Αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα εκδώσει την απόφασή της στο αίτημα του ιατροδικαστή Πανίκου Σταυριανού για το κατά πόσον θα του δοθεί άδεια να ζητήσει ακύρωση του πορίσματος της θανατικής ανάκρισης με το οποίο διαπιστώθηκε ότι ο θάνατος του Θανάση Νικολάου οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια.
Σχετικό αίτημα είχε υποβάλει ο δρ. Σταυριανός μέσω της δικηγόρου του Ανδριάνας Κλαΐδη στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο στις 24 Ιουνίου αποφάσισε λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, να το παραπέμψει για εξέταση από την Ολομέλεια του Ανωτάτου.
Επειδή το ζήτημα είναι άκρως επείγον και καίριο, το Ανώτατο αναμένεται ότι θα εκδώσει την απόφασή του, κατά πόσον θα δώσει ή όχι άδεια στον ιατροδικαστή να ζητήσει ακύρωση του πορίσματος της θανατικής ανακρίτριας, εντός της επόμενης εβδομάδας. Ο ιατροδικαστής διατείνεται ότι δεν είχε κληθεί για ν’ ακουστεί στη θανατική ανάκριση, ούτε και άλλοι ιατροδικαστές που υποστηρίζουν το ίδιο εύρημα μαζί του, ότι δηλαδή ο θάνατος του Θανάση οφείλεται σε εκούσια πτώση από ύψος.
Όπως είχε αποφασίσει ο Δικαστής Άγγελος Δαυίδ «στη βάση όσων τέθηκαν από την πλευρά του αιτητή, η πορεία διερεύνησης του θανάτου του Αθανάσιου Νικολάου, φαίνεται να έλαβε μια ασυνήθιστη εξέλιξη και τροπή. Πρωτοφανή, θα τολμούσα να πω, με δεδομένο ότι ο θάνατος του τελευταίου, πέραν από κατ’ επανάληψη αστυνομικές και στρατιωτικές έρευνες, οδήγησε σε τρεις διαδοχικές θανατικές ανακρίσεις.
Στο διάστημα δε των περίπου 20 ετών που πέρασαν από τον θάνατο του ως άνω προσώπου, μέχρι την έκδοση του πορίσματος της τελευταίας θανατικής ανακρίτριας, στις 10/5/2024, μεσολάβησαν, πέραν από την εκταφή της σορού για σκοπούς σχετικών εξετάσεων, ικανός αριθμός δικαστικών διαβημάτων και διαδικασιών, περιλαμβανομένης και προσφυγής εκ μέρους της οικογένειας του θανούντος σε βάρος της Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 10 (ΕΔΑΔ), διορισμοί αριθμού ιδιωτών ποινικών ανακριτών, σε διαφορετικούς χρόνους, οι οποίοι προέβαιναν σε σχετικές έρευνες εκδίδοντας σχετικά πορίσματα, ως επίσης εκθέσεις και γνωμοδοτήσεις διαφόρων εμπειρογνωμόνων όπως ιατροδικαστών, εγκληματολόγων, παθολογοανατόμων, τραυματολόγων κ.λπ.».
«Το ζήτημα του θανάτου του Αθανάσιου Νικολάου», προσθέτει το Δικαστήριο «και οι εξελίξεις σε σχέση με τις θανατικές ανακρίσεις που τον αφορούσαν, όπως βέβαια και επιμέρους πτυχές και προεκτάσεις της περίπτωσης, ως πιο πάνω αδρομερώς έχουν παρατεθεί, απασχόλησαν, επί σειρά ετών, ολόκληρη την κοινωνία των πολιτών και ή μεγάλο μέρος της. Το ζήτημα, ειδικότερα τα τελευταία χρόνια, μετά την εκταφή της σορού και την έναρξη της τρίτης κατά σειρά, θανατικής ανάκρισης, απέληξε να απασχολεί, σχεδόν καθημερινά τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και κατ’ επέκταση το κοινωνικό σύνολο, έχοντας καταστεί ζήτημα δημόσιου ενδιαφέροντος. Αποτελεί τούτο αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα.
Με δεδομένο το ενδιαφέρον του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου επί του ζητήματος, είναι φανερό ότι ο συλλογικός προβληματισμός και η κρίση της πλήρους Ολομέλειας του Ανώτατου Δικαστηρίου επί της αιτήσεως, η οποία άπτεται, ως καταδεικνύουν οι ως άνω λόγοι επί των οποίων παρουσιάζεται να εδράζεται το αίτημα, της απονομής της δικαιοσύνης, θα απέληγε προς το συμφέρον της δικαιοσύνης, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα, έστω και σε αυτό το στάδιο, τον στόχο της ταχύτερης διεκπεραίωσης των δικαστικών διαδικασιών. Σε συνέχεια των πιο πάνω, είναι η κατάληξή μου πως στην υπό συζήτηση περίπτωση, είναι προς το συμφέρον της δικαιοσύνης, όπως η αίτηση τεθεί ενώπιον της πλήρους Ολομέλειας του Ανώτατου Δικαστηρίου προς εκδίκαση».
Σημειώνεται ότι η πλευρά της Νομικής Υπηρεσίας δεν ζήτησε άδεια για ν’ ακυρώσει το πόρισμα της θανατικής ανακρίτριας, Ντόριας Βαρωσιώτου.
(PHILENEWS)