Τώρα που πέρασε και η φαρσοκωμωδία του ανασχηματισμού, αξίζει να επιστρέψουμε στα ουσιώδη. Εκείνα τα εξωφρενικά προνόμια τα οποία συνεχίζει το κράτος να προσφέρει σε υπουργούς και βουλευτές. Λες και πρόκειται για βασιλείς και πρίγκιπες παρωχημένων εποχών. Τότε που ο λαός από άγνοια, από έλλειψη παιδείας ή από φόβο αντίκριζε τους διάφορους εστεμμένους σαν μικρούς θεούς. Επαναφέρουμε, λοιπόν, τις προκλητικές περιπτώσεις των πολλαπλών συντάξεων και της σύνταξης της οποίας απολαμβάνουν υπουργοί και βουλευτές από τα 60 τους!
Αν και για την κατάργηση αυτών των προκλήσεων αξίζει να ασχολούμαστε διαρκώς, το θέμα δεν το επαναφέρει μόνο γι’ αυτό η στήλη. Πάνε δύο μήνες από τότε που ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης ετοίμασε ο ίδιος πρόταση την οποία κατέθεσε στην κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών. Βλέπετε, αφού μετά τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα της στήλης, ουδείς, πέραν του Αβέρωφ Νεοφύτου, συγκινήθηκε να υποβάλει μια απλή πρόταση νόμου με την οποία να αίρεται ο κορυφαίος παραλογισμός ο οποίος διέπει τις δύο περιπτώσεις, ανέλαβε πρωτοβουλία ο ίδιος.
Στη συγκεκριμένη λεπτομερέστατη πρόταση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, υπήρχαν δύο χρονοδιαγράμματα για ψήφιση των προτάσεων, με συγκεκριμένο σκεπτικό έκαστο. Το πρώτο έχει ήδη παρέλθει και δεν κινήθηκε ούτε φύλλο στη Βουλή. Το δεύτερο χρονοδιάγραμμα είναι η 1η Μαρτίου και σχετίζεται με την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της κυβέρνησης. Ως εκ τούτου, βοηθά πολύ ώστε να υπάρχουν ολοκληρωμένοι υπολογισμοί για τη σύνταξη των υπουργών στη βάση της πρότασης Οδυσσέα.
Υπενθυμίζουμε καταρχάς τι προέβλεπε σε γενικές γραμμές η πρόταση του Γενικού Ελεγκτή: (α) Η σύνταξη που θα κερδηθεί από τους υπουργούς, υφυπουργούς, βουλευτές και δημάρχους από την 1.1.2024 και μετέπειτα, θα καταβάλλεται στο 65ο έτος της ηλικίας τους. (β) Οποιοσδήποτε αφυπηρετεί από δημόσιο αξίωμα ή θέση μετά την 1.1.2024 και αναλαμβάνει άλλο δημόσιο αξίωμα στην Κύπρο ή σε θεσμό της ΕΕ, η καταβολή της σύνταξης του που θα έχει κερδηθεί μετά την 1.1.2024 θα αναστέλλεται. (γ) Εισάγεται ανώτατο όριο σύνταξης σε περίπτωση υπηρεσίας σε περισσότερα του ενός αξιώματος στη Δημοκρατία, ώστε η σύνταξη αθροιστικά από όλα τα αξιώματα που θα κερδίζεται μετά την 1.1.2024 να μην υπερβαίνει τα 2/3 των υψηλότερων απολαβών.
Μάλιστα, η πρόταση του Οδυσσέα λαμβάνει υπόψη και τα όποια συνταγματικά προβλήματα, όπως αυτά έχουν διαγνωσθεί τα προηγούμενα χρόνια. Ως εκ τούτου, δεν προβλέπει αναδρομική ισχύ των νόμων (αν ψηφιστούν). Αυτό σημαίνει ότι οι νυν αξιωματούχοι δεν θα απολέσουν τα –προκλητικά- ωφελήματα τους. Θα ισχύουν από το 2024 και μετά. Συνεπώς, οι νυν υπουργοί, θα επωφεληθούν το 1/5 της σύνταξής τους στη βάση των 60 χρόνων και τα 4/5 στη βάση των 65. Όσοι υπουργοποιηθούν μελλοντικά θα συνταξιοδοτούνται στα 65.
Σήμερα, λοιπόν, πετάμε το γάντι. Στον υπουργό Εργασίας Γιάννη Παναγιώτου, να στείλει τροποποιητικό νομοσχέδιο στη Βουλή, ώστε να διορθωθεί επιτέλους η προκλητική στρέβλωση. Τον ακούσαμε, πλειστάκις, να επικαλείται την ίδια σικέ και παραπλανητική πρόταση του υπουργείου Οικονομικών περί δήθεν ολιστικής μελέτης.
Μην υποτιμάτε τη νοημοσύνη του κόσμου κύριε Παναγιώτου! Διότι και ένα αμαθές παιδάριον δύναται να αντιληφθεί ότι το σύνθετο και όντως πολύπλοκο θέμα των πολλαπλών συντάξεων απαιτεί μελέτη. Το συγκεκριμένο, όμως, της συνταξιοδότησης σας στα 60 απαιτεί μόνο μια ψηφοφορία στη Βουλή. Είναι και ντροπή διότι την ώρα που προσπαθείτε να βρείτε λύση στο πρόβλημα του 12% στην πρόωρη σύνταξη, εσείς προσωπικά θα συνταξιοδοτηθείτε στα 60! Χωρίς κανένα πέναλτι βεβαίως!
Πετάμε το γάντι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Τολμάτε κύριε Νίκο Χριστοδουλίδη, να πιέσετε τα κόμματα της συγκυβέρνησης και το φίλα προσκείμενο κόμμα της «υπεύθυνης αντιπολίτευσης» να ψηφίσουν τις αλλαγές; Αφού επικαλείστε το νέο, ορίστε πρώτης τάξεως ευκαιρία να το αποδείξετε εμπράκτως. Αυτό θα είναι όντως, μια καινοτόμος απόφαση. Βεβαίως, αμαρτία μου εξομολογημένη, δεν είμαι αισιόδοξος. Όταν εσείς προσωπικά λαμβάνετε σύνταξη από τα 45 σας και δεν μπήκατε καν στον κόπο να την αναστείλετε, τουλάχιστον, όσο είστε Πρόεδρος αυτού του κράτους…
Πετάμε το γάντι στην Πρόεδρο της Βουλής, που επίσης θέλει να εμφανίζεται ότι εκπροσωπεί το σύγχρονο πνεύμα στην πολιτική ζωή του τόπου. Τολμάτε κυρία Αννίτα Δημητρίου, ως πρόεδρος της Βουλής, να πιέσετε για τάχιστη ψήφιση;
Πετάμε το γάντι και στην κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών και την πρόεδρο της. Τολμάτε κυρία Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, ως πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών, να πάρετε τους «νόμους του Οδυσσέα» στην Ολομέλεια;
Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα κύριοι πολιτευτές! Όλα έτοιμα στα πόδια σας. Δεν έχετε καμία δικαιολογία πλέον. Η κοινωνία σας παρακολουθεί!
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ