει Μνημείο στην Πλατεία Διονυσίου Σολωμού, στο κέντρο της πόλης, αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία, για να εκπέμψει προς τη σύγχρονη κοινωνία και ιδιαίτερα προς τη νεολαία, τα κατάλληλα μηνύματα.
Σε εισαγωγική του ομιλία ο Αναπληρωτής Καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Πέτρος Παπαπολυβίου ανέφερε ότι η επανάσταση του 1821, ο αγώνας για την εθνική απελευθέρωση ως αγώνας εναντίον της τυραννίας, ήταν αγώνας προοδευτικός, δημοκρατικός και ριζοσπαστικός, σημειώνοντας πως τα μηνύματά του παραμένουν διαχρονικά και πάντοτε επίκαιρα. Για την Κύπρο, πρόσθεσε, η σημασία της εξέγερσης των Ελλήνων είναι τεράστια, αφού η επανάσταση του 1821 δεν ήταν επανάσταση του γεωγραφικού διαμερίσματος που ξέρουμε ως Ελλάδα ή ελληνική χερσόνησος, ήταν επανάσταση όλων των Ελλήνων και επομένως των Κυπρίων. Χωρίς το 1821, σημείωσε, δεν θα είχε γεννηθεί το 1955, ο αγώνας της ΕΟΚΑ που αποτέλεσε την τελευταία επανάσταση της νεοελληνικής ιστορίας.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συναυλία από τον κύκλο τραγουδιών «ΗΡΩΕΣΣΑ ΚΥΠΡΟΣ, 204 ΠΝΟΕΣ», του Νίκου Παπακλεοβούλου, με ερμηνευτή και σκηνοθέτη τον Χρήστο Κάλλοου και τη συμμετοχή ηθοποιών και τραγουδιστών από Ελλάδα και Κύπρο.