Ένας Βρετανός πολυεκατομμυριούχος, ο Τζον Ράνκιν Κόνφορθ και ένας οδοκαθαριστής, ο Σάιμον Ντένιερ, είχαν γίνει φιλαράκια και τα έπιναν παρέα κάθε μέρα στην παμπ. Συναντήθηκαν για πρώτη φορά σε ένα πάρτι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1979 και από τότε έγιναν φίλοι.
Όταν ο Ντένιερ τα βρήκε σκούρα οικονομικά με το διαζύγιό του και την υποθήκη του σπιτιού του, το φιλαράκι του επί 32 χρόνια (τότε) προσφέρθηκε και τού έδωσε συνολικά 200.000 λίρες μεταξύ των ετών 2012-2014. Τώρα δεν είναι πια φιλαράκια, αφού ο πολυεκατομμυριούχος πήγε τον οδοκαθαριστή στα δικαστήρια – και κέρδισε- ισχυριζόμενος πως τα χρήματα ήταν δάνειο και πρέπει να του επιστραφούν όλα- και με τον νόμιμο τόκο!
Φιλαράκια στο ποτό, αντίδικοι στο δικαστήριο
Ο Τζον Ράνκιν Κόνφορθ, 62 ετών σήμερα, που εργαζόταν σε δικηγορικό γραφείο, ζούσε ήδη πολύ άνετα οικονομικά χάρις σε ένα σημαντικό οικογενειακό καταπίστευμα, προτού κληρονομήσει εκατομμύρια λίρες όταν πέθανε ο πλούσιος πατέρας του. Έχει ένα σπίτι αξίας 1,5 εκατομμυρίων λιρών στην περιοχή του Γκίλφορντ του Σάρρεϊ και περιουσία στη Νέα Ζηλανδία αξίας 600.000 λιρών.
Και οι δύο προέρχονταν από πλούσιο οικογενειακό υπόβαθρο, με τον Ντένιερ να είναι γιος του πρώην δημάρχου του Έλμπριτζ, ενώ ο πατέρας του Κόρνφορθ ήταν ένας πλούσιος άνθρωπος, που τον στήριξε γενναιόδωρα σε όλη του τη ζωή.
Όμως, η ζωή τα έφερε έτσι, που η οικονομική τους κατάσταση ήταν η μέρα με τη νύχτα μέχρι το 2012, με τον Κόρνφορθ να έχει κληρονομήσει εκατομμύρια λίρες σε μετρητά και μετοχές από τον πατέρα του, ενώ ο Ντένιερ καθάριζε δρόμους για τον τοπικό Δήμο και αντιμετώπιζε ένα «πολύ σκληρό» διαζύγιο από την τότε σύζυγό του Τρέισι. Εξακολουθούσαν όμως να είναι καλοί φίλοι και να τα λένε πίνοντας στην παμπ.
Όταν ο οδοκαθαριστής Ντένιερ τα βρήκε ακόμα πιο σκούρα οικονομικά το 2012 λόγω του σκληρού διαζυγίου του, ο πολυεκατομμυριούχος φίλος του τού έδωσε 76.300 λίρες για να καλύψει τα δικαστικά έξοδα και την αποζημίωση στη πρώην σύζυγο. Τα ζόρια για τον Ντένιερ συνεχίσθηκαν και ο καλός του φίλος τού έδωσε άλλες 125.000 λίρες το 2014 για να αποπληρώσει την υποθήκη του διαμερίσματός του και να μη μείνει στο δρόμο.
Δάνειο ή δώρο από τον πλούσιο στον φτωχό φίλο;
Αλλά ο πολυεκατομμυριούχος, όπως είπε στο Δικαστήριο, πίστευε ότι ο φίλος του, θα κληρονομούσε σύντομα μια περιουσία και θα μπορούσε να του επιστρέψει τα χρήματα, αφού έτσι είχαν συμφωνήσει, όπως ισχυρίζεται εκείνος. Όμως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως τα περίμενε και η υπόθεση κατέληξε στο δικαστήριο αφού ο Ντένιερ αρνήθηκε να επιστρέψει 125.000 λίρες, ισχυριζόμενος πως το ποσό για την αποπληρωμή της υποθήκης δόθηκαν ως «δώρο» από τον πλούσιο φίλο του.
Και οι δύο πρώην φίλοι αποδέχθηκαν ενώπιον του Δικαστηρίου ότι ο Κόνφορθ έδωσε στον Ντένιερ 26.300 λίρες για να καλύψει τα δικαστικά έξοδα του διαζυγίου του το 2012, άλλες 50.000 λίρες για να πληρώσει ένα ποσό διακανονισμού στην πρώην του το 2013 και 125.000 λίρες για να εξοφλήσει την υποθήκη στο διαμέρισμά του. στο χωριό Σάλφορντ του Σάρρεϊ το 2014.
Ο Ντένιερ αποδέχθηκε ότι τα χρήματα που του έδωσε ο φίλος του για να πληρώσει τους λογαριασμούς του διαζυγίου ήταν δάνειο και τα είχε επιστρέψει. Όμως ισχυρίζεται ότι ο φίλος του εξόφλησε την υποθήκη του ως «δώρο». Λέει επίσης ότι δεν είχαν συμφωνηθεί τόκοι πληρωτέοι για τα δάνεια- που αναγνωρίζει πως έγιναν-πριν από σχεδόν δέκα χρόνια. Ο Κόνφορθ ωστόσο, επιμένει ότι όλα τα χρήματα που έδωσε στον φίλο του ήταν δάνεια, που τώρα ζητά την αποπληρωμή τους με τόκο. Ακόμη και για τα δάνεια του διαζυγίου, που έχουν αποπληρωθεί, ζητά τόκο 1% πάνω από το βασικό επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας τα τελευταία δέκα χρόνια.
O Σάιμον Ντένιερ
«Δεν είναι θέμα χρημάτων, αλλά εμπιστοσύνης στον φίλο»
Καταθέτοντας ενώπιον του Δικαστηρίου, ο πολυεκατομμυιούχος Κόνφορθ είπε στον δικαστή ότι οι 200.000 λίρες δεν είναι «ένα τεράστιο ποσό» γι ‘αυτόν, αλλά ότι είχε «εμπιστευτεί» τον φίλο του πως θα του τα επέστρεφε και πως, για τον ίδιο λόγο δεν είχε ζητήσει καμία γραπτή απόδειξη για τη χορήγηση των δανείων.
Ο δικηγόρος του φίλου του απάντησε: «Για τον Ντένιερ, ο οποίος είναι οδοκαθαριστής, αυτό είναι ένα τεράστιο ποσό», συνεχίζοντας να ισχυρίζεται ότι ο Κόρνφορθ γνώριζε ότι ο φίλος του δεν θα μπορούσε ποτέ να τα επιστρέψει. «Ήταν σε δεινή οικονομική κατάσταση. Αυτό ήταν δώρο, διότι ήταν φίλος σου, έτσι δεν είναι;» ρώτησε με τον Κόνφορθ να το αρνείται.
Μετά από δύο ημέρες διαδικασίας ενώπιον του Δικαστηρίου, ο δικαστής αποφάσισε ότι οι 125.000 λίρες για την κάλυψη της υποθήκης ήταν επίσης δάνειο, όχι δώρο, και έτσι θα έπρεπε να αποπληρωθούν, παρά την παντελή απουσία οποιασδήποτε έγγραφης απόδειξης. Στην αιτιολόγηση της απόφασής του ο δικαστής είπε: «Κατά την κρίση μου είναι εντελώς απίθανο ότι ο ενάγων, παρόλο που εκείνη την εποχή ήταν πλούσιος άνθρωπος, να είχε δώσει 125.000 λίρες – ένα σημαντικό ποσό – ως δώρο σε έναν φίλο, ακόμη και έναν στενό φίλο. Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι αυτό ήταν ένα δώρο». Αναζητώντας μια «σολομώντεια» λύση, ο δικαστής απέρριψε το αίτημα των τόκων, για τα δάνεια που είχαν αποπληρωθεί.
Άγνωστο βέβαια είναι, όταν θα συναντιούνται οι δύο παλιοί και πρώην φίλοι στην παμπ, αν θα τσουγκρίζουν τα ποτήρια τους ή αν θα τα πετάνε ο ένας στον άλλον…
Πηγή: Πρώτο Θέμα/REPORTER