Μύθο χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του συνδέσμου ιδιοκτητών γης Ακάμα Σάββας Χατζημηνά, τις αναφορές ότι κρύβονται μεγάλα συμφέροντα πίσω το αίτημα για τουριστικές αναπτύξεις στην περιοχή.
Σε συνέντευξή του στη StockWatch, υποστηρίζει ότι εάν επιτραπούν κάποιες τουριστικές αναπτύξεις στην περιοχή της Χερσονήσου Ακάμα, θα δώσουν μικρή οικονομική ανάσα στις κοινότητες, θέσεις εργασίας και θα αυξήσουν την επισκεψιμότητα στην περιοχή. Αυτό, όπως σημειώνει, δεν σημαίνει ότι πίσω από το αίτημα κρύβονται μεγάλα συμφέροντα.
Παράλληλα, απαντώντας σε επικρίσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης, ανταπέδωσε πυρά λέγοντας ότι πίσω από τη στάση τους κρύβονται πολιτικές σκοπιμότητες.
Η αποζημίωση που αναμένουν οι ιδιοκτήτες
Ο σύνδεσμος, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο κ. Χατζημηνά, αναμένει την απόφαση της κυβέρνησης για τον τρόπο αποζημίωσης των επηρεαζόμενων ιδιοκτητών της περιοχής Ακάμα, στη βάση της αξία των τεμαχίων του 1989, συν τόκο και τιμάριθμο, ή με μεταφορά του συντελεστή δόμησης που είχαν τα τεμάχια τους το 1989.
Ο κ. Χατζημηνά, υπεραμύνθηκε των αιτημάτων των ιδιοκτητών γης στον Ακάμα υποδεικνύοντας ότι με βάση το άρθρο 23 του Συντάγματος, από τη στιγμή που η κυβέρνηση μειώνει την αξία ιδιοκτησίας του πολίτη οφείλει να την αποζημιώσει στην αξία που ισχύει όταν γίνεται η διοικητική πράξη και να πληρώσει τόκο και τιμάριθμο.
Σημειώνει ότι οι ιδιοκτήτες έχουν ήδη έχουν πάρει νομικές γνωματεύσεις οι οποίες έχουν διαβιβαστεί στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κυβέρνηση και βρίσκονται επί του παρόντος σε αναμονή για την εξαγγελία του Τοπικού Σχεδίου.
Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη υπό τη δέσμευση ότι θα επαναφέρει στο νέο Τοπικό Σχέδιο τους συντελεστές δόμησης που προϋπήρχαν, απέσυρε την απόφαση της κυβέρνησης Χριστόφια για αποζημίωση των επηρεαζόμενων ιδιόκτητων, λόγω υπερβολικού κόστους.
Στη συνέντευξη του στη StockWatch, απορρίπτει αναφορές για τσιμεντοποίηση του Ακάμα, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει ποτέ η όποια ολιστική λύση για το διαχρονικό πρόβλημα Ακάμα και εφαρμογή του Διαχειριστικού Σχεδίου, χωρίς την δίκαιη επίλυση του ιδιοκτησιακού.
Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι πριν το 1989 υπήρχαν συντελεστές δόμησης της τάξης του 57% σε παραλιακά ιδιωτικά τεμάχια και στην περιοχή Λάρας και στον Ασπρόκρεμμο, όπως και συντελεστής δόμησης 8% και 10% στα ιδιωτικά τεμάχια στο Δάσος Ακάμα και σε όλη την γεωργική έκταση των κοινοτήτων Ακάμα.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζημηνά, το νέο Τοπικό Σχέδιο Ακάμα, εισηγείται την επέκταση συγκεκριμένων οικιστικών ζωνών με στόχο την τουριστική ανάπτυξη και ανέγερση ξενοδοχείων. Την ίδια στιγμή, ο σύνδεσμος, όπως είπε, εισηγείται ήπια αειφόρο ανάπτυξη στο πλαίσιο του Τοπικού Σχεδίου, η οποία έχει σχεδιαστεί και προταθεί από μελετητές που πλήρωσε το Κράτος.
( Της Ηρώς Ευθυμίου- Stockwatch )