Το ζήτημα των ψευδών εγγραφών στους εκλογικούς καταλόγους, που παρατηρήθηκε σε έκταση το προηγούμενο διάστημα, ενόψει των διπλών εκλογών, εξετάζει η Επιτροπή Εσωτερικών σήμερα, σε έκτακτη συνεδρία της. Πρόκειται για αυταπάγγελτη εξέταση, υπό τον τίτλο «Οι εγγραφές στον εκλογικό κατάλογο και το ενδεχόμενο παρατυπιών», κατόπιν εισήγησης των βουλευτών του ΔΗΚΟ Χρύση Παντελίδη και Πανίκου Λεωνίδου και του ΑΚΕΛ Άριστου Δαμιανού και Μαρίνας Νικολάου.
Υπενθυμίζεται ότι οι Επαρχιακές Διοικήσεις κλήθηκαν το προηγούμενο διάστημα να κάνουν τους ντετέκτιβ, καθώς υποβλήθηκαν 3567 ενστάσεις σε ό,τι αφορά αιτήματα για αλλαγή διεύθυνσης ψηφοφόρων και μετακίνηση σε άλλο Δήμο ή Κοινότητα. Κατόπιν των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν, έγιναν δεκτές οι 1461, ενώ πέραν της μη έγκρισης των σχετικών αιτημάτων, τα πρόσωπα αυτά βρίσκονται και στο μικροσκόπιο, καθώς ενδέχεται να έχουν διαπράξει ποινικά αδικήματα, κάτι που θα εξεταστεί στα επόμενα στάδια από την Αστυνομία και τη Νομική Υπηρεσία. Τα πρόσωπα αυτά, μεταξύ άλλων, είχαν δηλώσει ως διεύθυνση δημόσιους χώρους, καφετέριες, ακόμη και σπίτια υποψηφίων, ενώ κάποιοι από αυτούς δεν ήταν καν σε θέση να αναφέρουν τη διεύθυνσή τους, όταν ρωτήθηκαν κατά τη διαδικασία ελέγχου.
Στη Λευκωσία εγκρίθηκαν 272 ενστάσεις (49%), στη Λεμεσό 872 (56%), στην Αμμόχωστο 48 (47%), στη Λάρνακα 12 (10%) και στην Πάφο 257 (21%). Στην επαρχία Κερύνειας είχαν υποβληθεί τρεις ενστάσεις για τον κατεχόμενο Κορμακίτη, οι οποίες απορρίφθηκαν. Οι 1,461 ψηφοφόροι των οποίων οι μετακινήσεις δεν έγιναν αποδεχτές θα ψηφίσουν εκεί που ψήφιζαν προηγουμένως στις 9 Ιουνίου.
Ερωτηθείς εάν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτές οι ψευδείς εγγραφές πιθανόν να κατευθύνθηκαν από συγκεκριμένα κόμματα ή υποψήφιους, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, Ελίκκος Ηλία, ο οποίος αναμένεται να παρευρεθεί και στη συνεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών, ανέφερε πως «έχουμε ενδείξεις ότι πιθανόν να έγινε» αλλά παρέπεμψε στις έρευνες που θα ακολουθήσουν.
Αυτό που η Βουλή θέλει σε πρώτη φάση είναι να ενημερωθεί λεπτομερώς από το Υπουργείο Εσωτερικών για την έκταση του φαινομένου και για την πιθανότητα να υπήρξαν και άλλες ψευδείς αιτήσεις, που δεν εντοπίστηκαν στη διαδικασία των ενστάσεων. Ο εκ των εισηγητών της συζήτησης, Χρύσης Παντελίδης, εξήγησε στον REPORTER πως θα πρέπει να εξεταστεί αν θα μπορούσε το κράτος να αλλάξει τη διαδικασία ελέγχου, ώστε να μην μπορεί ο οποιοσδήποτε να το ξεγελά, ενδεχομένως με την χρήση της τεχνολογίας και την ψηφιοποίηση. «Δεν μπορεί κάποιος να δηλώνει διεύθυνση μια καφετέρια και να πρέπει κάποιος άλλος να κάνει ένσταση. Εκεί που πάσχει το σύστημα είναι ότι αν δεν το αντιληφθεί κανένας και δεν το καταγγείλει, το κράτος ξεγελάστηκε». Ουσιαστικά, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ προτείνει να εξευρεθούν τρόποι ώστε το κράτος να εντοπίζει αυτές τις παρατυπίες χωρίς να εξαρτάται από καταγγελίες τρίτων.
Στο παρόν στάδιο η πρόθεση της Βουλής είναι η ενημέρωση και η συζήτηση, ώστε να διαφανεί κατά πόσον χρειάζονται τροποποιήσεις στη νομοθεσία. Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί πως γίνονται σκέψεις για καλύτερη νομοθετική ρύθμιση από το Υπουργείο Εσωτερικών. Όπως έκανε γνωστό ο κ. Ηλία, δόθηκαν οδηγίες από τον Υπουργό, Κωνσταντίνο Ιωάννου, ώστε να μελετηθούν οι αλλαγές που ενδεχομένως να απαιτούνται. Στις σκέψεις που υπάρχουν είναι η εισαγωγή πρόνοιας ώστε για να μεταφέρει κάποιος τα εκλογικά του δικαιώματα να πρέπει να αποδεικνύει ότι διαμένει στη συγκεκριμένη διεύθυνση για ένα χρόνο πριν από τις εκλογές, καθώς και η ανάπτυξη αποτελεσματικών εργαλείων ελέγχου από το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής.
Ρυθμίσεις για τους ΕΟΑ
Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο της ίδιας συνεδρίας της Επιτροπής Εσωτερικών, θα πραγματοποιηθεί και συζήτηση επί της αρχής για τον περί Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (Τροποποιητικός)(Αρ. 2) Νόμο του 2024, με στόχο τη ρύθμιση ζητημάτων που αφορούν στην υλοποίηση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η ρύθμιση τεχνικών ζητημάτων για την πιο εύρυθμη λειτουργία του νόμου, περιλαμβανομένων θεμάτων που αφορούν τη σύνθεση του Συμβουλίου, το προσωπικό και την έγκριση του προϋπολογισμού, όπως επίσης και τις κύριες αρμοδιότητες του Οργανισμού.
Επιπλέον, οι διατάξεις του βασικού νόμου εναρμονίζονται με τις διατάξεις του περί της Ενιαίας Διαχείρισης Υδάτων Νόμου, καθώς και του περί της Ποιότητας του Νερού Ανθρώπινης Κατανάλωσης Νόμου. Ακόμη, προστίθενται ή/και διασαφηνίζονται μεταβατικές διατάξεις, προκειμένου να διευκολυνθεί η ομαλή μετάβαση από το υφιστάμενο, στο νέο πλαίσιο λειτουργίας όπως καθορίζει ο βασικός νόμος.
(REPORTER)