Σε διαθεσιμότητα έθεσε η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Στέφη Δράκου τον Διοικητή της ΥΚΑΝ Μιχάλη Κατσουνωτό, μετά το σκάνδαλο διαφθοράς που είδε το φως της δημοσιότητας και τις καταγγελίες της Διευθύντριας των Κεντρικών Φυλακών που ακολούθησαν, ότι το εν λόγω στέλεχος της Αστυνομίας επικοινωνούσε με βαρυποινίτη που εκτίει ποινή φυλάκισης για εμπορία ναρκωτικών, από τον οποίο φαίνεται να ήθελε να εξασφαλίσει στοιχεία που θα έπλητταν τη Διεύθυνση, με στόχο την εξόντωση της.
Η υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας στο τέλος της περασμένης εβδομάδας και η επίσημη καταγγελία από τους δικηγόρους της Άννας Αριστοτέλους έγινε το πρωί της Δευτέρας, ενώ λίγες ώρες αργότερα ανακοινώθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα ο διορισμός του νομικού Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, ως ανεξάρτητου ανακριτή.
Οι Αρχές, ωστόσο, δεν έθεσαν τον αξιωματικό σε διαθεσιμότητα αμέσως, καθώς, όπως ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας η κ. Δράκου, του έδωσε χρόνο μέχρι την Τετάρτη, προκειμένου να συμβουλευθεί τους δικηγόρους του και να απαντήσει πριν τη λήψη της τελικής της απόφασης.
Παρά την υπερασπιστική γραμμή που παρουσίασε ο κ. Κατσουνωτός, φέροντας ένσταση στη διαθεσιμότητα του, η Στέφη Δράκου τον έθεσε σε διαθεσιμότητα, μέχρι να ολοκληρώσει την έρευνά του ο ποινικός ανακριτής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Ήξεραν για τα στοιχεία, φαίνεται να μην ήθελαν την καταγγελία της Αριστοτέλους»
Σε ανακοίνωση της η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως αναφέρει ότι, «ενεργώντας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και αφού έλαβε υπόψη την απάντηση του Ανώτερου Αξιωματικού της Αστυνομίας, τις οποίες απέστειλε γραπτώς, καθώς επίσης και όλα τα ενώπιον της στοιχεία και τις αρχές και κριτήρια που έχει διατυπώσει η νομολογία, αποφάσισε όπως τον θέσει σε διαθεσιμότητα μέχρι τις 20 Ιουλίου 2022, διάστημα που έχει τεθεί ως χρονικός ορίζοντας για ολοκλήρωση της ποινικής έρευνας από τον ανεξάρτητο ποινικό ανακριτή, με σκοπό την διασφάλιση της ακεραιότητας και της αποτελεσματικότητας της έρευνας».
Η όλη υπόθεση πλέον, έχει τεθεί ενώπιον του ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή, ο οποίος θα πρέπει να μελετήσει όλο το μαρτυρικό υλικό που θα κατατεθεί από την πλευρά της Διεύθυνσης και των νομικών της συμβούλων, ενώ θεωρείται δεδομένο πως στη συνέχεια θα κληθούν να καταθέσουν όλα τα άτομα τα οποία φέρονται να εμπλέκονται ή γίνεται αναφορά στο όνομα τους. Ανάμεσα σε αυτά, και άλλα μέλη της Αστυνομίας, όπως και κρατούμενοι αλλά και τρίτα πρόσωπα.
Ο Γενικός Εισαγγελέας έδωσε χρονοδιάγραμμα ενός μήνα στον Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, χωρίς να αποκλείεται να ζητήσει παράταση εάν χρειαστεί. Ο ανακριτής θα πρέπει να εξετάσει όλα τα στοιχεία και τις μαρτυρίες που θα κατατεθούν ενώπιον του και να διαπιστωθεί κατά πόσο προκύπτουν αδικήματα και σε βάρος ποιων, ενώ στη συνέχεια το πόρισμα θα διαβιβαστεί στα χέρια του Γιώργου Σαββίδη, ο οποίος έχει και τον τελευταίο λόγο.
Υπενθυμίζεται πως από τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, ο αξιωματικός φέρεται να μιλούσε σε συχνή βάση με τον βαρυποινίτη, όπου αντάλλαζαν πληροφορίες, να ζητούσε στοιχεία που θα έπλητταν τη Διεύθυνση και φαίνεται να βιαζόταν γιατί όπως έγραψε, υπάρχει φημολογία πως θα μετακινείτο σε άλλη θέση η Διευθύντρια, ενώ γίνεται αναφορά σε χρηματισμό, κλείσιμο υπόθεσης και παρέμβαση στο Συμβούλιο Αποφυλακίσεως.