Στη Λατινική Αμερική, η Χιλή κατάφερε να εμβολιάζει τον πληθυσμό της με τη μεγαλύτερη ταχύτητα παγκοσμίως για το covid-19. Εντούτοις η κατάσταση σήμερα είναι πολύ ανησυχητική. Το ποσοστό θνητότητας είναι ψηλότερο από κάθε άλλη φορά. Αν και ο αριθμός των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας υπερτριπλασιάστηκε το 2020, δεν υπάρχει κρεβάτι διαθέσιμο. Το σύστημα υγείας της Χιλής είναι υπό κατάρρευση. Επιπλέον, οι νοσούντες είναι κατά πολύ νεώτεροι. Οι γιατροί βρίσκονται στο σημείο να αποφασίζουν, ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει, ενώ πολλοί ηλικιωμένοι πεθαίνουν στο σπίτι τους.
Τα πιο πάνω, είναι το αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Οι ειδικοί προειδοποιούσαν συνεχώς να μην αρθούν τόσο γρήγορα τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, με τη δικαιολογία και μόνο ότι η πλειοψηφία των επικίνδυνων ομάδων του πληθυσμού εμβολιάστηκε. Δυστυχώς δεν εισακούστηκαν και συνέβηκε αυτό που φοβόντουσαν. Οι πολιτικοί έστειλαν λάθος μηνύματα, με αποτέλεσμα να επιτραπούν τα ταξίδια και οι αεροπορικές εταιρίες να επιδίδονται σε εκστρατεία, με ειδικές προσφορές, για διακοπές στη διπλανή Βραζιλία. Ο κόσμος δυστυχώς ανταποκρίθηκε.
Το αποτέλεσμα είναι τραγικό. Η βραζιλιάνικη μετάλλαξη P1 του Covid-19 κτύπησε «αλύπητα» τους Χιλιανούς. Είναι σίγουρο ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη κυριαρχεί πλέον στη Χιλή. Είναι γνωστό ότι αποτελεί μια πιο επιθετική και επικίνδυνη παραλλαγή για νέους ανθρώπους. Μολύνει πιο εύκολα και πολύ γρήγορα.
Περίπου 40% του πληθυσμού είναι οι εμβολιασμένοι. Γεγονός όμως που δεν φαίνεται να βοηθά ιδιαίτερα. Η Χιλή χρησιμοποιεί το κινεζικό εμβόλιο Sinovac, το οποίο οι Χιλιανοί ειδικοί θεωρούν πολύ αποτελεσματικό, παρά τις εκφραζόμενες αμφισβητήσεις. Γνωρίζουν ακόμη ότι, παρά τους εμβολιασμούς, τόσο η μόλυνση όσο και η μετάδοση του ιού δεν μπορούν να αναχαιτιστούν αποτελεσματικά. Σε αντιδιαστολή αναφέρεται το παράδειγμα του Ισραήλ, που εμβολιάζει με Pfizer.
Παραδέχονται μεν ότι το Pfizer είναι πιο αποτελεσματικό έναντι των μολύνσεων με covid-19 αλλά τονίζουν την καλή αποτελεσματικότητα του Sinovac ενάντια στην ανάγκη νοσοκομειακής περίθαλψης. Θεωρείται επιπλέον καλύτερο έναντι της βραζιλιάνικης μετάλλαξης P1. Βασίζεται σε παλιά τεχνολογία με χρήση «νεκρού ιού» σε αντίθεση με τα εμβόλια νέας τεχνολογίας mRNA (Pfizer και Moderna) τα οποία πολλοί θεωρούν σαν αδύνατα έναντι νέων μεταλλάξεων. Όσον αφορά το Ισραήλ, παρουσιάζει μια καλή «ανοσία της αγέλης», η οποία όμως μπορεί να αλλάξει δραματικά από μέρα σε μέρα, με κίνδυνο ολικής ανατροπής της υφιστάμενης κατάστασης.
Ο εμβολιασμός βοηθά, αλλά από μόνος του δεν είναι η λύση. Ειδικά ενόσω παρουσιάζονται τόσα πολλά νέα κρούσματα καθημερινά, ένα γεγονός που οδηγεί σε ανάπτυξη νέων μεταλλάξεων. Όταν ο πληθυσμός εμβολιάζεται εν μέρει, συμβαίνει κάτι επικίνδυνο. Ο ιός ευρίσκεται σε «εξελικτική πίεση» που οδηγεί στη δημιουργία πιο ανθεκτικών μεταλλάξεων. Δεν γνωρίζουμε πως θα είναι οι επόμενες μεταλλάξεις και αν θα υπερνικούν τα σημερινά εμβόλια ή αν θα μολύνουν πιο σοβαρά τα παιδιά.
Εδώ και περίπου ένα μήνα, βρίσκεται η Χιλή εκ νέου σε καθεστώς λοκντάουν. Αυτό που διδάσκουν τα γεγονότα είναι ότι ο πλανήτης χρειάζεται μια περιφερειακή και τελικά παγκόσμια στρατηγική για να δαμάσει αυτή την πανδημία. Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται: «Δεν καθόμαστε όλοι στο ίδιο καράβι, αλλά βρισκόμαστε όλοι στον ίδιο ωκεανό»!
Αντώνης Τρακκίδης, Δημοτικός Σύμβουλος Γεροσκήπου, Κίνηση Σωτηρία της Πάφου.
(Πηγή: Μετάφραση από το Γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel».)