Το πιστοποιητικό διάκρισης του δικτύου «Παραλιών χωρίς πλαστικά», εξασφάλισε και επίσημα την Πέμπτη η παραλία ΣΟΔΑΠ του Δήμου Πάφου, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του έργου «Keep Our Sand and Sea Plastic Free, Destination Zero Plastic in Cyprus», του TUI Care Foundation και του Κυπριακού Συνδέσμου Αειφόρου Τουρισμού (CSTI).
Το σήμα διάκρισης «Παραλιών χωρίς πλαστικά» παρέλαβε ο Αντιδήμαρχος Πάφου, Χρίστος Μακαρίου, εκφράζοντας την ικανοποίησή του και ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία του εγχειρήματος.
Την πρωτοβουλία χαιρέτισε η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Αντωνία Θεοδοσίου, που παρέστη στην εκδήλωση.
Σε χαιρετισμό της η Επίτροπος Περιβάλλοντος ανέφερε πως η Πάφος έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα, υλοποιώντας ποικίλα έργα και δράσεις που συμβάλλουν στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την ανάδειξη του αρχαιολογικού, του ιστορικού και του σύγχρονού της πολιτισμού, και στηρίζοντας περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες όπως είναι η και η σημερινή. Σήμερα είμαστε εδώ, είπε, «για να αποτελέσουμε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος».
Στην «παραλία χωρίς πλαστικά» o Κυπριακός Σύνδεσμος Αειφόρου Τουρισμού προχώρησε στην τοποθέτηση ψύκτη για κρύο και δωρεάν νερό και ο Δήμος Πάφος αναλαμβάνει τη συντήρηση και την τροφοδότησή του με πόσιμο νερό, στοχεύοντας στην ενθάρρυνση των επισκεπτών να αποφεύγουν την περιττή χρήση των πλαστικών, είπε η κ. Θεοδοσίου. «Οι επισκέπτες καλούνται να έχουν δικά τους δοχεία νερού, μπουκάλια, θέρμους καθώς και επαναχρησιμοποιούμενα δοχεία για άλλα ροφήματα που θα προμηθεύονται από τις παραλιακές επιχειρήσεις και γι’ αυτό είναι απαραίτητη και η συνεργασία όλων σε αυτό το εγχείρημα», σημείωσε.
«Το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος θεωρεί αυτή την πρωτοβουλία ως έναυσμα για την σφαιρικότερη αειφόρο διαχείριση των παραλιών και του θαλάσσιού μας περιβάλλοντος. Στόχος μας είναι να εξευρεθούν καλές πρακτικές για την πλήρη αποφυγή χρήσης πλαστικών στις παραλίες», ανέφερε η Επίτροπος, επισημαίνοντας ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με συνέργειες μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων κάθε παραλιακής περιοχής, όπως είναι οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, οι ιδιοκτήτες εστιατορίων, καφετεριών και ξενοδοχείων.
Η Μεσόγειος Θάλασσα αντιμετωπίζει, συνέχισε, ένα από τα υψηλότερα επίπεδα ρύπανσης από πλαστικά στον κόσμο. Ανέφερε ακόμη «ότι, σύμφωνα με στοιχεία του 2020, το απόθεμα πλαστικού που συσσωρεύεται στη Μεσόγειο Θάλασσα είναι περίπου 1,2 εκατομμύρια τόνοι. Πρόσθεσε επίσης πως η θαλάσσια ρύπανση οφείλεται σε σοβαρές ανθρωπογενείς πιέσεις, στις οποίες συμβάλλουν η γεωργία, οι παράκτιες δραστηριότητες, η μη ορθή ή/και αναποτελεσματική διαχείριση στερεών απορριμμάτων, η ναυτιλία και η πολύ ισχυρή τουριστική βιομηχανία.
Ο τουρισμός αναφέρεται, όπως είπε η κ. Θεοδοσίου, ως ο μεγαλύτερος παράγοντας επιδείνωσης του όγκου απορριμμάτων στις παραλίες των μεσογειακών νησιών. Επιστήμονες σημειώνουν είπε, ότι λόγω των θαλάσσιων αυτών σκουπιδιών η βιοποικιλότητα της Μεσογείου είναι «σίγουρα υπό απειλή», επηρεάζοντας τουλάχιστον 134 είδη. Με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας σήμερα, ανέφερε επίσης η Επίτροπος Περιβάλλοντος, οι θαλάσσιες χελώνες είναι απειλούμενο είδος, κυρίως λόγω της ρύπανσης από πλαστικά.
«Πάνω από το 80% των απορριμμάτων που συλλέγονται από τις κυπριακές ακτές είναι πλαστικά», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι τυχαίο ότι στις τουριστικές παραλίες εντοπίζονται έως και πέντε φορές περισσότερα σκουπίδια με τα αποτσίγαρα να αποτελούν την πλειονότητα των πλαστικών απορριμμάτων (42,5%).
Η Επίτροπος Περιβάλλοντος σημείωσε πως αισθάνεται ιδιαίτερη ευθύνη και αφοσίωση στην προστασία και την αειφόρο ανάπτυξη τόσο της πόλης και της επαρχίας, όπως, άλλωστε, και όλων των περιοχών της Κύπρου.
Σε χαιρετισμό του, ο Αντιδήμαρχος Πάφου και υποψήφιος εκ νέου για την Αντιδημαρχία, Χρίστος Μακαρίου, ανέφερε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση της πόλης συλλαμβάνει τα μηνύματα των καιρών που ολοένα και πιο επιτακτικά θέλουν την ποιότητα ζωής να συνδέεται στενά με το καθαρό και υγιεινό περιβάλλον, σημαντικό στοιχείο του οποίου είναι οι ακτές και η θάλασσα. Σημείωσε επίσης πως η σημερινή τελετή αποτελεί το επιστέγασμα μιας συστηματικής προσπάθειας του Δήμου Πάφου να προσφέρει στους δημότες του καθαρές παραλίες για καλύτερη ποιότητα ζωής.
Με τη σειρά του, ο εκτελεστικός διευθυντής του TUI Care Foundation, Alexander Panczuk μίλησε για τον στόχο της πρωτοβουλίας «Keep Our Sand and Sea Plastic Free, Destination Zero Plastic in Cyprus» να φέρει σε επαφή τους τουρίστες, τις τουριστικές επιχειρήσεις και τους κατοίκους, να υλοποιήσουν δράσεις για μείωση της κατανάλωσης του πλαστικού μιας χρήσης στις παράκτιες περιοχές, ώστε να καταλήγει λιγότερο πλαστικό στη θάλασσα, μειώνοντας έτσι την πλαστική ρύπανση.
Μερικές από τις διευκολύνσεις που τοποθετήθηκαν στην παραλία είναι η τοποθέτηση ψύκτη νερού που προσφέρει δωρεάν παγωμένο και φιλτραρισμένο νερό, σημείο καπνιστών, ενημερωτικές πινακίδες, καθώς και ένα έργο τέχνης φτιαγμένο από πλαστικά απορρίμματα που φτιάχτηκε από μαθητές του International School of Pafos σε εκστρατεία καθαρισμού που είχαν πραγματοποιήσει πριν από λίγους μήνες στην παραλία.
Την πρωτοβουλία στηρίζουν το Υφυπουργείο Τουρισμού, ο Δήμος Πάφου, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Πάφου, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Ξενοδόχων, το International School of Pafos, και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Γραφείου Επιτρόπου Περιβάλλοντος.
KYPE – Kική Περικλέους