Παρακολουθώ καθημερινά με απόγνωση αναλύσεις των ημετέρων αναλυτών για τα της Ρωσίας και εσχάτως της Κίνας και αναγνωρίζω την πνευματική φτώχεια που μας τυρρανά σε συνδυασμό με μία απόλυτη δογματική ναρκισσιστική αντίληψη της πραγματικότητας.
Κρίνουμε πάντοτε εξ ιδίων τα αλλότρια χρησιμοποιώντας δυτικά εργαλεία για να αναλύσουμε την Ανατολή. Ακόμη και οι λέξεις, οι έννοιες και οι ιδέες που χρησιμοποιούμε είναι σφυρηλατημένες μέσα μας μέσα από μία πολύ συγκεκριμένη αντίληψη της πραγματικότητας. Είναι σαν να προσπαθούμε με ένα υπολογιστή BBC Micro – ελάχιστοι θα θυμούνται τα σβυστηρένια του πλήκτρα – να τρέξουμε μία σύγχρονη εφαρμογή.
Αντί να αναγνωρίσουμε την ανικανότητα μας να αγγίξουμε καν τον τρόπο σκέψης και αντίληψης Λαών με τους οποίους δεν έχουμε καμία απολύτως ουσιαστική επαφή, προβάλλουμε πάνω στην Ιστορία τις ιδεοληψίες μας, την ίδια στιγμή που στο δικό μας περιβάλλον, κυριολεκτικά δίπλα μας παίζουμε ουσιαστικά πελλόν.
Η ίδια προβληματική υπάρχει στη σχέση μας με κάθε άλλη πνευματική οδό που δεν είναι Μοναδικά Ορθή. Το Δόγμα καθορίζει την προσωπική, πνευματική και πολιτική μας πορεία και τυφλοί πορευόμαστε στους εκάστοτε γκρεμούς. Γι αυτό και έχουμε πάντα “Δίκαιο” και γι αυτό και πάντα είμαστε στην “σωστή πλευρά της ιστορίας”, αδικημένοι και καταφρονεμένοι, και τραγικά δεδομένοι.
Ο μέσος Κινέζος απόφοιτος Λυκείου γνωρίζει και χρησιμοποιεί στην καθημερινότητα του μεταξύ 3000-4000 ιδεογραμμάτων τα οποία και αλλάζουν νόημα αναλόγως της θέσης στην οποία βρίσκονται δίπλα σε ένα άλλο ιδεόγραμμα ή μία λέξη και πρόταση. Προσποιούμαστε όμως ότι καταλαβαίνουμε πώς σκέφτεται. Απλά προσπαθήστε να συλλάβετε τα μεγέθη.
Όσοι είχαν την τύχη ή την ατυχία να παίξουν Go μπορούν να αντιληφθούν ότι το “λογισμικό επεξεργασίας” μας έχει διαφορά από την Γη ως τον Ουρανό. Το ίδιο και όσοι έχουν ασχοληθεί με οποιοδήποτε από τα κλασσικά συγγράμματα της Κινεζικής Φιλοσοφίας. Ή την οποιαδήποτε εσωτερική πολεμική τέχνη και την Κινεζική Ιατρική.
Χρησιμοποιώντας λοιπόν την επίκτητη μας Μικρότητα προσπαθούμε να κατανοήσουμε μεγέθη ακατανότητα κρατών που εκπαιδεύουν τους διπλωμάτες τους να μιλούν την γλώσσα στην χώρα αποστολής τους καλύτερα από τους γηγενείς.
Δεν φταίμε όμως εμείς. Έτσι μάθαμε από τους “καλύτερους”.
Από αυτούς που απαιτούν να μάθουμε εμείς την γλώσσα τους για να επικοινωνούμε με το Ιμπέριουμ που εκπροσωπούν. Θα πορευόμαστε έτσι μισότυφλοι εις τον Αιώνα των Αιώνων ώσπου να στραβωθούμε τελείως.
Απόγνωση από γνώση…
Σόλων Αντάρτης
Εκπαιδευτικός