Ποιος να το περίμενε ότι θα πλημμυρίσει η Πάφος, ε; Αφού κινούμαστε με περιβαλλοντικό σχεδιασμό και όραμα προς την αλλαγή.
Οι βασικές αιτίες των πλημμυρών στα αστικά κέντρα ειναι:
– το εκτεταμένο σφράγισμα του εδάφους από τσιμέντο ή άλλα υλικά που δεν επιτρέπουν στο νερό να απορροφηθεί από τη γη. Άρα, ο όγκος νερού της βροχόπτωσης που αντιστοιχεί στην επιφάνεια που σφραγίστηκε μετατοπίζεται σε άλλες ελεύθερες επιφάνειες με δεδομένη, όμως, δυνατότητα απορρόφησης υγρασίας η οποία πολύ πιο σύντομα θα φτάσει σε κορεσμό. Αυτό λειτουργεί σωρευτικά για κάθε σφραγισμένη επιφάνεια του εδάφους, με τις πόλεις που έχουν αδυναμία στο τσιμέντο να αποτελούν την ιδανική συνθήκη δημιουργίας πλημμυρών.
– η μείωση του πρασίνου και της επιφάνειας των λεκανών των δέντρων, των οποίων το ριζικό σύστημα έχει τη δυνατότητα απορρόφησης και συγκράτησης μεγάλων όγκων νερού. Η απουσία τους, ή ακόμα χειρότερα η αποκοπή τους, πέραν της μείωσης της ικανότητας του εδάφους να απορροφά το νερό, επιταχύνει και τη διάβρωση του.
– η ανθρωπογενής αλλαγή του κλίματος, λόγω της οποίας τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως είναι οι καταιγίδες ή οι δυνατές βροχοπτώσεις που προκαλούν συνήθως τις πλημμύρες, εμφανίζονται πιο συχνά, πιο απρόβλεπτα και έχουν μεγαλύτερη ένταση και διάρκεια.
Πάντως, το να σωπαίνεις ή ακόμα και να επικροτείς τον Δήμο για το σφράγισμα του εδάφους για πάρκινγκ, το κόψιμο των δέντρων για δρόμους, το τσιμέντωμα πάρκων για ναούς, το φράξιμο ποταμών για μεζονέτες και την πλήρη αναισθησία ως προς τα θέματα που συνδέονται με την κλιματική κρίση, αλλά μετά να παραπονιέσαι για τις πλημμύρες, την ταλαιπωρία και τα λεφτά που θα σε χρεώσει το κράτος για αποζημιώσεις και αντιπλημμυρικά έργα, δεν το λες και ευφυΐα.
Ορέστης Μάτσας
Επαρχ. Γραμματέας Πάφου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών