Τρία βήματα για την προστασία του Ακάμα, εισηγείται το ΕΤΕΚ, αναφέροντας ότι πρέπει να διασφαλιστεί άμεσα το μέλλον του.
Οι λύσεις που προτείνονται, αφορούν την εμπλοκή εμπειρογνωμόνων, την αξιολόγηση και αναθεώρηση του σχεδιασμού, καθώς επίσης την ετοιμασία ειδικών προδιαγραφών και απαιτήσεων.
Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ, Κωνσταντίνος Κωνσταντή τονίζει ότι η απόδοση ευθυνών για τις εξελίξεις πρέπει να γίνει χωρίς συγκαλύψεις και ευθυνοφοβία.
Επισημαίνει ωστόσο, ότι δεν πρέπει να απομακρυνόμαστε από την ουσία, της προστασίας του Ακάμα, της αποκατάστασής του και του ελέγχου επόμενων βημάτων.
Το πιο σκοτεινό σενάριο για τον Ακάμα
Ο κ. Κωνσταντή αναφέρει ότι «με σοκ και θλίψη παρακολουθούμε τις εξελίξεις στον Ακάμα τις τελευταίες εβδομάδες και φοβόμαστε ειλικρινά για το μέλλον του».
«Ένα δημόσιο αγαθό, μοναδικό και πολύτιμο για την Κύπρο, το οποίο όχι μόνο αποτύχαμε να προστατεύσουμε, αλλά βλάψαμε προσπαθώντας να το διαφυλάξουμε», προσθέτει.
«Πρόθεση ή αμέλεια, ανικανότητα ή προχειρότητα, αδιαφορία ή απουσία επιστημονικότητας και τεχνογνωσίας, ή ακόμα και συνδυασμός όλων αυτών, οδήγησαν στο πιο σκοτεινό σενάριο για τον Ακάμα», τονίζει.
«Κι ενώ η απόδοση ευθυνών είναι σημαντική και πρέπει να γίνει, χωρίς συγκαλύψεις κι ευθυνοφοβία, η έμφαση στην επόμενη μέρα για τον Ακάμα είναι εξίσου σημαντική και ιδιαίτερα επείγουσα», υποδεικνύει.
Κι αυτό, συνεχίζει, διότι, η μονοδιάστατη έμφαση στη συζήτηση περί ευθύνης, μπορεί να μας απομακρύνει από την ουσία του θέματος που είναι να προστατεύσουμε τον Ακάμα και να διασφαλίσουμε, αφενός πως θα αντιστραφεί η βλάβη που έχει προκληθεί, και αφετέρου πως οποιοδήποτε επόμενο βήμα γίνει, θα ελεγχθεί ευλαβικά, ώστε να μην γίνει κανένα άλλο αντίστοιχο ατόπημα.
Λύση με εμπειρογνώμονες, αναθεώρηση, προδιαγραφές
Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντή, πρώτον, θα πρέπει να οριστεί άμεσα μια ομάδα από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες που θα πάνε επιτόπου, θα εξετάσουν τις μελέτες και τους περιβαλλοντικούς όρους, και θα προτείνουν, με ταχύ τρόπο, λύσεις για κάθε θέμα που υπάρχει, περιλαμβανομένων και περιπτώσεων όπου θα πρέπει να γίνει αποκατάσταση και να επανέλθει το τοπίο στην πρότερή του κατάσταση. Η ίδια ομάδα θα πρέπει να παρακολουθεί στενά την υλοποίηση των όποιων παρεμβάσεων θα ακολουθήσουν.
Δεύτερον, σημειώνει, θα πρέπει να αξιολογηθεί εκ νέου ο συνολικός σχεδιασμός και να αναθεωρηθεί για να συνάδει με τους όρους της περιβαλλοντικής αρχής, να επανεξεταστεί η χρήση του δρόμου στο πλαίσιο της βιώσιμης κινητικότητας και με την ίδια στόχευση να επαναξιολογηθούν τα υπόλοιπα έργα υποδομής που έχουν προγραμματιστεί. «Σε κάθε περίπτωση, δεν θα πρέπει να προχωρήσει κάτι εάν δεν βεβαιωθούμε ότι έχουμε τα εργαλεία και τη διαχειριστική ικανότητα να προστατεύσουμε το περιβάλλον και το τοπίο, στην πράξη. Η διερεύνηση των λαθών και παραλείψεων που μας οδήγησαν στις θλιβερές εικόνες στον Ακάμα πρέπει να αποτελέσουν οδηγό της αξιολόγησης», σημειώνει.
Τρίτον, αναφέρει, θα πρέπει να ετοιμαστούν πρότυπες ειδικές προδιαγραφές και απαιτήσεις για έργα ή εργασίες σε τέτοιες περιοχές «και θα πρέπει να προβληματιστούμε και για την ικανότητα ή δυνατότητα αναθετουσών αρχών να διαχειριστούν τέτοια έργα, χωρίς πρόσθετες ασφαλιστικές δικλείδες ή εξωτερική τεχνογνωσία».
«Με δεδομένα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής, τη μακρά διάρκεια για να καταλήξουμε εδώ και την καχυποψία και δυσπιστία που προηγήθηκε, θα έπρεπε τα έργα βελτίωσης του οδικού δικτύου στον Ακάμα να ήταν φωτεινό παράδειγμα επαγγελματισμού, προσοχής στην λεπτομέρεια και περιβαλλοντικής ευαισθησίας από όλους, αλλά κυρίως από τον θεματοφύλακα, το κράτος. Αντί αυτού, συμπεριφερθήκαμε στα έργα ωσάν να ήταν τυπικά έργα βελτίωσης οδικού δικτύου στην ύπαιθρο, αντί επεμβάσεις στην καρδιά του περιβαλλοντικού μας διαμαντιού», σημειώνει.
«Τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου μας έχουν ανησυχήσει και μας έχουν αφήσει με πολλά ερωτηματικά. Θα αναμέναμε πιο άμεσες και αποφασιστικές ενέργειες που να διασφαλίζουν πέραν κάθε αμφιβολίας το μέλλον του Ακάμα με βάση μια τεχνοκρατική και τεκμηριωμένη προσέγγιση. Για αυτό το σκοπό θέτουμε το ΕΤΕΚ στη διάθεση της Πολιτείας για τα επόμενα βήματα, τα οποία πρέπει να είναι άμεσα και να μη δημιουργήσουν κενά για αποδοχή ή κάλυψη της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί», καταλήγει.
Γ.Χ.