Αξιολογούμε και βλέπουμε είναι η θέση του Υπουργού Οικονομικών σε ότι αφορά τα μέτρα στήριξης της οικονομίας από την ακρίβεια. Ταυτόχρονα επεξεργάζονται πολλά σενάρια ανάλογα με τις εξελίξεις σύμφωνα με τον Υπουργό ο οποίος επανέλαβε εκ νέου ότι η Κύπρος απολαμβάνει από τις χαμηλότερες τιμές καυσίμων σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη.
Σε ότι αφορά τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό ο Μάκης Κεραυνός ανέφερε ότι η Κύπρος είναι στην θέση 9 από τις 27 για το επίπεδο του κατώτατου μισθού.
Ερωτηθείς για στήριξη των επιχειρήσεων ο Μάκης Κεραυνός αναφέρθηκε στην φορολογική μεταρρύθμιση αλλά και στο μέτρο συγχώνευσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς στον εμπολουτισμό του οικονομικού μοντέλου έτσι ώστε να δημιουργούνται παραγωγικές μονάδες στην Κύπρο σε συνεργασία με εταιρείες στο εξωτερικό για να αυξηθούν οι νέες θέσεις εργασίας αλλά και οι εξαγωγές.
“Στόχος είναι να υπάρξει ένα απλοποιημένο φορολογικό σύστημα με μια δικαιότερη κατανομή του πλούτου”, σημείωσε ο Υπουργός.
Σχετικά με τα φορολογικά και το αφορολόγητο εισόδημα ο κ. Κεραυνός είπε ότι είναι παράδοξο από την στιγμή που γίνεται μια προσπάθεια αναβάθμισης του φορολογικού συστήματος.
Αναφερόμενος στην πρόταση ΔΗΣΥ για το αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα μέχρι €60,000 είπε ότι υπάρχουν κάποια νομικά και άλλα προβλήματα και ως εκ τούτου δεν είναι εύκολο να υιοθετηθεί.
“Εάν εφαρμοστεί αυτό το μέτρο μιλούμε για απώλεια από τον Φόρο εισοδήματος ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ.”
Η εφαρμογή του νέου φορολογικού συστήματος αναμένεται να γίνει μετά τον Οκτώβριο του 2024 με τα αντισταθμιστικά μέτρα να συζητούνται ακόμη. Είναι όλα υπό εξέταση σημείωσε ο Υπουργός τονίζοντας ότι σύντομα θα πάει σχετική πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο.
“Δεν υπάρχει τελική κατάληξη στα αντισταθμιστικά μέτρα. Αυτό που θέλω να διαβεβαιώσω είναι ότι οποιαδήποτε χρέωση προκύψει μέσα από αυτά τα τέλη θα επιστραφούν όλα πίσω στα νοικοκυριά μέσω των αντισταθμιστικών μέτρων.”
Σχετικά με τα εισοδήματα που λαμβάνουν ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι και την ΑΤΑ ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι ένα θέμα είναι το κρατικό μισθολόγιο για το οποίο παρουσιάζεται μια στρέβλωση κατά την οποία μειώνεται ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων εν αυξάνεται το μισθολόγιο.
“Για αυτό έχουμε αναθέσει την μελέτη στο ΔΝΤ για να δούμε πως μπορούμε να εξορθολογήσουμε. Αναμένουμε το επόμενο διάστημα τα πρώτα αποτελέσματα.”
Όσο αφορά την ΑΤΑ ο Υπουργός είπε ότι πρόκειται για ένα θεσμό ο οποίος προσφέρει και συμφέρει τους εργαζομένους διότι αντικαθιστά το εισόδημα που χάνει από τον πληθωρισμό. Θα πρέπει όμως είπε, να υπάρξει και εδώ ένας εξορθολογισμός.
Για τις πολλαπλές συντάξεις και τα εφάπαξ ποσά ο κ. Κεραυνός είπε ότι από το 1980 υπάρχει μια νομοθεσία για το θέμα και ακολούθως το 2016 ακολούθησε άλλη νομοθεσία, προτάσεις νόμου κτλ.
“Εδώ και 43 χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα και συνεχώς βρίσκουμε εμπόδια νομικά και συνταγματικά. Αυτή η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να σταματήσει αυτό τον θεσμό των πολλαπλών συντάξεων γιατί αναγνωρίζουμε ότι προκαλεί την κοινωνία.”
Σύμφωνα με την πρόταση που ετοίμασε το Υπουργείο Οικονομικών για τις πολλαπλές συντάξεις, αυτές σταματούν από τώρα και στο εξής και κάθε φορά που κάποιος υπηρετεί όταν τελειώσει η θητεία του με βάση μια συγκεκριμένη φόρμουλα θα λαμβάνει ένα εφάπαξ ποσό και τελείωσε. Επίσης σημείωσε ο Υπουργός, το συντάξιμο θα είναι στα 65 χρόνια και όχι στα 60 που λαμβάνεται σήμερα.
“Αν υπάρξουν 3-4 άνθρωποι που θα τύχει να υπηρετήσουν σε δυο αξιώματα μετά από κάθε αξίωμα θα παίρνουν ένα φιλοδώρημα και δεν θα παίρνουν εφόρου ζωής συντάξεις που στο τέλος θα είναι εκατομμυρίων.”
Καταλήγοντας ο Υπουργός Οικονομικών ότι για το θέμα λέγονται πολλά ωστόσο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Συγκεκριμένα όπως είπε, υπάρχει μόλις ένα άτομο το οποίο με κάποιο τρόπο έχει αποποιηθεί κάτι απαντώντας στα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι αξιωματούχοι ζήτησαν να λαμβάνουν τις συντάξεις τους και να παραχωρούνται για καλό σκοπό.
(Alfanews)