«Ου γαρ έρχεται μόνο» έλεγαν οι Αρχαίοι και μαζί με όλα όσα «συνοδεύουν» το γήρας είναι και οι πόνοι, τα αρθριτικά, όπως τα λέει ο κόσμος, και τα οποία, αν και δεν είναι επικίνδυνα χαλάνε την ποιότητα της ζωής μας και την καθημερινότητά μας. Πώς θα ανακουφιστούμε;
Ο κόσμος τα ονομάζει αρθριτικά και οι γιατροί ονομάζουν τις παθήσεις αυτές οστεοαρθρίτιδες. Πρόκειται για χρόνιες παθήσεις των αρθρώσεων, όπου ο αρθρικός χόνδρος, ο ιστός δηλαδή που επικαλύπτει την άρθρωση ώστε να μην υπάρχει τριβή με το οστό στη διαδικασία της κίνησης, αρχίζει και φθείρεται με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τα γνωστά οστεόφυτα, τα λεγόμενα και άλατα. Γι’ αυτό άλλωστε και οι οστεοαρθρίτιδες είναι πολύ συχνά αποτέλεσμα της φυσικής φθοράς και εμφανίζονται σε μέσες ή μεγαλύτερες ηλικίες. Συνήθως, προσβάλλουν μία ή δύο αρθρώσεις, όπως τα χέρια, τα γόνατα, τους γοφούς, τους ώμους, ή και τη σπονδυλική στήλη (οστεοαρθρίτιδα της σπονδυλική στήλης) και εξελίσσονται με εξάρσεις και υφέσεις. Οι παθήσεις αυτές είναι καλοήθεις και προκαλούν πόνο, δυσκαμψία, διόγκωση και παραμόρφωση της άρθρωσης και αδυναμία κινητικότητας.
Σε τι οφείλονται τα αρθριτικά;
Αν νοιώθετε πόνο στις αρθρώσεις σας, ο οποίος κατ’ επέκταση σας προκαλεί και δυσκολία στην κίνηση, τότε αυτό που σας συμβαίνει ονομάζεται αρθραλγία. Ο πόνος αυτός στις αρθρώσεις προκύπτει καταρχάς μετά από καταπόνηση, αλλά αρκετά συχνά μπορεί να σας ταλαιπωρεί και όταν βρίσκεστε σε κατάσταση ηρεμίας, όταν δεν κάνετε τίποτα δηλαδή.
Για τους πόνους αυτούς στις αρθρώσεις, τους πόνους των αρθριτικών δηλαδή, μπορεί να ευθύνονται:
·Νοσήματα φθοράς. Πρόκειται για παθήσεις που ταλαιπωρούν ανθρώπους μεγάλης ηλικίας, στους οποίους οι αρθρώσεις εκφυλίζονται καθώς περνάει ο χρόνος. Σ’ αυτήν την περίπτωση, εκτός από τον πόνο και τη δυσκολία στην κίνηση, υπάρχει και ορατή παραμόρφωση των αρθρώσεων. Μάλιστα, τα αρθριτικά στην Τρίτη Ηλικία, ταλαιπωρούν περισσότερο γυναίκες και ο πόνος εντοπίζεται πιο συχνά στο ισχίο, στο γόνατο και στη σπονδυλική στήλη, καθώς και στην κεντρική άρθρωση του αντίχειρα, όπως και στην κεντρική άρθρωση του μεγάλου δακτύλου του ποδιού.
·Κάποια κάκωση που συνέβη στο παρελθόν και που προκάλεσε καταστροφή μέρους της άρθρωσης. Σ’ αυτήν την περίπτωση, μπορεί να αρχίσετε να πονάτε ξαφνικά και έπειτα από μεγάλο διάστημα μετά τον τραυματισμό.
·Ρευματικά νοσήματα, τα οποία μεταξύ άλλων, προκαλούν πόνους και δυσλειτουργία των αρθρώσεων.
Ασκηθείτε και αδυνατίστε
Γενικά, από τα αρθριτικά θα ανακουφιστείτε αν χάσετε βάρος, χρησιμοποιείτε μπαστούνι ώστε να μην ρίχνετε πολύ βάρος στην άρθρωση που πάσχει, αποφεύγετε την κούραση, την ορθοστασία και τις κινήσεις που καταπονούν τις αρθρώσεις (π.χ. βαθιά καθίσματα, τροχάδην, ανεβοκατέβασμα σκάλας, γονάτισμα κλπ.) και αν δεν μένετε καθιστοί πολλές ώρες. Ανάλογα με τη φύση του προβλήματος, θα βοηθούσε ίσως να κάνετε φυσικοθεραπεία, ειδικές ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης ή να κολυμπάτε.
Το ευεργετικό κολύμπι
Αν υποφέρετε από αρθρίτιδες, το μπάνιο είναι πολύ ευεργετικό, γιατί δεν καταπονούνται οι αρθρώσεις, όπως στα άλλα είδη άσκησης. Παράλληλα, το κολύμπι βοηθά και στο να μειωθεί ο πόνος, καθώς ελαττώνεται η δυσκαμψία των αρθρώσεων, που προκαλεί σε μεγάλο βαθμό τον πόνο και έτσι διακόπτεται ο κύκλος πόνου-δυσκαμψίας.
Προσοχή: Αποφύγετε το μπάνιο στην πολύ κρύα θάλασσα, γιατί το κρύο μπορεί να επιδεινώσει τους πόνους στις αρθρώσεις, κυρίως όταν υπάρχει μια αρθρίτιδα στις περιφερικές αρθρώσεις (π.χ. στο γόνατο).
Τι φάρμακα να πάρω;
Στην αντιμετώπιση των ενοχλημάτων βοηθούν απλά αναλγητικά ή σε βαρύτερες περιπτώσεις συνδυασμός με αντιφλεγμονώδη αγωγή, ή και ενδαρθρικές εγχύσεις φαρμάκων (π.χ. κορτιζόνη, υαλουρονικό οξύ). Όταν όμως, η αρθρίτιδα προχωρήσει, τότε τα φάρμακα δεν επαρκούν και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με κάποια χειρουργική επέμβαση, σύμφωνα με τη συμβουλή του θεράποντα γιατρού.
Επιστημονική επιμέλεια: Λάμπρος Παπούλιας, ιατρός Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης