Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν κάνετε ρινοπλαστική
Η μύτη αντιπροσωπεύει αναμφισβήτητα το πιο κρίσιμο αισθητικό στοιχείο του προσώπου μας, καθώς βρίσκεται στο κέντρο του, με αποτέλεσμα ακόμη και μικρές αλλαγές στο σχήμα, το μέγεθος ή την κλίση της, να επηρεάζουν σημαντικά την εμφάνισή μας. Αυτό εξηγεί γιατί περίπου 500.000 άνθρωποι επιλέγουν κάθε χρόνο να υποβληθούν σε ρινοπλαστική, επιδιώκοντας να βελτιώσουν τον τρόπο που φαίνεται η μύτη τους και συνεπώς τη γενικότερη εικόνα τους.
Τι είδους επέμβαση είναι η ρινοπλαστική;
Η ρινοπλαστική είναι η επέμβαση κατά την οποία ο πλαστικός χειρουργός βελτιώνει το σχήμα, το μέγεθος και τη συμμετρία της μύτης ενός ατόμου, προσαρμόζοντάς την σε καλύτερη αναλογία με το υπόλοιπο πρόσωπο. Όταν αυτή η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται από έμπειρο πλαστικό χειρουργό, μπορεί να οδηγήσει σε ένα πραγματικά άψογο αποτέλεσμα, δημιουργώντας μια μύτη που εναρμονίζεται απόλυτα με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου και δείχνει πολύ πιο φυσική.
Ποιες αλλαγές μπορεί να προκαλέσει η ρινοπλαστική στη μύτη μου;
Οι στόχοι της ρινοπλαστικής είναι ποικίλοι. Μέσω της αναδιαμόρφωσης των δομών της μύτης, συμπεριλαμβανομένων οστών, χόνδρων και δέρματος, ο γιατρός μπορεί να πετύχει ένα ή περισσότερα από τα εξής αποτελέσματα:
Ευθυγράμμιση μιας ιδιαίτερα καμπυλωτής μύτης.
Απαλοιφή και αναδιαμόρφωση της ράχης της μύτης, ειδικά όταν υπάρχει καμπούρα ή υψομετρική ανωμαλία.
Μείωση του μήκους της μύτης.
Βελτίωση του μεγέθους του ακρορινίου (κορυφή της μύτης), ειδικά όταν αυτό είναι υπερβολικά μεγάλο και στρογγυλεμένο.
Γενική μείωση του μεγέθους της μύτης όταν αυτή είναι αναλογικά μεγάλη για το πρόσωπο.
Συρρίκνωση του πλάτους της μύτης, ειδικά όταν αυτή είναι υπερβολικά φαρδιά.
Επαναφορά συμμετρίας και αρμονίας στη μύτη μετά από τραυματισμό.
Διόρθωση προβλημάτων αναπνοής με λειτουργική ρινοπλαστική, που αντιμετωπίζει. στρεβλώσεις ή καμπυλώσεις στο ρινικό διάφραγμα, μειώνει τις κάτω ρινικές κόγχες και επαναφέρει την λειτουργία της ρινικής βαλβίδας.
Πώς βελτιώνεται η αναπνοή μέσω της χειρουργικής επέμβασης;
Συνήθως, η διόρθωση της αναπνοής επιτυγχάνεται με τον ευθειασμό της σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος, είτε με είτε χωρίς τη μείωση του μεγέθους των κάτω ρινικών κογχών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπου υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την αναπνοή ή προκαλούν απώλεια όσφρησης/γεύσης, όπως οι ρινικοί πολύποδες, αυτοί αντιμετωπίζονται στο ίδιο χειρουργείο.
Τι συμβαίνει όταν ο υποψήφιος για ρινοπλαστική αντιμετωπίζει επεισόδια υπνικής άπνοιας;
Σε περιπτώσεις ασθενών με επεισόδια υπνικής άπνοιας, η επίλυση ανατομικών προβλημάτων της μύτης ενδέχεται να απαιτεί συνδυασμό με αμυγδαλεκτομή και/ή φαρυγγο-υπερωιοπλαστική, εάν το πρόβλημα σχετίζεται με τη μορφολογία του φάρυγγα. Η συνύπαρξη αυτών των επεμβάσεων μπορεί να προσφέρει μια ολοκληρωμένη λύση, αποφεύγοντας την ανάγκη για περαιτέρω χειρουργική επέμβαση σε δεύτερο στάδιο. Έτσι, οι ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργική αντιμετώπιση βρίσκουν μια μόνιμη λύση, αποκαθιστώντας τη σωστή λειτουργία της μύτης τους και βελτιώνοντας την ποιότητα του ύπνου και της καθημερινής τους ζωής.
Πώς επιτυγχάνεται η βελτίωση της λειτουργικότητας της μύτης;
Όσον αφορά τη βελτίωση της λειτουργικότητας της μύτης, η ρινοπλαστική στοχεύει στη διόρθωση της σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος, συνοδευόμενη ή μη από μείωση του μεγέθους των κάτω ρινικών κογχών, ανάλογα με την αρχική εκτίμηση. Σε περιπτώσεις που υπάρχουν επιπλέον ρινικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα υπερτροφία αδενοειδών εκβλαστήσεων, η αντιμετώπισή τους μπορεί να εκτελεστεί στο ίδιο χειρουργείο από ΩΡΛ.
Ρινοπλαστική και ταυτόχρονη αισθητική παρέμβαση: Πώς συνδυάζονται;
Συνήθως, κατά τη διάρκεια της χειρουργικής διόρθωσης της σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος και άλλων προβλημάτων της μύτης, πολλοί ασθενείς εκφράζουν την επιθυμία για ταυτόχρονη βελτίωση της εξωτερικής εμφάνισης της μύτης τους. Αυτή η αισθητική επέμβαση πραγματοποιείται από έναν εξειδικευμένο Πλαστικό Χειρουργό, με στόχο να δημιουργηθεί μια μύτη που, πέραν της ομορφιάς σύμφωνα με τα σύγχρονα πρότυπα, διατηρεί τη φυσικότητα. Η μύτη πρέπει να είναι αρμονική με τις υπόλοιπες αναλογίες του προσώπου και φυσικά φροντίζουμε να βελτιωθεί η αναπνοή.
Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία και περίοδος για την επέμβαση;
Η επέμβαση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση της ανάπτυξης, περίπου στα 17 έτη για τα κορίτσια και στα 18 για τα αγόρια. Από αυτήν την ηλικία και έπειτα, η κατάλληλη περίοδος για την επέμβαση εξαρτάται από την αίσθηση σιγουριάς του ενδιαφερομένου να βελτιώσει την εμφάνισή του και την εύρεση εξειδικευμένου γιατρού που εμπνέει εμπιστοσύνη. Δεν υπάρχει ανώτατο όριο ηλικίας για την επέμβαση, εφόσον η γενική κατάσταση του ασθενούς το επιτρέπει. Η εποχή του χρόνου κατά την οποία γίνεται η επέμβαση δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα και επιλέγεται από τον ασθενή.
Ποια τεχνική είναι κατάλληλη, ανοιχτή ή κλειστή ρινοπλαστική;
Και οι δύο τεχνικές, ανοιχτή και κλειστή ρινοπλαστική, έχουν τις ενδείξεις τους. Ο χειρουργός πρέπει να είναι ειδικευμένος και στις δύο και να επιλέγει ανάλογα με την κάθε περίπτωση, ώστε να προσφέρει το βέλτιστο αποτέλεσμα στον ασθενή.
Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των δύο μεθόδων;
Στην ανοιχτή ρινοπλαστική, οι τομές εκτελούνται εντός της μύτης, κοντά στα εξωτερικά τμήματα των ρουθουνιών και στη στυλίδα, η οποία αποτελεί το κάθετο τμήμα μεταξύ των δύο ρουθουνιών. Η τομή στη στυλίδα είναι εξωτερική, επιτρέποντας στο χειρουργό να έχει άμεση ορατότητα σχεδόν σε ολόκληρο το σκελετό της μύτης μέσω αυτών των τομών. Οι χειρισμοί διόρθωσης είναι επίσης ευκολότεροι. Κατά την ολοκλήρωση της ρινοπλαστικής, γίνονται συρραφές στις τομές, με τα εσωτερικά σημεία να μην είναι ορατά με την πάροδο του χρόνου, ενώ η τομή στη στυλίδα επουλώνεται συνήθως εξαιρετικά καλά.
Στην κλειστή ρινοπλαστική, συνήθως χρησιμοποιούνται περισσότερες τομές από ό,τι στην ανοιχτή, όλες όμως τοποθετούνται εντός της μύτης. Με αυτές τις τομές, ο χειρουργός διορθώνει το σκελετό της μύτης. Η κλειστή ρινοπλαστική απαιτεί εμπειρία από τον Πλαστικό Χειρουργό διότι κάποιοι χειρουργικοί χειρισμοί εκτελούνται με την ψηλάφηση. Εχει πλεονέκτημα την πιο ταχεία βελτίωση του ακρορρινίου.
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για μια ασφαλή επέμβαση ρινοπλαστικής;
Η πρώτη και πιο σημαντική ερώτηση από τον γιατρό αφορά στα κίνητρα που σας οδήγησαν να επιλέξετε τη ρινοπλαστική. Επιπλέον, ερευνάται το τι επιθυμείτε να επιτύχετε με την επέμβαση. Η ειλικρίνεια ανάμεσα στον ασθενή και τον γιατρό είναι καθοριστική για την εξασφάλιση εξατομικευμένων αποτελεσμάτων. Φωτογραφίες περιστατικών πριν και μετά τη χειρουργική επέμβαση ενισχύουν τη συζήτηση και δημιουργούν εμπιστοσύνη μεταξύ του ασθενούς και του γιατρού.
Καταγραφή ιατρικού ιστορικού πριν τη ρινοπλαστική είναι απαραίτητη και περιλαμβάνει πληροφορίες για διαταραχές ρινικής αναπνοής, λοιμώξεις παραρρινίων και αυτιών, προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις ή τραυματισμούς στην περιοχή της μύτης, καθώς και πληροφορίες για καρδιολογικά ή αναπνευστικά προβλήματα και φαρμακευτική αγωγή.
Ο γιατρός θα δώσει οδηγίες για προετοιμασία πριν το χειρουργείο, συμπεριλαμβανομένης της αποφυγής συμπληρωμάτων διατροφής και φαρμάκων που περιέχουν ασπιρίνη, καθώς και της αποφυγής αλκοολούχων ποτών την παραμονή της επέμβασης. Οι ιατρικές εξετάσεις περιλαμβάνουν κλινική εξέταση, ενδοσκόπηση, ψηλάφηση της μύτης και απεικονιστικό έλεγχο αναγκαίο για το χειρουργικό πλάνο.
Πότε μπορεί κανείς να επιστρέψει στην εργασία του και πότε βλέπει το τελικό αποτέλεσμα;
Ο εξωτερικός νάρθηκας αφαιρείται μετά από 7-10 ημέρες. Κατά συνέπεια, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του χωρίς εμφανή σημάδια χειρουργικής επέμβασης, είτε νωρίτερα αν δεν τον ενοχλεί να εργαστεί με το νάρθηκα. Το αποτέλεσμα είναι ορατό αμέσως μετά την αφαίρεση του νάρθηκα, με το οίδημα να υποχωρεί ταχύτερα τις πρώτες ημέρες και πιο σταδιακά μετά τους πρώτους μήνες, καθώς η μύτη αποκτά λεπτότερο προφίλ.
Τι πρέπει να κάνει ο ασθενής μετά την επέμβαση ρινοπλαστικής;
Μετά τη ρινοπλαστική, για να μειώσετε τις πιθανότητες πρηξίματος και αιμορραγίας, καθώς και το χρονικό διάστημα ανάρρωσης, πρέπει να τηρήσετε τις παρακάτω οδηγίες για τις επόμενες δύο εβδομάδες:
Εφαρμόστε πάγο στο πρόσωπο για περίπου 1 έως 2 εικοσιτετράωρα. Αυτό θα συμβάλει στην περιορισμό των εκχυμώσεων και του πρηξίματος γύρω από τη μύτη. Ακόμη και όταν εμφανίζονται (σε ασθενείς με ιστορικό προδιάθεσης), αυτά είναι προσωρινά και θα έχουν εξαφανιστεί πριν την αφαίρεση του νάρθηκα.
Τις πρώτες ημέρες μετά το χειρουργείο, κοιμηθείτε με το κεφάλι ψηλότερα (30-40°) από το υπόλοιπο σώμα για να μειωθεί η πιθανότητα αιμορραγίας και οίδημα στην περιοχή των οφθαλμών.
Αποφύγετε οποιαδήποτε δραστηριότητα που μπορεί να φέρει το νάρθηκα της μύτης σε επαφή με νερό, όπως λούσιμο ή μπάνιο σε ντουζιέρα. Η αφαίρεση του νάρθηκα πρέπει να πραγματοποιηθεί μόνο από εξειδικευμένο γιατρό.
Αποφύγετε να φυσήξετε τη μύτη σας τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση. Αν χρειάζεται να φταρνιστείτε, προσπαθήστε να έχετε το στόμα ανοικτό για να αποφευχθεί πίεση στη μύτη και πιθανή αιμορραγία.
Περιορίστε την έντονη σωματική δραστηριότητα και έντονες εκφράσεις του προσώπου.
Προτιμήστε τρόφιμα που δεν απαιτούν έντονο μάσημα.
Βουρτσίστε απαλά τα δόντια σας για να περιορίσετε την κίνηση του άνω χείλους.
Καταναλώστε μόνο τα φάρμακα που σας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός, αποφεύγοντας ιδιαίτερα φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές, όπως η ασπιρίνη, που μπορεί να οδηγήσει σε μετεγχειρητική αιμορραγία.
ο Γεώργιος Παπαγεωργίου
Γράφει:
Γράφει ο Γεωργιος Παπαγεωργιου
Διευθυντής Πλαστικός Χειρουργός στο Metropolitan Hospital