Συνολικά, ογδόντα ασθενοφόρα έχει στη διάθεσή του ο ΟΚΥπΥ σε ολόκληρη την επικράτεια της Κύπρου, με την επαρχία Λεμεσού να διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό, ενώ λόγω των αυξημένων αναγκών η Υπηρεσία ασθενοφόρων εισηγήθηκε την αγορά ειδικών οχημάτων με χαμηλότερο κόστος αγοράς, συντήρησης και διακίνησης για τη μεταφορά ασθενών με κινητικά προβλήματα.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Δαμιανό, ο οποίος κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση της βουλεύτριας του ΔΗΣΥ, Ρίτας Θεοδώρου Σούπερμαν, αναφορικά με τον αριθμό των ασθενοφόρων ανά επαρχία, ο ΟΚΥπΥ διαθέτει:
– 18 ασθενοφόρα στη Λευκωσία,
– 20 ασθενοφόρα στη Λεμεσό,
– 12 ασθενοφόρα στη Λάρνακα,
– 11 ασθενοφόρα στην Πάφο.
Λιγότερα ασθενοφόρα διαθέτει η Αμμόχωστος, με οκτώ οχήματα. Η Κυπερούντα και η Πόλη Χρυσοχούς διαθέτουν από τρία ασθενοφόρα, ενώ στον Κύκκο, την Ευρύχου και τον Πεδουλά υπάρχει από ένα ασθενοφόρο. Επιπλέον, ο σταθμός ασθενοφόρων στον Πύργο διαθέτει δύο οχήματα.
Όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, «η κατανομή των ασθενοφόρων ανά σταθμό και επαρχία σχετίζεται με τον πληθυσμό κάθε περιοχής και τις χιλιομετρικές αποστάσεις. Βάσει των διεθνών δεδομένων», πρόσθεσε ο κ. Δαμιανός, «θα πρέπει να διαθέτουν ένα ασθενοφόρο ανά βάρδια για κάθε 30.000 κατοίκους για ανταπόκριση στα επείγοντα περιστατικά. Παράλληλα, απαιτούνται επιπλέον ασθενοφόρα για τις ανάγκες βασικού επιπέδου, όπως τα προγραμματισμένα ραντεβού, οι μεταφορές ασθενών από και προς τα νοσηλευτήρια, και η ανταπόκριση σε απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις εντός οκτώ λεπτών».
Επιπρόσθετα, ο Υπουργός σημείωσε πως η Υπηρεσία Ασθενοφόρων βρίσκεται σε καλά επίπεδα, καθώς έχουν δημιουργηθεί συνολικά είκοσι έξι επιπρόσθετοι σταθμοί σε ολόκληρη την Κύπρο. Επίσης, διατηρούνται δύο σταθμοί ανταπόκρισης Έρευνας και Διάσωσης, ο ένας στη Βάση Ελικοπτέρων της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων στο αεροδρόμιο Λάρνακας και ο άλλος στη Βάση Ελικοπτέρων στο αεροδρόμιο Πάφου.
Όσον αφορά τα προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν, ο Υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι, «σε περιπτώσεις προβλημάτων στις προγραμματισμένες μεταφορές, όπου δεν υπάρχει ξεχωριστή στελέχωση, οι ανταποκρίσεις των ασθενοφόρων γίνονται συχνά μέσω υπερωριακής εργασίας, η οποία ξεπερνά τις 30.000 ανταποκρίσεις ετησίως».
Επιπλέον, ο ΟΚΥπΥ έχει προχωρήσει στην αγορά είκοσι νέων ασθενοφόρων για την κάλυψη των αναγκών της Διεύθυνσης Ασθενοφόρων, με την πλήρη παραλαβή τους να αναμένεται εντός του 2024. Παράλληλα, λόγω του αυξημένου αριθμού διακομιδών, η Διεύθυνση Ασθενοφόρων έχει εισηγηθεί την αγορά ειδικών οχημάτων με χαμηλότερο κόστος αγοράς, συντήρησης και διακίνησης για τη μεταφορά ασθενών με κινητικά προβλήματα.
Παράλληλα, ο Υπουργός ανέφερε ότι, σε περιπτώσεις βλαβών στα ασθενοφόρα, γίνεται μετακίνηση οχημάτων από επαρχία σε επαρχία μέχρι την επισκευή των οχημάτων.
(Reporter)